Magazin > VIP
13 ogledov

Murrayju najvišja možna kazen

Conrad Murray Reuters
Zdravnik Conrad Murray, ki je bil 7. novembra obsojen nenaklepnega umora kralja popa Michaela Jacksona, je danes dočakal svojo kazen.

Sodni proces proti Conradu Murrayju, ki traja že od 27. septembra, je danes z določitvijo kazni končno dobil epilog. Sodnik Michael Pastor je Murrayju dodelil štiriletno zaporno kazen, ki jo bo prestajal v zaporu v Los Angelesu. Najverjetneje pa bo odsedel le polovico kazni, saj se zapori v Los Angelesu soočajo s pomanjkanjem prostorov.

Sodišče je Murrayju naložilo tudi plačilo odškodnine Jacksonovim sorodnikom, o njeni višini bodo še odločali. Sodišče pa mu je že naložilo plačilo kazni in nekaterih drugih stroškov.

Pred sodnikom sta tožilstvo in obramba še zadnjič prebrala svoje govore. Preko odvetnika in prijatelja Briana Panisha je spregovorila tudi družina Jackson. Brian je prebral njihovo sporočilo, da nobena kazen ne more obuditi Michaela Jacksona: "Michaelova starša sta ostala brez otroka in to je proti zakonom narave, da starši preživijo svoje otroke, njegovi bratje in sestre nikoli več ne bodo mogli nastopati z njim, se družiti in smejati, njegovi otroci pa so ostali brez očeta, vrstnika in prijatelja." Conrad Murray pred sodnikom ni želel govoriti.

Sodnik je imel ob izreku kazni dolg govor, v katerem je med drugim povedal: "Odločitev o višini kazni ni nikoli lahka ali zabavna dolžnost in zahteva veliko odgovornosti." Večkrat je ponovil, da nima pooblastil, da Murrayja za štiri leta pošlje v državni zapor, kot je predlagalo tožilstvo.

Ozadje sodnega procesa

V šest tednov trajajočem sodnem procesu, ki je potekal od 27. septembra do 3. novembra, so tožilci obtoževali Jacksonovega osebnega zdravnika, da je glasbenika oskrbel s smrtonosnim odmerkom anestetika propofol, medtem ko je obramba trdila, da je bil Jackson zasvojen s predpisanim zdravilom in da je na dan smrti sam vzel prevelik odmerek, medtem ko kardiologa ni bilo v sobi.

Rezultati avtopsije so razkrili, da je kralj popa zaradi prevelikega odmerka anestetika propofol ter drugih pomirjeval umrl 25. junija 2009 v Los Angelesu pri starosti 50 let. Murray je bil tistega dne ob njem, vendar je januarja zanikal krivdo, na procesu pa ni stopil na oder za priče.

Sedmega novembra je porota po skoraj dveh dneh odločanja razsodila, da je Conrad Murray kriv uboja iz malomarnosti kralja popa Michaela Jacksona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.