Magazin > VIP
6247 ogledov

Med scientologi tudi slavni Slovenci

Jože Levin Anže Petkovšek
S predsednikom Društva Dianetični center Ljubljana, scientologom Jožetom Levinom, o tem, kaj pomeni biti scientolog, in govoricah, ki so po ločitvi Toma Cruisa spet preplavile medije.

Kdaj ste se prvič srečali s scientologijo?
S scientologijo sem prvič prišel v stik pred 15 leti, in sicer prek brata. Oba sva raziskovala različne možnosti, kako po alternativni poti priti do boljšega življenja. Ko sem srečal dianetiko in scientologijo, sem si rekel: 'To je tisto, kar si iskal vse življenje.' Pri vseh prejšnjih alternativnih pristopih je bilo namreč ogromno skrivnosti in nerazumevanja. Vedno si bil odvisen od kakega mojstra. To me je begalo. Begalo pa me je tudi to, da se je vsako stanje, ki sem ga z alternativnimi pristopi popravil, čez nekaj časa spet povrnilo v staro stanje.

Ali se je po najnovejših govoricah o scientologiji povpraševanje zanjo povečalo ali zmanjšalo?
Povečalo. Toliko obiskov, kot jih imamo zdaj, nismo imeli v vseh 15 letih.

So to ljudje, ki jih k vam prežene le radovednost, ali se nato dejansko tudi včlanijo?
Različno. Kdor želi, se lahko včlani, a mora nato več delati. V glavnem pa so to ljudje, ki to tehnologijo uporabljajo, da bi sebi in svoji družini pomagali.

Se človeku, ki to tehnologijo le uporablja, reče scientolog?
Biti scientolog ne pomeni pripadati neki verski skupnosti. Biti scientolog pomeni uporabljati to, kar je L. Ron Hubbard napisal, in to vnesti v svoje življenje. S tem si avtomatično scientolog, ne glede na to, ali si formalni pripadnik te verske skupnosti ali ne.

Koliko je scientologov v Sloveniji?
Aktivnih, ki hodijo na tečaje, je okoli 30, drugače pa se jih je skozi naše tečaje prebilo okoli sto.

Kateri je najpogostejši razlog, da se ljudje obrnejo na vas?
Predvsem so cilji scientologije tisti, ki ljudi pritegnejo. Cilj scientologije je svet brez norosti, brez zločina, nasilja, vojn in drog, kjer bodo imeli pošteni ljudje pravice. Temu cilju so podrejene vse metode in tehnologija.

Kdo so slovenski scientologi? S čim se ukvarjajo?
To je pa tako pestro. K nam prihajajo študentje vseh smeri, profesorji, zdravniki, menedžment …

So med scientologi tudi znani Slovenci?
So, a jih ne bi izpostavljal.

Zakaj vojaki, policisti in psihiatri ne morejo biti scientologi?
Lahko prihajajo v scientološke organizacije in se izobražujejo, vendar ne morejo biti člani Scientološke cerkve.

Zakaj ne?
Temelj scientologije je etika. Pri policiji, tajni službi in vojski je etika včasih na zelo tankem ledu. Tisti, ki hoče biti tudi uradno scientolog, ne more opravljati teh poklicev.

Jože Levin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Obstajajo tudi drugi poklici, kjer je etika po mnenju mnogih na še bolj tankem ledu …
Tisti, ki želijo biti člani Scientološke cerkve, gredo skozi poseben filter, kjer pregledajo njegovo etiko. Če ni etičen, ga ne sprejmejo. Gre za posebne intervjuje, ki se opravijo z e-metrom. Scientologija sicer prihaja v vojaške in policijske ustanove. V Ameriki je v vsaki gasilski enoti vsaj en izobražen scientolog, ker pozna procese, s katerimi lahko človeka, ki je v paniki, v nekaj minutah dvigne na raven normalno aktivnega človeka.

