Magazin > VIP
81 ogledov

Naraščaj, poroke in ločitve

Klic dolžnosti je Williama odvrnil od poroke s Kate. Žurnal24 main
Na evropskih dvorih se zadnja leta veliko dogaja, saj pravila na dvorih postajajo malo bolj ohlapna. Vedno več je ločitev in porok. Kako pa je bilo letos?

Letos smo bili priča rojstvom kar na štirih dvorih, dočakali smo zaroke in bili priča razhodom večih parov. Na dvorih v zahodni Evropi se zadnja leta veliko dogaja.

Velika Britanija

Ljudje so še vedno prepričani, da Dianina smrt ni bila nesreča. © Reuters

 
Letos mineva deset let od smrti princese Diane v pariškem predoru. Spomin na princeso ljudskih src je še vedno močno prisoten pri ljudeh. Njena sinova princa William in Harry sta na dan, ko bi Diana praznovala svoj 46. rojstni dan, pripravila velik koncert v njen spomin. Koncerta se je udeležilo veliko znanih obrazov, med njimi tudi Elton John , ki je zapel pesem Candle in the Wind. Obletnica njene smrti pa je ponovno obudila tudi vsa ugibanja o nesreči v Parizu. Ponovno so odprli preiskavo in ovrgli kakršnekoli sume o vpletenosti tretjih oseb oziroma o naklepnemu umoru. Obdukcijsko poročilo je dalo odgovor tudi na vprašanje o njeni morebitni nosečnosti v času smrti. Obdukcija je pokazala, da princesa ni bila noseča.

Britanska kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta letos praznovala 60. obletnico poroke. V čast temu jubileju so na dvoru pripravili seznam dejstev, ki jih podaniki do sedaj še niso vedeli o poroki kraljice in princa. Zakonca sta obletnico praznovala na Malti, kjer sta preživela prva leta kot poročen par.

Nič pa še ne kaže na poroko princa Williama, ki je drugi v vrsti za prestol. Princ William se je namreč v začetku leta razšel s svojo spremljevalko Kate Middleton , kar je presenetilo javnost na Otoku, saj so bili prepričani, da bosta mlada dva kmalu oznanila zaroko. Na koncertu v spomin princesi Diani pa sta se Kate in William ponovno pričela zbliževati.

Bo Kate kmalu nevesta? © Getty Images

 
Kasneje sta vedno več časa preživljala skupaj in britanska javnost je ponovno pričela upati, da bo kmalu spet poroka na britanskem dvoru. S svojo spremljevalko se je razšel tudi princ Harry. Po treh letih je Chelsy Davvy zapustila princa, saj naj bi jo motil njegov playboyski stil življenja. Vendar pa naj bi parček spet videli skupaj, kar lahko pomeni, da je Chlesy Harryju odpustila.

Drugega otroka sta dobila princ Edward , najmlajši otrok kraljice Elizabete II., in njegova žena Sophie . Hčerki Louise , ki ima štiri leta, se je 17. decembra pridružil bratec, ki sta ga starša poimenovala James Alexander Philip Theo Mountbatten-Windsor .

Španija


V začetku leta se je javnost spraševala o princesinem zdravju. © sourcename

 
Španska princesa Letizia je februarja izgubila svojo sestro, ki je storila samomor. Erika Ortiz Rocasolano je trpela za hudo obliko depresije, ki jo je privedla do tega, da je zaužila preveliko količino tablet. Letizio je izguba močno prizadela, kar se je videlo tudi na njeni zunanjosti. Konec aprila je princesa rodila svojega drugega otroka, hčerko Sofio , ki se je tako pridružila sestrici Leonor .

Na španskem dvoru pa se ne ukvarjajo samo z lepimi novicami. Najstarejša hčerka kralja Juana Carlosa Elena ima težave v zakonu, ki se vlečejo že nekaj let. Novembra pa so z dvora tudi uradno sporočili, da princesa in njen mož živita ločeno.

Danska
Aprila je prijokala na svet hči danskega prestolonaslednika Frederika Isabela , ki se je tako pridružila bratcu Christianu . Kljub rojstvu otroka pa ne ponehajo govorice, da v zakonu med prestolonaslednikom in njegovo ženo škriplje. Princeso Mary so večkrat opazili zagrenjeno in hladno, medtem ko se je princ Frederik zabaval po svoje. Podaniki ji očitajo preveliko zapravljivost in poznavalci opozarjajo, da ji priljubljenost strmo pada.
 

Govori se, da sta . © AFP

 
Bivša žena princa Joachima in mati njegovih dveh sinov Alexandra se je marca poročila s svojim novim izvoljencem Martinom in se tako odrekla tituli danska princesa. Ob poroki so krožile govorice, da je Alexandra noseča, kar pa se je kasneje izkazalo za preuranjeno.

Novo ljubezen si je poiskal tudi princ Joachim. Oktobra so na dvoru potrdili, da je princ zaročen z Marie Cavallier . Leta 2005 je javnost prvič videla Marie ob prinčevi strani, kar je povzročilo ugibanja o njunem odnosu. Kasneje se je Marie pridružila Joachimu in njegovima sinovoma na počitnicah in drugih dogodkih. Poroka naj bi bila naslednje leto.

Nizozemska, Belgija, Švedska
Na nizozemskem dvoru so se letos razveselili rojstva princese Ariane , tretje hčerke prestolonaslednika Willema-Alexandra in princese Maxime , medtem ko na belgijskem prihodnjo pomlad pričakujejo četrtega otroka prestolonaslednika Philippa in soporoge Mathilde . Švedi močno upajo, da povečan proračun za stroške dvora pomeni poroko prestolonaslednice Victorie z izvoljencem Danielom Westlingom .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.