Magazin > VIP
8892 ogledov

Kraljičin platinasti jubilej: Zato Harry in Meghan nista mahala z balkona

kraljičin jubilej
1/18
Profimedia
V Združenem kraljestvu se danes začenja slavje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II. Štiridnevno praznovanje se je v Londonu začelo s tradicionalno parado, v naslednjih dneh pa se bodo zvrstili še številni dogodki, vključno z uličnimi zabavami in koncerti.

Dopoldne se je v Londonu odvila parada, t. i. pozdrav zastavi, s katero že več kot 260 let obeležujejo uradni rojstni dan britanskega monarha. Sodelovalo je 1500 vojakov in 250 konj. 

kraljičin jubilej | Avtor: Profimedia Profimedia

Kate se je s Camillo in otroki pripeljala s kočijo, za njo se je peljal princ Edward z družino, Charles, William in princesa Anne pa so sprevodu sledili na konjih. 

kraljičin jubilej | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob 13. uri je konjenike z balkona Buckinghamske palače pozdravila tudi kraljica, ki je na balkon stopila v družbi vojvode Kenta. V roki je držala palico za hojo, ki je bila v lasti njenega moža. Monarhinja se je nato za nekaj časa umaknila nazaj v svoje prostore, kjer je čakala na vrhunec dneva - prelet 70 letal in helikopterjev britanskih kraljevih sil nad palačo. Tik pred začetkom in po 82. strelih iz topov se je v krogu najbližjih vrnila nazaj na balkon. Na slovitem balkonu pa sta manjkala Harry in Meghan, ki sta z otrokoma pripotovala iz ZDA. Kraljica je število ljudi namreč omejila. Na balkonu so se ji lahko pridružili le tisti, ki so še vedno v službi krone. Kot je znano, sta zakonca Sussex leta 2020 odstopila kot vidnejša člana kraljeve družine.

kraljičin jubilej | Avtor: Youtube Youtube

V petek bo v londonski katedrali svetega Pavla ob platinastem jubileju potekalo zahvalno bogoslužje. V soboto bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo, nedelja pa bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi.

Elizabeta je na čelu britanske monarhije od smrti svojega očeta kralja Jurija V. 6. februarja 1952. Slovesno so jo okronali šele 2. junija 1953. Prestol zaseda dlje kot katerikoli njen predhodnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.