Vi se imenujete Društvo Dianetični center. Zakaj se niste poimenovali Scientološko društvo ali Scientološka cerkev?
Dianetika je bila prva znanost, ki jo je Hubbard razkril, in govori o tem, kaj skriva človekov um. Dianetika je odkrila, da imamo tri nivoje uma, za nas pa sta aktualna samo zavedni oziroma analitični um in nezavedni um, ki deluje po dražilno-reakcijskem mehanizmu. Nezavedni um ni inteligenten, ima pa neverjeten spomin. Ta um beleži le tiste stvari, ki jih doživimo med telesno ali duševno bolečino. Mi smo žrtve tega uma, saj deluje mimo naše volje in želja. Vsak tak neprijeten dogodek dobi v nezavednem umu električni naboj. Ti naboji pa nase vežejo življenjsko energijo, našo auro. Velik del naše življenjske energije je zato lahko blokiran. Če je večji del energije vezan, se slabo počutimo. To je bilo največje odkritje v dianetiki. Več ko imamo nabojev, bolj nas to potiska po čustveni lestvici navzdol. Kaj je torej tisto, kar človeka potiska navzdol? Kaj je tisto, kar iz človeka naredi norca, ubijalca? To so ti naboji. Hubbard je po tem odkritju iskal tehnologijo, s katero bi to lahko obrnil. To so pred njim sicer odkrile že mnoge alternativne znanosti – bioenergija, reiki … S temi procesi lahko takšno stanje olajšamo in dobimo nazaj življenjsko energijo, a slika (vzrok) ostane nedotaknjena. Hubbard pa je odkril način, kako lahko to sliko spravimo iz nezavednega v zavedni um. To doseže s procesi, ki jim rečemo dianetični avditing. Avditor je tisti, ki posluša in vodi pogovor, s katerim človeka peljemo v podzavest, kjer poišče vse zapise. Ko pridejo ti podatki v zavest, naboj za vedno odpade. Drugače bi se ta naboj vedno na novo obnovil.

Podobno deluje psihoanaliza. Kakšna je razlika?
Zelo podobno, a psihoanaliza je imela hude posledice. Morda ne veste, da so Freudovo psihoanalizo prepovedali, ker je ta metoda v 30 odstotkih povzročila samomor. Ko je šel Freud s svojo metodologijo v te boleče trenutke, so se oglašali eden za drugim. Ko se bolečina obudi, začne življenjska energija še bolj pritiskati proti njej, da bi jo umirila. To je povzročilo, da je človek padel v kolaps. Po dianetični metodi pa človeka držimo le na enem dogodku, dokler se ta ne odpravi. Šele nato se usmerimo na nov dogodek. Ta postopek se imenuje Clearing (Čiščenje). Človek, ki je iz tega življenja očistil vse naboje, je čist. Takšen človek je komunikativen, srečen, zadovoljen, se ne prepira in tudi inteligenca se mu poveča. Takšen človek tudi zelo težko zboli za kakšno infekcijo.

Vi ste čisti?
Ne še, gibljem pa se v to smer.

Scientologi torej rastete. Poznate različne stopnje. Govorimo o tako imenovanem Mostu do popolne svobode?
Tako je.

Na kateri stopnji mora biti človek, da lahko vodi avditing?
Vi ga lahko vodite že čez 14 dni.

Tom Cruise | Avtor: EPA EPA

Ni nobene bojazni, da čez 14 dni nekomu prizadejem več škode kot koristi?
Ne. Proces je zelo preprost. Potrebujete 30 ur, da se za ta proces usposobite. Ne boste še vrhunski mojster. Dobili pa bi licenco, da lahko v domačem okolju to izvajate. Niste pa še uradni avditor.

Kdaj pa postaneš uradni avditor?
Za to pa je potrebne več izobrazbe. Treba je poznati tudi e-meter.

Kaj je naloga e-metra? Namigovalo se je, da gre za neke vrste detektor laži.
Česa vsega si ne izmislijo. E-meter pokaže naboj, če obstaja. Avditor vas vpraša po določenem dogodku in igla na e-metru udari naprej. Ta dogodek nato z več strani pogledamo in naboj začne počasi izginjati. Na koncu igla miruje. Se pravi, da smo naboj s spraševanjem, ki mu pravimo repetativno ponavljanje, odpravili.

Uporabljate hipnozo?
Ne, hipnoza je strogo prepovedana.

