Magazin > VIP
1855 ogledov

Kralj te odločitve ni sprejel prostovoljno

razno 05.01.14. spanski kralj Juan Carlos, Spanish King Juan Carlos speaks durin razno 05.01.14. spanski kralj Juan Carlos, Spanish King Juan Carlos speaks durin
Nekdanji španski kralj Juan Carlos odhaja v izgnanstvo v tujino.

Nekdanji španski kralj Juan Carlos je v senci korupcijskega škandala včeraj sporočil, da bo zapustil Španijo in se umaknil v tujino. V pismu svojemu nasledniku, sinu Felipeju VI., je zapisal, da želi s tem olajšati njegovo vlogo na čelu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dvainosemdesetletni Juan Carlos je v pismu sinu zapisal, da ga je pri odločitvi, da gre v prostovoljno izgnanstvo v tujino, vodilo "prepričanje, kako najbolje služiti Španiji, njenim institucijam in tebi kot kralju".

V pismu je tudi namignil na preiskavo glede očitkov prejemanja podkupnine, ki so jo zagnali junija, ko je zapisal, da se tako odloča tudi "v luči javnih posledic, ki so jih sprožili nekateri pretekli dogodki".

Kralj Felipe VI. je njegovo odločitev sprejel, so sporočili iz kraljeve palače v Madridu.

Glede na informacije časnika El Mundo, ki običajno povzema dobro obveščene vire blizu palače, pa odločitev Juana Carlosa ni bila prostovoljna. Sprejel naj bi jo Felipe in svojega očeta prosil, naj zapusti državo, saj da je afera tako škodovala španski kraljevi družini, da so bili vse glasnejši pozivi k odpravi monarhije, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kralju 100 milijonov na švicarski račun?

Vrhovno sodišče v Madridu je 8. junija uvedlo preiskavo proti nekdanjemu kralju zaradi domnevnih podkupnin, ki mu jih je plačala Savdska Arabija v okviru posla gradnje hitre železnice. Podobna preiskava poteka tudi v Švici. V središču preiskave je okoli 100 milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih Savdska Arabija na skrivaj plačala leta 2008 Juanu Carlosu na švicarski račun, potem ko je Španija dobila pogodbo za izgradnjo hitre železnice med Meko in Medino.

Špansko sodišče skuša ugotoviti odgovornost nekdanjega kralja, vendar se lahko zaradi njegove imunitete osredotoči le na dejanja, ki jih je storil po abdikaciji.

Juan Carlos, ki se je na prestol povzpel po smrti diktatorja Francsica Franca novembra 1975, je odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo. Abdiciral je po skoraj štirih desetletjih junija 2014. Tudi po abdikaciji je ohranil častni naziv Rey - kralj, ki ga bo nosil do smrti. V zadnjih letih je imel več operacij, lani pa se je umaknil iz javnega življenja.

Konec njegovega vladanja pa so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, vključno s korupcijsko afero, ki je vključevala njegovo hčerko Cristino in njenega soproga. Leta 2018 pa so se pojavili še omenjeni očitki, povezani s Savdsko Arabijo.

Če želiš postati resničnostna zvezda, te priljubljeni YouTube kanal Joonglaa vabi, da postaneš YouTube zvezda in se prijaviš v šov Joonglaa star, v katerem je glavna nagrada pogodba z Joongloo v vrednosti 15 tisoč evrov, super video oprema in Huawei P40 Pro. 

Joonglaa star | Avtor: