Magazin > VIP
65992 ogledov

Manca Košir: To se bo zgodilo ob 16. uri, ko se začne njen pogreb

Manca Košir Dejan Mijović
Prelepa gesta ...

Pretekli teden je za vedno oči zaprla novinarka in publicistka Manca Košir. K večnemu počitku jo bodo na Žalah položili danes, pogreb se bo začel ob 16. uri. 

"Na dan pogreba bo žara od 7h zjutraj v vežici sv. Jožefa, kjer boste lahko tudi zapisali svoje sporočilo v žalno knjigo. Za to priložnost pa jo bomo raje preimenovali v knjigo navdiha in hvaležnosti. Manca je želela, da bi nas bilo čim več oblečenih v belo. 'Moja smrt ni črna, je bela,' nam je poročala v zadnjih dneh, ko so njene zaprte oči že zrle navznoter v mehko, mile tišine polno belino. Pa da bi prišli metulji, je zahrepenela. Če boste imeli na sebi simbol metulja v kakršnikoli obliki, bo zelo lepo. A največ velja Metulj odprtega srca: da bi naša odprta srca utripala v radostni harmoniji povezanosti, to si najbolj želimo. Vse ostalo je drugotnega pomena. Namesto rož vas prosimo za donacijo v namen, ki je Manci toliko pomenil: za detabuizacijo umiranja in smrti ter za čim kvalitetnejšo in čim dostopnejšo paliativno oskrbo," so pred dnevi sporočili Mančini najbližji. 

Eni najbolj znanih Slovenk se bodo na poseben način poklonili tudi pri humanitarnem društvu Humanitarček. "Vedeli smo, da si želi belo. In da obožuje metulje … zato se bomo prof. Manci Košir v sredo 8. 5. Humiji poklonili na prav poseben način. 8. 5. ob 16.00 bo zanjo v nebo poletelo 30 belih metuljev, ki jih je vzgojila naša Ninna, in sicer glogovih belink. Glogova belinka (Aporia crataegi) je velik metulj s snežno belimi krili in izrazito poudarjenimi žilami. Te so pri samcih črne, pri samicah pa temno rjave. Njen trup je gosto belodlakav, noge so črne. Tudi antene so črne, le njihov kijasto oblikovan vrh je bel. S časom glogove belinke izgubljajo luskice, ki pokrivajo njihova krila, zato so lahko ta proti koncu sezone pojavljanja te vrste skoraj v celoti prozorna. Žile ostajajo temne, ker niso pokrite z luskicami. Metulje bomo izpustili po dogovoru z biologi, na travniku, v miru, zato bo izpust “zaprtega tipa”. Želimo si namreč, da si najdejo svoj življenjski prostor in se rodbine širijo naprej kot Mančine misli," so zapisali na Facebooku.

Usoda kandidatne liste zelene stranke Vesna, ki je na čelo postavila nekdanjega kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, je zaradi smrti Mance Košir še neznana. Več o tem TUKAJ

Komentarjev 4
  • Naklonsky 08:18 10.maj 2024.

    Ljudje pač umirajo. Zdaj pa res že nekoliko pretiravate.

  • LolekinBolek 14:19 08.maj 2024.

    Mater ste že dosadni no.

  • lojs 14:09 08.maj 2024.

    mogoče bi pa morali uvesti nov državni praznik, samo za njo ... ne vem sicer zakaj, ampak vsak dan se mediji samo z njo ukvarjate ... preprosto ne vem zakaj