Magazin > VIP
55 ogledov

Lennonove smrti še ni prebolela

Yoko Ono se še živo spominja časa, ko je napadalec ubil njenega soproga Johna Le Žurnal24 main
Vdova nekdanjega člana britanske skupine The Beatles Johna Lennona Yoko Ono še vedno ni prebolela njegove smrti. Danes namreč mineva 70. let od rojstva tega slavnega britanskega pevca.

Johna Lennona je namreč osmega decembra leta 1980 v New Yorku ubil Mark David Chapman, ki se sicer še vedno nahaja v zaporu kljub večkratnim prošnjam za pomilostitev.

77-letna Yoko Ono se ob obletnici Lennonovega rojstva mudi na Islandiji, kjer se bo slavnemu glasbeniku poklonila ob spomeniku Lennonu, ki ga je oblikovala sama.

"Zelo težko mi je bilo, saj se je to zgodilo zelo na hitro. Dolgo časa ni bil bolan in pred umorom sva še govorila in bilo je zelo težko," se je Onova za Reuters spominjala dogodkov iz leta 1980, ko je Lennon podlegel strelom napadalca.

"Mislim, da sem smrt prebolela na nek svoj način, ampak še vedno je boleče," je še dejala.

Yoko Ono, John Lennon | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lennonove skladbe aktualne tudi danes

Spomenik v obliki stolpa, imenovan Predstavljaj si mir, stoji blizu islandske prestolnice Reykjavik in ga je leta 2007 javnosti odkrila Onova. Ime spomenika spominja tudi na najbolj znano Lennonovo pesem Imagine.

V Reykjaviku se bodo sicer danes Lennona spomnili s posebno prireditvijo, ki se jo bo udeležilo več glasbenikov in Lennonovih prijateljev. "Zelo zanimivo je, da pesem kot ´Gimme Some Truth´ ima še danes velik pomen in seveda ´Give Peace a Chance´. ... ´Imagine´. Vse njegove politične skladbe tudi danes lahko ljudem veliko povedo," je dejala Onova.

Potem, ko so se člani skupine The Beatles v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja razšli, je Lennon sam nadaljeval pevsko kariero. Skupaj s Paulom McCartneyjem pa je tvoril tudi enega izmed najbolj uspešnih avtorskih tandemov dvajsetega stoletja.

Plod njunega dela je bila tako pesem "She loves you", "I Want to Hold Your Hand" in "A Hard Day's Night."

"Po razpadu skupine je bil do sebe bolj pošten"
Po besedah Onove je bila Lennonova glasba tako za čas Beatlesov in po razpadu skupine enake kvalitete. Je pa bilo njegovo delo kasneje bolj iskreno. "Mislim, da je bil do sebe bolj pošten po razpadu skupine The Beatles," je dejala Onova.

Ob tem je izrazila tudi prepričanje, da bi bil Lennon, ki je postal simbol vojne proti Vietnamu, tudi danes zelo politično aktiven. Po njegovi smrti pa si je zadala, da bo v svet prenašala njegovo sporočilo miru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.