Magazin > VIP
191 ogledov

"Ne bodo nas reševali homoseksualci"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Angelca Likovič o Big Brotherju, maminih sinčkih, emancipiranih ženskah ter gejih in lezbijkah.

Kako in zakaj upokojena ravnateljica postane komentatorka resničnostnih šovov?

Vedno sem rada glasno povedala svoje mnenje. Mnogo premalo je pokončnih ljudi, kot sem jaz. Ljudje me v glavnem podpirajo in jim pravim, naj še oni povejo, da bomo slišali različna mnenja. Jaz sem bila zelo glasna tudi kot ravnateljica. Ko je bil šolski minister Slavko Gaber, sem se med 300, 400 ravnatelji vedno upala izpostaviti in kritizirati devetletko. Mnogi ravnatelji so mi dali prav, ampak niso bili pokončni, da bi si upali ministru kaj povedati. Sem kritična, nisem pa kritizerska.

 

Kaj pa je po vašem mnenju narobe z devetletko?

Devetletka je čisto zafuran sistem, ker smo ga prehitro uvedli. Saj jo zdaj vsak minister popravlja, ampak saj veste, da je juho, ki je enkrat napačno skuhana, zelo težko popraviti. Ravno prejšnji ponedeljek sem bila pri ministru Igorju Lukšiču in sem mu zopet predlagala, kaj je treba dati v letošnji plan, da se spremeni pri devetletki.

 

Lahko v treh točkah poveste, kaj si želite spremeniti v zvezi z devetletko?

Najprej je treba dati pod lupo preobširne učne načrte, tudi učbenikov je mnogo preveč, da ne govorim o delovnih zvezkih. Učiteljem so blokirali možgane in danes niso ustvarjalni, ker so učni načrti tako podrobni. Drugo je vrnitev ocenjevanja vedenja, saj si danes otroci mnogo preveč upajo, starši pa se tudi preveč vtikajo v šolo. Naj pomagajo pri vzgoji, ne pa da kritizirajo učitelje in z advokati hodijo po šolah. Tretje pa je, da je treba dati večjo veljavo vzgojnim predmetom, ker so zanemarjeni, tako športna kot glasbena in likovna vzgoja, saj je otrok celostno bitje.

 

Zelo všeč mi je Igor, ki je zelo moški in se ne vtika v te babje flavze. Zelo v redu je Sandra kot nepokvarjeno dekle, Činč je človek, ki hoče biti vedno na vrhu, Zlatko je tak, kot je in se zna opravičiti, Ines mi deluje potuhnjeno, Nana je pokvarjena in je od prvega dneva nisem mogla videti, Gena pa se mi zdi kar v redu.
O stanovalcih Big Brotherja

Glede na to, da se spoznate na šolstvo, je težko razumeti, kako pristanete v resničnostnem šovu.

Ja, nekateri to zelo težko razumejo. Moram povedati, da prej nisem tega nikoli gledala. Potem sem šla v Kmetijo, kjer sem bila razočarana, ker sem rasla na kmetih in sem mislila, da bo drugačna. Ko so me vabili v Big Brother, pa sem se spet malo posvetovala in so mi rekli, Angelca, nekateri te bodo kritizirali, ampak je pametno, da si zraven in da poveš svoje mnenje. Zdaj ko Big Brother intenzivno spremljam, moram povedati, da je vsebinsko mnogo bogatejši kot Kmetija, kajti tu ni preklinjanja, ni pijančevanja, ni seksa, je delo in je spoznavanje različnih karakterjev. Naša naloga je, da spoznamo različnost in da smo strpni.

 

Potem bi rekli, da je to pozitivna plat BB?

Prejšnjo nedeljo so se v jedilnici eno uro pogovarjali o devetletki, težki šolski torbi, učbenikih ... V ponedeljek sem bila pri Igorju Lukšiču in sem mu rekla, gospod Lukšič, tudi vi glejte Big Brotherja. Potem so se enkrat pogovarjali o verah, družinah, celo družinskem zakoniku – eni so bili proti in eni za to, da homoseksualci in lezbijke posvojijo otroke ...

 

Kje pa ste pri istospolnih porokah in posvojitvah vi?

Istospolni imajo vso pravico, da se poročijo, samo otroka nikoli.

 

Ker?

Ker otrok mora živeti v zdravi družini in mora imeti moške in ženske vzorce, da se razvije v takega človeka, kot ga želimo.

 

Pa se vam ne zdi, da bosta dve ženski, pri katerih ena igra moško vlogo, bolje vzgojili otroka kot ženska in moški alkoholik?

