Magazin > VIP
36691 ogledov

Michael J. Fox je izgubil upanje

michael j fox Profimedia
"Ne bojim se smrti."

Igralec Michael J. Fox je, ko mu je bilo le 30 let, izvedel, da ima Parkinsonovo bolezen. Zvezdnik je bil v preteklosti poln optimizma, da bodo morda le našli zdravilo za to bolezen, sedaj pa je upanje izgubil. "Kar se tiše zdravil, sem zelo iskren. Ko me vprašajo, ali se bom kdaj rešil Parkinsonove bolezni, odvrnem: Star sem 60 let in znanost je zapletena. Tako da ...ne,“ je povedal Fox in dodal: "Sem srečen moški. Nimam morbidnih misli – ne bojim se smrti.“

Velika zahvala za to, da je tako srečen in da se tako pogumno spopada s svojo usodo, gre njegovi družini, priznava pa tudi, da ima zaradi svoje kariere privilegije. "Moje izkušnje se z izkušnjami drugih pacientov, ki si morajo najti novo službo in nove načine preživetja, ne morejo primerjati."

Fox šteje med tiste srečneže, ki se jim stanje ne poslabšuje hitro, kljub temu ima tudi "težke dneve". Igralca je leta 2018 doletel še en udarec usode, ko so zdravniki na njegovi hrbtenici odkrili tumor. Po operaciji je padel in si zlomil roko. To ga je pahnilo v temno luknjo, iz katere pa je prišel s pomočjo hvaležnosti. "Na koncu ugotoviš, da je hvaležnost tista, ki vzdržuje optimizem.“

Da je življenje lepo, je spoznal tudi s pomočjo svojega lika iz komedije Nazaj v prihodnost, Martyja McFlya. "Film sem lani videl za božič in razumel njegova sporočila – da moraš v življenju včasih narediti korak nazaj, da bi zares dojel, kakšno lepo življenje imamo in koliko lepega lahko še doživimo."

Zvezdnik je ustanovil fundacijo, ki je zbrala že milijardo dolarjev za raziskave te bolezni. A Fox želi narediti še več in poskrbeti, da se bolniki ne bi počutili izolirane. "Diagnozo sem sedem let skrival. Sedaj druge motiviram k temu, da se je ne sramujejo in je ne skrivajo," pravi 60-letnik, ki se je lani zaradi težav z govorom upokojil. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.