Magazin > VIP
17355 ogledov

Mishconov zapisnik: Princesa Diana je vedela, kako bo umrla

princesa diana Profimedia
Dokumentarna serija The Diana Investigations dviguje prah.

Discovery+ je objavil dokumentarno serijo The Diana Investigations, ki opisuje, kako so britanske in francoske oblasti preiskovale smrt Lady Di. Najbolj presenetljiva informacija te serije govori o Mishconovem zapisniku, ki razkriva, da je Diana dve leti pred tragično nesrečo v Parizu predvidela svojo smrt.

30. oktobra 1995 se je Dianin odvetnik Victor Mishcon sestal s svojo stranko in njenim tiskovnim predstavnikom Patrickom Jephsonom. Med pogovorom naj bi mu Diana povedala, da je od zanesljivih virov izvedela, da se je bodo do aprila 1996 poskušali "znebiti" ali jo poškodovati do te mere, da jo bodo imeli za "neuravnovešeno". Načrtovali naj bi prometno nesrečo, je še dejala Diana. Manj kot dve leti pozneje je princesa res umrla v prometni nesreči. V Parizu se je voznik Henri Paul, menda pod vplivom opojnih snovi, v predoru zaletel v steber. Trk je bil usoden tudi zanj in Dianinega partnerja Dodija Al-Fayeda

Britanska preiskava princesine smrti se je začela šele leta 2004, vodil pa jo je John Stevens. Rezultate preiskave, nanizane na 832 straneh, so objavili dve leti pozneje. "Najbolj pomemben del poročila je Mishconov zapisnik, ki je pristal v sefu pri New Scotland Yardu," je povedal Michael Mansfield, odvetnik družine Al-Fayed.

Zapisnik je Mishcon policiji predal septembra 1997, nekaj dni po Dianini smrti. "Lorda Mishcona sem videl mesec pred njegovo smrtjo. Povedal je, da je mislil, da je Diana paranoična, zato je ni jemal resno," je povedal Stevens, ki trdi, da so vsebino zapisnika vzeli pod drobnogled.

Zanimivo je tudi pismo, ki ga je oktobra 1996 napisala Diana, našel pa ga je njen služabnik Paul Burrell. "Sedim za svojo mizo in želela bi si, da bi me nekdo objel in me motiviral, naj ostanem močna in držim glavo pokonci. Ta faza mojega življenja je nevarna - moj mož načrtuje avtomobilsko nesrečo, odpoved zavor in težke poškodbe glave, da se bo lahko poročil s Tiggy (Tiggy Legge-Bourke, Charlesova osebna asistentka, op. avt.)," naj bi zapisala princesa. Da ima Charles razmerje s Tiggy, je Diana izvedela od novinarja BBC Martina Bashirja, ki jo je s ponarejenimi dokumenti, med katerimi je bilo tudi potrdilo o splavu, ki naj bi ga imela Tiggy, prepričal v intervju, ki je zamajal monarhijo. Lanskoletna preiskava je pokazala, da se je novinar princesi zlagal. 

Komentarjev 1
  • PaPajapopi 13:01 22.avgust 2022.

    Jaz tudi vem kako bom umrl pa ne povem. Vem pa tudi za vse politike kako bodo umrli pa nisem baba Vanga, ampak nočem povedati. Vsi bomo živeli do smrti samo nekateri mislijo, da bodo živeli še po smrti.