Magazin > VIP
6 ogledov

Ko poljub lahko ubije

(Foto: HBO Promo) Žurnal24 main
Drugi del Somraka v kinih novembra. Pop TV pa ima namen odkupiti serijo True Blood.

Kdo bi si mislil, da bodo nekoč vampirji zavzeli svet. Pa čeprav le svet šovbiznisa. Novembra v kino prihaja nadaljevanje filma Somrak New Moon, v ZDA pa je trenutno najbolj "in" nadaljevanka True Blood, seveda vampirska.

Kri, ki prinaša denar
Prvi del filma Somrak je po svetu v kinoblagajne prinesel vrtoglavih 255 milijonov evrov. Uspeh se je nadaljeval z izidom devedeja, teh so do danes prodali prek deset milijonov, od tega tri milijone prvi dan. Roman o sagi Somrak so do danes prodali v več kot 42 milijonih izvodih, lani je bila to najbolje prodajana knjiga. Nadaljevanko True Blood si v ZDA vsak teden ogleda okoli sedem milijonov Američanov. V Sloveniji si jo lahko ogledate na plačljivem programu HBO, odkupili pa jo bodo tudi na Pop TV.

Od receptorke do zvezde
Avtorico knjige Somrak Stephenie Meyer (35) je časopis USA Today lani razglasil za pisateljico leta, revija Forbes pa jo je letos med stotimi najvplivnejšimi ljudmi v šovbiznisu uvrstila na 26. mesto. Meyerjeva je sicer mormonka – ne pije in ne kadi –, pred Somrakom pa ni napisala niti ene črtice in je delala kot receptorka. Danes živi kot rock zvezda: ko podpisuje knjige, se pred knjigarnami nabere več tisoč ljudi, pojavljati pa so se začeli tudi bendi, ki se zgledujejo po likih iz Somraka.

 
 

Serijo True Blood imamo namen odkupiti.

Iva Marovt, Pop TV

 
Intervju z vampirjem
Če preskočimo začetke pojavljanja vampirjev v popularni kulturi, kot sta roman Drakula (1897) in film Nosferatu: Simfonija groze (1922), je v sodobnem času prvi večji bum dosegla knjiga Intervju z vampirjem (1976) avtorice Anne Rice, po kateri so leta 1994 posneli film s Tomom Cruisom in Bradom Pittom v glavnih vlogah. Riceova je po svetu prodala več kot sto milijonov knjig in je tako ena izmed najuspešnejših pisateljic vseh časov. Veliko spremembo je doživela leta 2004, dve leti po smrti svojega moža, pesnika in slikarja Stana Ricea. V časopisu Newsweek je napovedala, da bo od takrat naprej pisala le še za Boga. Do danes sta izšli dve njeni knjigi v nizu trilogije o življenju Jezusa Kristusa. Preteklega pisanja o vampirjih ne želi več komentirati in se izogiba teme.

Buffy jim je odprla vrata
Najnovejša vampirska serija True Blood pa je posneta po romanih o Sookie Stackhouse, ki jih je napisala Charlaine Harris (57). Nadaljevanko True Blood, ki je bila nagrajena z emmyjem, je ustvaril Alan Ball, sicer tudi avtor nanizanke Pod rušo. Vampirski trend na TV se je začel leta 1997 z nadaljevanko o izganjalki vampirjev Buffy in nadaljeval z Angelom dve leti pozneje.

VODIČ: poglej in preberi
• Film: Somrak (2008)
• Nadaljevanke: Izganjalka vampirjev (1997), Angel (1999), True Blood (2008).
• Knjige: Intervju z vampirjem (1976), The Southern Vampire Mysteries (2001), Living Dead in Dallas (2002), Somrak saga (Somrak, Mrk, Jutranja zarja, 2005/09).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.