Ena od definicij scientologije je takšna: Scientologija je razkrila temeljne zakonitosti obstoja, zakonitosti, po katerih deluje življenje, in te zakonitosti vnaša v življenje ter ga tako izboljšuje na dobesedno vseh ravneh človekovega življenja. Kje se je zataknilo pri Tomu Cruisu, ki se bo zdaj že tretjič ločil? Kaj dela narobe?
Ne bi komentiral filmskih zvezd. Pri njih so poroke in ločitve tako pogoste kot je pri nas menjavanje obleke. Med scientologi je ločitev zelo malo, kar pomeni, da lahko s to tehnologijo utrdimo in rehabilitiramo zakonsko zvezo. Pri filmskih zvezdah pa je tako, da so v prvi vrsti zvezde, šele nato pa scientologi.

Ampak Tom Cruise naj bi bil drugi človek scientologije. Takoj za Davidom Miscavigeem.
To ne drži.

Je pa zagrizen scientolog?
Zagrizen je zato, ker je imel disleksijo in zaradi tega iskal pomoč pri psihologih in logopedih, ki pa mu niso mogli pomagati. Scientologi pa so s pomočjo e-metra pri njem hitro odkrili pravo težavo in jo odpravili.

Očitno pa pri Cruisu, vsaj kar se tiče zasebnega življenja, še niso odpravili vseh nabojev?
Ja, očitno še ni vsega počistil. Zaradi filmskih obveznosti nima dovolj časa za delo na sebi.

V tujini naj bi bilo novačenje slavnih s strani scientologov zelo močno. Kako je s tem pri nas?
To sicer drži. Vsak ima v svoji organizaciji lahko pomembne ljudi, s katerimi se pobahajo. Scientologija tukaj ni nobena izjema. Pri nas pa se s tem ne ukvarjamo. Tisti, ki se poistovetijo s cilji scientologije, pridejo, tisti, ki se ne, pravimo jim prodajalci kaosa, pa ne bodo prišli. Prodajalci kaosa so tisti, ki jim je najpomembnejši zaslužek, in to ne glede na žrtve. Gre samo za to, ali je človek etičen ali neetičen. Scientologija je na novo definirala etiko in moralo. Morala je kodeks neke skupine ljudi. Morala ene skupine lahko morali druge skupine nasprotuje. Etika pa je človeku vrojena. Etično je vsako dejanje, ki prinese čim več dobrega čim večjemu številu ljudi.

Imate, ko govorite o prodajalcih kaosa, v mislih kakšno določeno skupino?
Mi nikogar neposredno ne obsojamo, če nimamo dejanskih podatkov. Tiste korporacije, ki služijo milijone na račun vojn, nasilja, drog, scientologije ne bodo podpirale. Naredili bodo vse, da se bo o scientologiji pisalo slabo. Vsak dogodek, o katerem pišete novinarji, vsebuje čas, kraj in osebe. V poročilih, ki slabo pišejo o scientologiji, ni navedenih nobenih imen ali krajev. Vedno navajajo 'govori se' ali 'piše se'.

To ne drži popolnoma. Nekateri kritiki scientologije so se izpostavili z imenom in priimkom. Med najglasnejšima sta na primer nekdanja člana Jason Beghe in Marc Headley. Spadala sta med vodilne scientologe. Kot pravita, scientologi učijo, da so edina pot do rešitve človeštva. Tisti, ki doseže stanje clear, postane neke vrste nadčlovek. Za dosego ciljev v dobro človeštva je tem osebam dovoljeno vse – tudi laganje in ubijanje.
Ali obstaja kakšen konkreten primer, da je kdo od scientologov koga ubil, da pride do oblasti?

Jože Levin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ne gre za doseganje oblasti. Gre za doseganje ciljev.
Cilj scientologije pa je svet brez norosti in nasilja. Med scientologi boste zelo težko našli človeka, ki ni etičen. Če pa postane neetičen, mu dajo oznako antisocialne osebe in ga izločijo. Scientologija ni religija, ki bi vsebovala religiozne vsebine. V scientologiji se z vprašanjem boga ne ukvarjamo. Za scientologe je bog absolut in absoluti so človeku nedosegljivi. Scientologija se ukvarja samo s tistim, kar je človeku dosegljivo, in to je človek kot duhovna bit, ki se v scientologiji imenuje tetan. Hubbard je prvi, ki je to duhovno bit definiral in dokazal, da lahko duh ločimo od telesa, ne da bi telo poškodovali.

Kako je lahko scientologija vera, če ne verjame v obstoj nekega boga?
Scientologija verjame v boga in ga priznava. Bog je eden, v scientologiji mu pravimo big tetan.