Otrokom premalo prisluhnemo, treba jih je vzeti, če so nemogoči pogoji, in jih dati v posvojitev takim zakonskim parom, ki so normalni. Družina je zame osnovna celica in gnezdo, v katerem se lahko otrok normalno razvija, nimam pa nič proti lezbijkam in homoseksualcem, taki so bili, so in bodo.

 

Kolegica je rekla, da jo spominjate na Janeza Ruglja.

Rugelj je bil prehud zame. O njem se je govorilo, da je bil ozdravljen alkoholik, zato je bil tak skrajnež. Jaz nisem tako skrajna in znam stopiti korak nazaj in poslušati, imam pa jasno oblikovane občečloveške vrednote. Ne starokopitne, čeprav sem zelo krščansko vzgojena in verna, ampak priznavam, da bi se morali v Sloveniji zmeniti, kaj so vrednote, ki veljajo za vse pri nas. To pa so zame samo odnos do dela, poštenost in solidarnost.

 

Sliši se skoraj tako, kot da bi govorili o komunizmu.

Saj ni bil najslabši. Pravi komunisti so mnogo boljši od pravih kapitalistov. Kapitalizem je tudi v redu, saj je vsak sistem v redu, če ga ljudje ne pokvarijo. Ampak mi vsak sistem takoj pokvarimo. Koliko časa bomo še trpeli te tajkune, jaz se bojim, da bo enkrat prekipelo. Ljudje so preveč tiho, zato bi rada debate na televiziji. Ne želim si, da v Sloveniji poči, ampak bo, če bomo poslušali samo te enoumneže, ki govorijo, kako je vse krasno, v resnici pa vsi na veliko kradejo. Naj pridejo tisti, ki še danes živi s 400 evri, in tisti, ki nese milijon z banke, pa naj si pogledata v oči.

 

Bi imeli svojo oddajo, če bi vam jo ponudili?

Takoj, ker sem vedno rada javno nastopala. Takoj bi imela oddajo, če bi mi jo ponudili, ker bi imela različna mnenja, soočenje enkrat tedensko po eno uro, da bi narod, ljudstvo spoznalo in se potem lažje opredeljevalo.

 

Je bilo v vaši družini kaj negativnih odzivov na vaše komentarje o Roku Kosmaču?

Ne, moram povedati, da ne, sem pa slišala, da me nekateri zelo kritizirajo. V nedeljo je bil na Pop TV Rok Kosmač. Ko je bil v maski, sem stopila do njega, mu dala roko in ga pozdravila, ampak ni bilo komentarjev. Z Ivom Godničem sta imela, kot sem videla, zelo vroče pogovore, ampak se nisem vključila. Rada bi mu rekla, ampak ni bilo prilike, da njegovo glasbo zelo cenim, ker je sentimentalna, ampak gospodič Rok, to ni pevska oddaja, kjer vi nastopate in vam bodo vsi ploskali. To je izredno težka oddaja in bi moral prej spoznati, da bo notri zelo hudo. Nominirali so vas sotekmovalci, izključila pa vas je javnost. Nismo krivi komentatorji. Jaz sem ga ocenjevala ne kot glasbenika, ampak kot stanovalca v hiši. Tam je res neodločno igral, najbolj pa mi je šlo na živce sprenevedanje, ker ni šel rad ven, ampak bi šel takoj še enkrat nazaj. Seveda, vsakemu gre za denar. Nisem pa čisto nič jezna nanj.

 

Nekatere ženske so sila samozadostne. Denar ima, svobodno živi, ta teden bo seksala z enim, čez en teden z drugim.
O preveč emancipiranih ženskah

Vam je žal za besede, kot so mevža in brez jajc, ki ste jih namenili Roku?

On bi moral drugače odgovarjati, ampak ne nam ne voditeljici ni povedal dvakrat enako. Ne more biti pri 27 letih tako zbegan. Karakter je karakter. Mislim, da mu lahko pogledam v oči, če bo pel v Grosupljem, ga bom poslušala in mu ploskala. Upam, da mu je bila to krepka šola, da mora biti pokončen in zagovarjati svoja stališča, ne pa enkrat tako, enkrat tako. On je velika dobričina, ampak je neodločen in bo kot moški v življenju po mojem mnenju težko živel. Moški mora biti moški. Ena je napisala, tudi jaz imam doma mevžo, pa sem čisto zadovoljna z njim. Naši fantje so predolgo pri mamah.

 

So krive mame?

Mame so krive. Ločene mame in samohranilke, ker sinove navežejo nase in ne odrastejo. To ni zdravo, zato bi bila dobra vojaščina, da fant odraste. Jaz imam svojega sina neizmerno rada in mi je bilo zelo hudo, ko je odšel na svoje, ampak edino tako je prav, da tast in tašča k mladim ne moreta v copatih.

