Magazin > VIP
230 ogledov

Legendarna Whitney Houston

Whitney Houston Reuters
Oboževalci po vsem svetu danes žalujejo za pevsko divo Whitney Houston, ki so jo včeraj našli mrtvo v hotelski sobi na Beverly Hillsu. Preberite si zgodbo, ki jo je pisalo njeno življenje.

Pevska diva Whitney Elizabeth Houston se je rodila 9. avgusta leta 1963 v Newarku v ameriški zvezni državi New Jersey. Hčerka znane soul pevke Cissy Houston, sorodnica pop dive iz 60. let Dionne Warwick ter krščenka legendarne Arethe Franklin je že kot 11-letna deklica začela peti v gospel zboru. V svojih najstniških letih je, poleg tega da se je ukvarjala z manekenstvom, pela kot spremljevalni vokal Chaka Khana, Jermaine Jackson in drugih, obenem pa je začela nastopati tudi s svojo mamo na njenih nastopih. Na enem izmed teh jo je slišal tudi vodilni pri založbi Artista Records Clive Davis, ki je kasneje poskrbel za produkcijo njenega prvega albuma z naslovom Whitney Houston leta 1985. Z uspešnicami, kot so Saving All My Love for You, How Will I Know, You Give Good Love in The Greatest Love of All, je ta postal najbolj prodajani debitantski album. Njen drugi album z naslovom Whitney dve leti kasneje pa je takoj po izidu postal številka ena na Billboardovi lestvici. "Preprosto si ne moreš pomagati, ko odraščaš okoli takšnih velikih glasbenikov. Nemudoma sem se poistovetila z njimi. Zame je bilo to nekaj tako naravnega, da je bilo peti zame skoraj tako kot govoriti,“ je nekoč povedala o svojem odraščanju. Kasneje je izdala še pet albumov: leta 1990 album I'm Your Baby Tonight, osem let kasneje My Love Is Your Love, leta 2002 Just Whitney, leto zatem božično obarvani One Wish: The Holiday Album, zadnji album pa je prišel na prodajne police leta 2009 z naslovom I Look to You.

Največkrat nagrajena pevka vseh časov

Whitney se je uspelo prebiti tudi v guinessovo knjigo rekordov, v kateri je navedena kot največkrat nagrajena pevka vseh časov. V svoji dolgi in uspešni glasbeni karieri je namreč prejela več kot 400 nagrad, med drugim šest grammyjev, dva emmyja, 30 Billboardovih glasbenih nagrad ter 22 ameriških glasbenih nagrad. S 170 milijoni prodanih albumov, singlov ter videospotov po vsem svetu pa je bila tudi ena najbolj prodajanih glasbenic vseh časov. "Bog mi je podaril glas, da pojem in ko imaš to, obstaja še kakšen trik?“ je nekoč izjavila.

Whitney se je poskusila tudi v igralskih vodah. Leta 1992 se je pojavila ob boku Kevina Costnerja v svoji prvi glavni vlogi v filmu Telesni stražar, v kateri je tudi pela svoj veliki hit I Will Always Love You, ki je leta 1993 kraljeval na Billboardovi lestvici kar 14 tednov. Poleg tega je pesem postala najbolj prodajani single katerekoli glasbenice v zgodovini glasbe. Pojavila se je tudi v filmih Waiting to Exhale leta 1995 in The Preacher's Wife leto pozneje. Po več kot 15-letnem premoru od velikih platen pa je pred kratkim posnela film Sparkle, ki ga bodo začeli predvajati avgusta.

Škandalozno zasebno življenje

Njen neverjetni talent pa so pogosto zastrle bitke z odvisnostjo od drog in alkohola ter burni zakon z r'n'b pevcem Bobbyjem Brownom, s katerim sta se spoznala leta 1989 na podelitvi glasbenih soul nagrad Train. Zvezo sta po treh letih okronala s poroko julija leta 1992. Leto dni kasneje sta postala starša hčerke Bobbi Kristine Houston Brown. Za Whitney je bil to prvi otrok, medtem ko je Bobby že četrtič postal oče. Whitney je kasneje sicer z Bobbyjem zanosila še trikrat (leta 1991, 1994 ter 1996), vendar vsakič spontano splavila.

Njen zakon s pevcem pa je bil precej težaven, poln nasilja, Whitney pa je v tem času zapadla tudi v svet odvisnosti. To jo je stalo njenega dobrega glasu v dobesednem in prenesenem pomenu. Svoj odnos z Bobbyjem je sicer nekoč opisala: "Ko ljubiš, ljubiš. Osebe ne prenehaš ljubiti, navkljub njegovim napakam. Z Bobbyjem prihajava iz istega okoliša, iz istega sveta. Veste, tudi jaz nisem angelček, tudi jaz znam včasih delati napake.“ Vendar je leta 2010 v pogovorni oddaji Oprah Winfrey vseeno razkrila temačne strani svojega zakona in priznala, da jo je Bobby v 14 letih njunega zakona velikokrat trpinčil, pa tudi pretepel. Septembra leta 2006 se je končno odločila raziti z njim, aprila leta 2007 pa sta se tudi uradno ločila.

V Oprahini oddaji leta 2010 je javno spregovorila tudi o svojih težavah s prepovedanimi substancami in priznala, da se je do takrat že dvakrat zdravila od odvisnosti. Pomoč je ponovno poiskala maja lani, ko se je prijavila na program za odvajanje od drog in alkohola.

Whitney, ki naj bi jo v zadnjem času pestile tudi hude finančne težave, je vrhunec svoje kariere doživela v 80 in v začetku 90. let, vendar se ji k tovrstni slavi po številnih težavah ni uspelo nikoli več vrniti. 11. februarja so jo našli mrtvo v njeni hotelski sobi na Beverly Hillsu. Vzrok njene smrti še ni znan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.