Kaj pa pravite na poročanja, da scientologi ne smejo jemati zdravil?
Pokazal vam bom knjigo Tehnika pomoči pri poškodbah in boleznih. Zlome kosti lahko pozdravimo v petih dneh. To je fantastično. Kdor tega ne preizkusi, ne bo verjel. Tukaj tudi piše, da mora človek, ki je bolan, k zdravniku in vzeti zdravila. Pri psihosomatskih obolenjih pa medicina ne more pomagati. Lahko le blaži simptome, vzrokov pa ne odpravi. Scientologija odklanja psihofarmake, ker um otopijo.

Ljudje, ki so izstopili, trdijo, da so njihovim svojcem in prijateljem, ki so ostali v Cerkvi, prepovedali stike z njimi.
Imate kakšen konkreten primer?

To sta med mnogimi drugimi trdila Beghe in Headley. Se vsa vaša družina ukvarja s scientologijo?
Da.

Bi prekinili stike z njimi, če bi kdo od njih izstopil?
Ne, to je takšna norost. Scientologov je 12 milijonov in od teh se najde eden, ki to napiše. Da bi prepovedali stike, ne drži. Je pa res, da lahko pride scientolog, ki je v službi scientološke organizacije, v stanje konfliktov, in takrat mora svojo etiko urediti. V tistem času je možno, da mu začasno prepovedo stike z zunanjim svetom. Tisti, ki izstopi, izstopi. Je svoboden. Mnogi, ki so izstopili, so v resnici dobili brco v rit, ker so zašli v neetično ravnanje. Izločili so jih. In od takšnih ljudi ne morete pričakovati lepih oziroma vsaj realnih besed o scientologiji.

Kako se lahko zgodi, da nekdo, ki je prestal že toliko procesov, pride v konflikt? Očitno tudi v scientologiji ni nobenega zagotovila.
Človek prinese s sabo cel kup težav iz prejšnjih življenj. Ko se določene težave čistijo, pridejo na površje druge travme, ki so lahko tudi iz prejšnjih življenj. Človek lahko takrat spet postane neetičen.

Se to lahko zgodi tudi tistim, ki so dosegli stanje čistosti?
Clear (čist) pomeni, da si počistil to življenje, ne pomeni pa, da si počistil vsa življenja.

Veliko se govori tudi o organiziaciji Sea.
To je špica znanja. Tamkajšnji avditorji so najbolj usposobljeni in lahko zelo hitro pomagajo.

Ste Davida Miscavigea že kdaj srečali?
Da. Na daleč. Nisva se pogovarjala. On je pač šef scientologije.

S čim se financira vaše društvo?
S članarinami, donacijami in s tistim, kar zaslužimo od tečajev. Tečaji stanejo med 35 in 90 evrov plus gradivo. Odvisno od ur.

Zakaj se v tujini omenjajo zneski nad 20 tisoč dolarji za napredovanje na višjo stopnjo?
Višje ko se vzpenjate po Mostu od popolne svobode, višje so cene. Te se razlikujejo tudi od države do države. V Afriki bo cena drugačna kot v ZDA. Vsak si zgornjih procesov ne more privoščiti. Treba je zelo veliko delati. Pri nas velja načelo, da imajo člani študij in procese zastonj. Morajo pa v organizaciji delati, se pravi voditi tečaje, prevajati knjige. Jaz sem v 15 letih za vse skupaj zapravil približno 2000 evrov. V Ameriki so cene precej višje. Avditing pri nas stane 200 evrov, traja pa 12,5 ure.

Ste že kdaj koga zavrnili?
Že nekajkrat. Tiste, ki pridejo in želijo delati zgago. Takšne odslovimo. Damo jim sicer tudi možnost, da svojo etiko uredijo. To nato preverimo in lahko pristopijo. Pot ni nikoli dokončno zaprta.

Komentarjev 5
  • emi50 22:28 08.junij 2019.

    Scientologija je satanski kult. L. Ron Hubbard je ( bil )satan v cloveski obliki. Nasledil ga je Satan David Miscavige. Vse te kultske " cerkve " bi blo treba sezgat do temelja, in vse " voditelje" v njih....po VSEM svetu.

  • perhan63 17:18 30.december 2017.

    irena kolar pač...

  • perhan63 17:18 30.december 2017.

    idiot