 

Ločenk in samohranilk je čedalje več ...

Zato jaz zagovarjam družino in da je treba v družini potrpeti. To je tudi zato, ker so ženske emancipirane in imajo denar, potem pa gredo pri prvem konfliktu narazen. Jaz bi se tudi lahko že 15-krat ločila. Več je treba delati na družini, ljubezni, odpuščanju, potrpljenju. Imejte svoje partnerje rade, malo potrpite in tudi ve kdaj recite, oprosti, dragi moj.

 

Potem niste za oploditev samskih žensk?

Kje pa! Nikoli in nikdar. To bo polom, drage moje, družina bo razpadla, in če družine ni, je konec človeštva, zapomnite si. Ne bodo nas reševali homoseksualci, lezbijke in taki otroci.

 

Lahko nas rešijo umetne oploditve.

Poslušajte, pa ženske nismo normalne, če ne potrebujemo moških. Tiste, ki se bodo šle umetno oplodit, imajo negativen odnos do moškega spola.

 

Ni nujno, samo odvisne niso od njega.

Joj, ta emancipacija, hvala lepa za tako emancipacijo. Ne, veste, v slogi, prijateljstvu, družini je moč.

 

Potem se vam zdi, da so ženske danes preveč emancipirane?

Ja, bi rekla, da nekatere kar preveč oziroma da so sila samozadostne. Problem je, ker nimajo vrednot: denar ima, svobodno živi, ta teden bo seksala z enim, čez en teden z drugim. Nima mej. Moja mama nas je imela pet hčera, prvega, ki si ga dobil, si moral pripeljati v zakon.

 

To je bil vaš?

To je bil moj in je treba potrpeti. In tudi vse držimo prvi zakon, ker smo vzgojene tako, da je moje telo na voljo enemu izbranemu in je treba potrpeti. Danes pa ženske nič ne dajo nase.

 

Rekli ste, da je treba potrpeti. Ste vi veliko trpeli v svojem zakonu?

Jaz nisem trpela nič, ampak moram povedati, da sem človek, ki ne zna držati mule. Mož bi držal mulo, jaz pa je ne morem. Se skregava, sva zelo glasna in zavpijeva, ampak takoj greva naprej. Nič nisem trpela, na začetku je bilo malo hudo, ker sva živela pri njegovih starših, ampak sva potem kmalu začela delati hišo. Seveda je treba tudi potrpeti, ampak moj zakon ni bil mučeniški. Bil je krasen in si želim samo še mnogo let.

 

Angelca Likovi%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pia, ki je izpadla nazadnje, je popolno nasprotje emancipirane ženske, saj ste ji rekli, da je čisto odvisna od moža.

Ona je pa uboga. Meni je bila Pia v oddaji všeč, ker se je vedla kot preprosta deklica, ne pa kot La Toya, in ker se je videlo, da ima razvite delovne navade. Se je pa revica preveč navezala na svojega moža. Zame je ona njegovo orodje za zaslužek, zato sem ji rekla, naj ne kaže ljubosumja in zahteva od njega denar. On jo ima v oblasti. Ni pokvarjena, je pa naivna.

 

Se vam zdi sporno, da mama, kot je Nana, pusti svoje otroke zato, da bi nastopila v resničnostnem šovu?

Katastrofa, tudi ta Čepinova, zame so to resnično osebnostno nezrele, problematične osebnosti, čudim pa se tudi možu, da ji ni rekel, naj ostane z otroki. Ne odobravam tega. Ne vem, kaj si otroci mislijo, kakšno mamo imajo.

 

Kdo od tekmovalcev v BB ima hrbtenico?

Meni je zelo všeč Igor, ki je zadržan, zelo moški in se ne vtika v te babje flavze. Zelo v redu je Sandra kot mlado nepokvarjeno dekle, Činč je človek, ki hoče biti vedno na vrhu, Zlatko je tak, kot je, ne igra in mi je všeč, da se zna opravičiti, Ines mi deluje potuhnjeno, Nana je pokvarjena in je od prvega dneva nisem mogla videti, Gena pa se mi pa zdi kar v redu, samo ga bom, ko pride ven, vprašala, kako zdrži ob taki ženi.

 

Kako pa mislite, da zdrži?

Mislim, da ima ona štiri vogale doma in on po moje kar trpi, ampak vsake toliko časa pa znori in jo tako pretepe, da jo odpeljejo v bolnišnico.

 

Kdo pa nosi hlače pri vas doma?

Pri nas je tako kot povsod po Sloveniji: tri vogale podpira žena, enega pa mož, ampak če svojega spusti mož, se vse podre. V zakonu ima resnično primat ženska, če zna biti dobra gospodinja, gospodar in partnerica.

