Magazin > VIP
45 ogledov

Kolektivna sreča je pomembna

Jan bo imel 20. maja koncert v Križankah. (Foto: osebni arhiv) Žurnal24 main
Jan Plestenjak. Eden največjih zvezdnikov slovenske glasbene scene je pred koncertom v Mariboru spregovoril o svojem novem albumu, bratu, viktorjih in Sazasu.

Vaš novi album nosi naslov Osebno. Po čem je drugačen od ostalih? Je kaj bolj oseben?

Prihodnji petek v Mariboru!
Jan Plestenjak napoveduje velik koncert 8. aprila v Festivalni dvorani Lent v Mariboru. "Obiskovalcem obljubljam, da se bomo zabavali ob starih hitih, zapel pa bom tudi nekaj novih komadov," je za Žurnal24 pojasnil Jan Plestenjak.

To je popolnoma avtorski album, od muzike do teksta, zato je tudi naslov takšen. Že zaradi tega je zelo oseben. Druga stvar pa je, da sem prvič malo bolj angažirano opisal stanje duha in situacijo v okolici, v kateri živim. Prej so bile teme bolj ljubezenske, tukaj pa že z otvoritvenim singlom Punca obravnavam neko potrošniško odvisnost, v katero smo padli vsi. Sem pa sestavil tudi nov bend, ki je drugačen od prejšnjega. Drugače zvenijo.

 

Če bi album posvetili kakšni ženski, katera bi to bila?
To je pa težko vprašanje. Verjetno bi bila to tista, v katero bi bil v tistem obdobju zaljubljen, če bi pač bil zaljubljen. To je zdaj 11. album. Nekomu posvetiti album se mi je nekoč zdelo bolj zanimivo, zdaj pa se mi zdi pomembneje, da ga posvetim kar svojim poslušalcem.

Kakšen je profil vašega poslušalca?
Mislim, da so to ljudje, ki niso obremenjeni s trendom, ki se ne obračajo na modo. Poslušajo pač to, kar začutijo. Niso pa moje poslušalke samo ženske, na koncerte hodi tudi vedno več moških.

Ali vaš brat Domen Slana posluša vaše pesmi, preden jih izdate? Jih kdaj tudi skritizira?
On je moj velik kritik. Ko ga vprašam, kakšna se mu zdi pesem, mi odgovori, da je čisto brezveze ali kaj podobnega. Midva imava v bistvu eno zlato pravilo. Če njemu komad ni všeč, to pomeni, da bo hit. Če mu je všeč, pa nimaš možnosti, da postane hit.

Če bi svojo glasbo želeli izraziti z eno samo umetniško sliko, katera bi bila?
Madonca, o tem bom moral pa malo razmisliti. Ta zadnji album je zagotovo impresija. Morda kak impresionist, vendar se ne drznem primerjati s kakšnimi velikimi imeni slikarstva. To bi bilo neokusno, ker nisem v tem rangu.

Če bi morali opisati bratovo slikarstvo z eno samo svojo pesmijo, katera bi bila?
Mislim, da Barka iz perja.

Ali se kriza pozna tudi pri vas v glasbenih vodah?
Če sem iskren, pri meni ne. Se pa zagotovo pozna na ljudeh. Zadnje čase kot ustvarjalec opažam, kako so ljudje srečni ali nesrečni, tudi apatični. Tudi to zelo vpliva na moje počutje, ne glede na to, ali sem uspešen. Če ni kolektivne sreče, ni dobro. Do tega ne moreš biti ignorantski.

Katero radijsko postajo največ poslušate in kje?
Glasbo poslušam samo v avtu. Če sem iskren ... kadar poslušam radio, mi najbolj paše poslušati kakšen Ars. Ta muzika me pomirja. Drugače pa poslušam CD-je. Ponavadi tisto zvrst, v kateri pišem album.

Kateri CD se trenutno predvaja v vašem avtu?
Ta moment sem si nabavil dva nova. Eden je zadnji album Quincyja Jonesa in drugi od skupine Take That.

Ali poznate lestvico najbolj poslušanih komadov na radiih, ki jo je sestavil IPF na podlagi podatkov, ki jih je posredovalo 55 radijskih postaj?
Vem, da je bila od slovenskih izvajalcev prva Nina Pušlar. Zelo ji privoščim, ker je zelo dobra pevka. Z mano je bila dve leti na turneji kot moj spremljevalni vokal. Je mlada in prodorna. Ostalega vrstnega reda lestvice pa ne poznam.

Zakaj mislite, da ste morali na viktorja čakati tako dolgo?
Iskreno bom povedal. Mislim, da si ga letos nisem zaslužil. Bom pa neskromno dodal, da sta bili vsaj dve leti, ko sem si ga po mojem mnenju zaslužil. Pa ga takrat nisem dobil. Dobro se mi zdi, da imamo neke nagrade, saj je to koristno. Viktor sam je zame bolj simbolična nagrada. Tista nagrada, ki si jo vsi bolj kot ne želimo, je odziv publike. Ljudje te spremljajo, pojejo tvoje pesmi, to je nagrada, ki pomeni več kot viktor. Je pa res, da ko ga dobiš, se ti odvrti cel film o vseh koncertih in ljudeh, ki so s tabo peli. Zato sem bil na podelitvi tudi tako ganjen.

Kako komentirate izjave Lea Oblaka v Dnevnikovem objektivu na temo preverjanja skladb pri poslušalcih?
Tega pa nisem bral.

Zakaj se nikoli ne oglašate, kadar se govori o Sazasu, glasbenih kvotah in prejemkih na podlagi števila predvajanj?
Ker me nihče nič ne vpraša.

In kaj si o tem mislite? Podpirate Sazas?
Jaz ga podpiram, ker je v današnjem času založništvo praktično zamrlo. Ni naslova, s katerega bi se sploh financirale nove stvari. Ljudje si zelo narobe razlagajo. Kak Jan Plestenjak ali Vlado Kreslin zaradi piraterije nimata težav. Mi imamo koncerte, delamo na dolg rok. Pri mladem človeku je pa drugače. Kdo bo financiral njegove projekte? Založnik ne, ker ne bo prodal plošč. Edino morda kak avtor, ki dobi prihodke od Sazasa, ali kak producent, ki dobi dohodke iz IPF-ja. To je ostalo edino gonilo.