Magazin > VIP
458 ogledov

Nadiya in Miha v pravnem sporu

Miha Vodičar in Nadiya Bychkova sta letos v Južni Afriki osvojilasvetovni poka Žurnal24 main
Miha Vodičar in Nadiya Bychkova, plesalca latinsko-ameriških in standardnih plesov, se bosta poslužila pravne poti v borbi za svoj nastop na svetovnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov, ki bo potekalo 12. novembra v Šanghaju.

Plesna zveza Slovenije je Mihi Vodičarju in Nadiyi Bychkovi namreč odvzela nominacijo za nastop na prihajajočem svetovnem prvenstvu, ki sta jo kot najboljši slovenski plesni par v tej disciplini prejela aprila. Miha in Nadiya sta namreč teden dni pred domačim državnim prvenstvom napisala opravičilo, da se državnega prvenstva na žalost ne bosta mogla udeležiti, saj odpotujeta na tekmovanje v Tajvan, ki je zelo pomembno za njuno točkovno stanje na svetovni lestvici in hkrati močno vpliva na njun nastop na svetovnem prvenstvu. Ko sta se vrnila s tekmovanja, sta prejela obvestilo, da je njuna nominacija preklicana, ker se nista udeležila državnega prvenstva, čeprav ustrezata vsem drugim pogojem nominacije. Strokovni odbor je namreč nominiral Mateja in Špelo Kralj, ki prav tako kot Nadiya in Miha prihajata iz plesnega kluba Fredi. Plesalca sta prepričana, da se je strokovni odbor Plesne zveze Slovenije za to odločil na podlagi čustvene zamere in ne na podlagi strokovnosti.

Osebna stiska je velika

"To ni bila strokovna odločitev glede na rezultate, pripravljenost in vse ostalo, izločili so naju, ker se nisva udeležila državnega prvenstva. Udeležba na državnem prvenstvu ni obvezen pogoj za udeležbo na svetovnem prvenstvu, to namreč piše tudi v pravilniku. Nama so očitno to odsotnost zelo zamerili oziroma še sama ne veva, v čem točno je problem. Strokovno sva vsekakor daleč najboljša v Sloveniji. Plesna zveza Slovenije in ministrstvo za šolstvo in šport so najino pritožbo že prejeli, strokovni svet plesne zveze pa naj bi jo obravnaval v ponedeljek. Za naju je najbolj pomembna udeležba na svetovnem prvenstvu. Morate vedeti, da so tukaj tudi finančni vložki zelo visoki," nam je zaupala Nadiya, ki pravi, da je to zagotovo tudi velika osebna stiska:

"Medalja na svetovnem prvenstvu nama pomeni ogromno in v to sva vlagala celoletni trud in živce. Resnično je težko, vendar se nama to ni zgodilo prvič. Če bi se udeležila svetovnega prvenstva, bi se zagotovo domov vrnila z medaljo za Slovenijo!"

Odločitev bo težko spremeniti

Predsednik sekcije za standardne in latinsko-ameriške plese pri Plesni zvezi Slovenije Herman Tomažič nam je povedal, da zmaga na državnem prvenstvu ni edini pogoj za nominacijo: "To določa 45. člen tekmovalnega pravilnika standardnih in latinsko-ameriških plesov, kjer so določena pravila za nominacije. Lahko se nominira državnega prvaka ali podprvaka, vendar ima strokovni svet pravico, da odloči tudi drugače. Udeležba na državnem prvenstvu je pogoj, vendar v nekaterih primerih ni edini pogoj. Skupina treh strokovnjakov, ki sestavljajo strokovni svet, lahko v skladu z svojim vodenjem in znanjem odloči drugače. Njihove odločitve ne morem tolmačiti. Strokovni svet se je po državnem prvenstvu odločil, da na svetovno prvenstvo pošlje drug par." Tomažič hkrati dodaja, da bo odločitev sveta težko spremeniti:

"Strokovni svet se seveda lahko odloči, kakor se odloči, druga stvar pa je, ali bo možno strokovni svet sklicati v tako kratkem času, saj so nekateri člani odsotni. Brez sklica pa tako ali tako ni drugačne odločitve. Nobene potrebe ni, da bi se kdo česa bal, saj stvari potekajo v skladu s pravili."

"Sem samo koordinator"

V strokovnem svetu sedijo Nataša Ambrož, Alenka Bohak in Fredi Novak. Po besedah Bychkove naj bi za njiju glasoval le gospod Novak. Tomažič pa ni želel komentirati, kateri plesni par ima na svetovnem prvenstvu več možnosti za dosego medalje: "Ni moja naloga, da to mislim, moja naloga je, da peljem svari v skladu s predpisi. Nisem član strokovnega sveta, niti nimam pravice glasovati. Sem samo koordinator, da strokovni svet lahko deluje. Tega ne bom komentiral."

Za komentar smo poklicali tudi predsednika Plesne zveze Slovenije Draga Šuleka, vendar je bil nedosegljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.