Magazin > VIP
45 ogledov

Ko berete, slišite glasbo

Vzpone in padce legendarnega ameriškega country kantavtorja Johnnyja Casha smo l Žurnal24 main
Prevodi. Avtobiografija Keitha Richardsa, strip o Johnnyju Cashu in roman Nicka Cava.

Besede. Potem ko smo bili nemalo presenečeni, da na novembrski prodajni razstavi knjig Frankfurt po Frankfurtu ni bilo možno zaslediti za oboževalce Rolling Stonesov nujnega branja, to je avtobiografije Keitha Richardsa Life, maja prihaja tolažba v obliki slovenskega prevoda. Petsto strani sočno napisanih spominov legendarnega kitarista, ki je legendaren tudi zaradi nadpovprečne trpežnosti svojega telesa, ki je več desetletij trdoživo kljubovalo različnim kemičnim tretmajem, bo v naš jezik za založbo Učila poskušal čim verodostojneje prenesti Andrej Hiti.

Britanec, Američan in 
Avstralec – anglosaško 
popotovanje po celinah.

Johnny Cash v temačnem stripu
Spomladi bo za malce teme, a s precej umetniškega čuta, poskrbela tudi stripovska knjiga Johnny Cash: I See a Darkness nemškega stripovskega avtorja Reinharda Kleista. “Strip je zame nekaj med knjigo in filmom. Pobere dobre lastnosti obeh medijev. Če je dobro narejen, lahko celo slišite glasbo,” je ob izidu knjige v izvirniku povedal Kleist. V stripu je želel upodobiti čustveno doživetje Casheve glasbe, predvsem njegovih zadnjih albumov.

Keith Richards | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Tako od stripa ne moremo pričakovati, da bo prava biografija Cashevega življenja, ponuja pa vizualno udarno interpretacijo nekaj prelomnih epizod v življenju velikega kantavtorja. Že na prvih straneh vidimo mladega, najverjetneje zadetega Casha, ki ustreli nedolžnega človeka, se usede in pokadi cigareto, medtem ko življenje moškega ob njem ugaša. Gre za drzno interpretacijo verza ene izmed Cashevih najbolj znanih pesmi Folsom Prison Blues (I shot a man in Reno just to watch him die; Ustrelil sem moškega v Renu, le da bi videl, kako umira), ki nakazuje vzdušje knjige. O ozadju komada je Cash sicer povedal, da je “sedel s peresom v roki in si poskušal zamisliti, kaj je najhujši razlog, ki ga lahko ima neki človek za uboj drugega človeka – in to mi je prišlo na pamet”. Knjiga bo izšla pri Založbi Sanje v prevodu Urške Brodar.

Ko je Cavova oslica zagledala angela
Nick Cave je svoj prvenec, roman Ko je oslica zagledala angela, pisal v obdobju, ko je živel v zahodnem Berlinu, tik pred padcem berlinskega zidu. Roman se odvija na fiktivnem ozemlju nekje na ameriškem jugu, v mitičnem okolju doline, kjer po svoji strogi morali živi verska sekta Ukuliti. Kot je dejal Cave, gre v prvi vrsti za pripoved o mučeni duši (glavni lik je otrok Evkrid), ki mora v želji po preživetju svojo občutljivost skrivati za surovostjo, ki se sprevrže v blaznost. Roman v prevodu Andreja Pleterskega bo izšel pri založbi Modrijan v drugi polovici leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.