Magazin > VIP
43 ogledov

Najbolj priljubljena princesa vseh časov

Princesa Diana Reuters
Na današnji dan je pred štirinajstimi leti v prometni nesreči tragično umrla najbolj priljubljena princesa vseh časov Lady Diana.

Diana Spencer se je rodila 1. julija 1961 v vasici Sandringham na angleškem podeželju in bi letos praznovala petdeset let. Družina Spencer je ena najstarejših in najpomembnejših družin v Veliki Britaniji, s kraljevo družino je tesno povezana že več kot petsto let.

Dianini starši so se ločili že pri njenih sedmih letih, saj naj bi se njena mama Frances zapletla v ljubezensko afero. Bodoča princesa se je šolala v Švici, po končani izobrazbi pa se je preselila v London in nekaj let delala kot vzgojiteljica v vrtcu.

Ljubezenska pravljica z nesrečnim koncem

Princ Charles in Diana sta se poznala že prej, vendar so iskrice preskočile šele poleti leta 1980, ko ga je bodoča princesa opazovala med tekmo pola. Njuno razmerje je dobivalo vse večje razsežnosti in princ je Diano povabil na križarjenje s kraljevo jahto Britannia, na kateri sta letos svojo predporočno večerjo gostila Zara Phillips, hči princese Anne, in njen izbranec Mike Tindall, sicer igralec ragbija. Diana je bila po križarjenju kot Charlesova spremljevalka povabljena na Balmoral, škotsko posestvo kraljeve družine, kjer se je par srečal s kraljico Elizabeto ll. in princem Philipom. Princ je pokleknil 2. februarja 1981.

Dvajsetletna Diana je tako 29. julija 1981 s poroko postala Valižanska princesa. Poroka princa Charlesa in Diane je bila zagotovo ena izmed večjih dogodkov prejšnjega stoletja. Preko televizijskih ekranov jo je spremljalo kar 750 milijonov ljudi, nevesta pa je pred oltarjem zamenjala vrstni red ženinovih imen.

V zakonu sta se jima rodila dva sinova, prestolonaslednik princ William in princ Harry, leta 1990 pa se je začela njuna skoraj šestletna ločitvena vojna. Njune zakonske afere so polnile britanske in svetovne medije, škandalom in obtoževanjem ni bilo videti konca. Leta 1995 je Diana v televizijskem intervjuju priznala: "V najinem zakonu smo bili vedno trije." S tem je ciljala na Charlesovo afero s Camillo, s katero je danes tudi poročen. Kraljevi par se je dokončno ločil 28. avgusta 1996.

 

Življenje je posvetila pomoči potrebnim

Diana je večkrat dejala: "Rada sem kraljica ljudskih src." Priljubljenost si je zagotovo zgradila s svojimi številnimi dobrodelnimi udejstvovanji, obiski bolnišnic in šol, razvila je tudi izjemno zanimanje za bolezni tretjega sveta. Afrika je postala njen drugi dom in veselje do dobrodelnosti je prenesla tudi na svoja sinova. Čistila je minska polja, osveščala ljudi po vsem svetu o kugi 20. stoletja – aidsu, pomagala brezdomcem, odvisnikom od drog in socialno ogroženim otrokom.

Tragična smrt

Dianin dom je vse do njene smrti ostalo stanovanje v severnem delu palače Kensington. Kmalu po ločitvi se je začela videvati s pakistanskim kirurgom Hasnatom Khanom, ki so ga njeni prijatelji označili za ljubezen njenega življenja. Vendar jo je Hasnat po dveh letih razmerja zapustil. Diana si je srčne rane hitro zacelila z Dodijem Al-Fayedom, sinom milijonarja Mohameda Al-Fayeda.

Ravno z Dodijem je Diana preživela zadnje minute svojega življenja. Umrla je 31. avgusta v tragični prometni nesreči, ko sta z Dodijem bežala pred paparaci. Kasneje se je izkazalo, da je njun šofer Henri Paul vozil v vinjenem stanju. Za kraljico ljudskih src je jokal cel svet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.