Magazin > VIP
304 ogledov

Kokain, zvezda Slovenije

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bela estrada. Kar 88 odstotkov slavnih še vedno vsaj občasno uživa prepovedane droge.

Diplomska naloga. Le 3,5 odstotka slavnih anketirancev ni nikoli poskusilo prepovedane droge. To je le 18 od 530 anketiranih glasbenikov, igralcev in drugih medijskih osebnosti v Beli estradi, diplomski nalogi nekdanje misice Tine Gaber. Med prepovedane droge je v prvi vrsti štela kokain, marihuano, heroin, LSD in ekstazi.

Več kot polovica je rednih uživalcev

V raziskavi je Gabrova, ki ima dostop in poznanstva na domala celotni estradniški sceni v Sloveniji, ugotovila, da 88,4 odstotka vprašanih prepovedane droge uživa še vedno oziroma pri teh ni šlo le za enkratni poskus – 76,4 odstotka je občasnih uživalcev (več kot enkrat na leto), 56,9 odstotka pa droge zaužije vsaj enkrat na mesec. Gabrova, ki sicer denimo ni za legalizacijo marihuane, je diplomsko nalogo napisala na fakulteti za družbene vede pod mentorstvom doc. dr. Sama Uhana.

Avtorica raziskave Tina Gaber, nekdanja
miss Hawaiian Tropic in članica
Slovenskega združenja lobistov (Foto:
Dejan Mijovič)

Pivo za mizo, črtica koke na stranišču
"Slovenska javnost ima do prepovedanih drog še vedno predsodek in to je pri nas tabutema, čeprav jih uživa veliko ljudi. Kokaina je veliko med premožnejšimi skupinami – denimo med poslovneži, estradniki in politiki, tako med desnimi kot levimi, da ne bo pomote. Koka ne izbira političnega pola (smeh), pa tudi ne glasbenega žanra. Najzmotnejše je mišljenje, da se drogirajo samo rockerji – ti se ga v zadnjem času morda celo najmanj. Trave je dovolj v vseh družbenih slojih. Zanimivo pa je, da imamo Slovenci visoko toleranco do alkohola, saj ga opevamo tudi v svoji himni. Za mizo v lokalu lahko spiješ recimo deset piv, pa te ne bo nihče gledal čudno, ko pa boš hotel posnifati lajno koke, se bo večina raje umaknila na stranišče, čeprav je vedno več primerov, ko se prašek kar lepo vrže na mizo, nariše nekaj črtic in se vleče na veliko," pojasnjuje član ene od znanih glasbenih skupin, ki je zaradi občutljive teme želel ostati neimenovan.

Avtorica nad rezultatom presenečena

"Diplomske naloge s to tematiko sem se lotila, ker res ne maram drog, nad končnimi rezultati pa sem bila negativno presenečena," nam je povedala avtorica raziskave Tina Gaber.

Gram kokaina med 50 in 100 evri

Gram kokaina v Sloveniji v povprečju stane med 50 in sto evri, odvisno od kakovosti. Po naših informacijah ima večina estradnikov v Sloveniji stalne dilerje, ki so od njih oddaljeni le telefonski klic. Do svoje črtice tako lahko pridejo v hipu.

Nikoli poskusili. Le 18 od 530 vprašanih slovenskih estradnikov ni nikoli niti poskusilo nobene prepovedane droge. Če so še nekadilci in ne pijejo alkohola, jim ploskamo.

Redni uživalci. Velika večina od 530 vprašanih slovenskih estradnikov uživa droge. Če afero Čista nota že imamo, smo zdaj dobili še afero Čista lajna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.