 

Potem mislite, da ženska mora biti dobra gospodinja?

Nujno.

 

Zakaj? To je meni govorila stara mama, mama pa ne več.

Ja, edino, če imate toliko denarja, da boste lahko vedno hodili ven jest in kupovali napol nezdravo hrano. Enkrat se bo vsak partner naveličal in rekel, skuhaj mi eno hrano za na žlico.

 

Se vam zdi pravično od žensk zahtevati, da gospodinjijo, če v službi delajo toliko kot moški?

Ne, mislim, da sodoben moški mora enakovredno pomagati ženi. Saj tudi moj mož skuha. Sicer ne zna ne vem kaj, ampak moj sin pa zna že veliko več kot mož. Če se le da, imejmo pri hiši malo vrtička. Jaz imam tri vrtove, enega na morju, enega v Grosupljem in enega v hribih, kjer imam še eno hišico.

 

Nikoli in nikdar. To bo polom, drage moje, družina bo razpadla, in če ni družine, je konec človeštva, zapomnite si. Ne bodo nas reševali homoseksualci, lezbijke in taki otroci.
O umetni oploditvi samskih žensk

Ko ste že omenili vaše hiše. Javnost je bila močno presenečena nad njihovim številom.

Z možem sva pred 42 leti začela v sobi 3x3 pri njegovih starših. Ko sva začela graditi hišo v Grosupljem, sva ugotovila, da sva zaljubljena v beton. Jaz sem premešala betona, draga moja gospa ... Midva resnično rada zidava. Ko sva končala hišo, sva šla delat hišo na morju, ker sem imela strašno bolne ledvice in mi je zdravnik rekel, naj hodim na morje. Ko sva naredila hišo na morju, pa sem tam gor, kjer sem doma, kupila parcelo. Takrat je moža zadel srčni infarkt in sem na Brezju pri Mariji obljubila, da bom, če se bo pozdravil, naredila kapelo Lurške Matere Božje. V zadnjih sedmih letih pa sva na morju kupila še eno parcelo, kjer delava dvojčka za vnuke. To bo naprej delal sin. Moj mož zna čisto vse obrti in se vsega loti, tako da sva zelo veliko naredila sama, ampak uživava v tem.

 

Pa je vseeno težko razumeti, kako si dva upokojenca ustvarita toliko hiš, tudi če jih gradita sama?

Midva sva najela veliko kratkoročnih kreditov. Nikoli nisva imela veliko denarja, zelo sva šparala v vseh pogledih, nisva zapravljala, moj mož ne pije, ne kadi, nikoli ni hodil po gostilnah. Hišo na morju sva končala po 20 letih, za to novo pa so stali temelji sedem let, ampak zdaj se je pa sin finančno vključil, ker pomagava hčeri, ki se je ločila po 10 letih zakona.

 

Če ne gre, je potem včasih treba iti narazen ...

Ja, in sem narobe delala kot mati. Eno leto in pol po poroki je prišla z majhnim otrokom k meni in sem ji rekla, nazaj ali pa vsi trije dol. Ona je šla domov in je bila deset let tiho, ko je otrok šel k obhajilu, pa mi je rekla, da se seli. Zdaj že tri leta živi z novim partnerjem, dela hišo na Dolenjskem in je diplomirala na pedagoški fakulteti z desetko. Tako da sem zdaj srečna mati.

 

Potem ...

Priznam krivico in sem se ji tudi večkrat opravičila. Če ne gre, ne gre. Ne se potem prehitro spustiti v avanture, ampak ne ostati same, ker je na starost še kako pomembno, da imaš koga ob sebi.

 

Kako, mislite, je na vaše pojavljanje v medijih gledal Janez Janša?

Saj se takrat nisem toliko pojavljala v medijih, morda mu pa tudi ni bilo všeč, ker sem, kjerkoli sem bila, doživljala zelo velik aplavz. Janšo sem zelo cenila, ampak potem sem videla, da okoli sebe zbira ljudi, ki znajo samo kimati, in da je zelo zamerljiv. Jaz mu ne želim nič slabega, ampak tudi ta stranka je v marsikaj vključena, zato ne pride nič na dan.

 

Bi se zdaj vključili v katero stranko?

V nobeno, nikoli več, bom pa zelo vesela, če bo Slavko Pezdir iz društva ustanovil stranko. Ta ima pa veliko možnost, da ustanovi dobro stranko. Je mlad, perspektiven, predvsem pa pošten.

 

V enem od medijev sem ob vašem imenu prebrala zapis seksi komentatorka. Vam takšne besede laskajo?

Mislim, da je to zafrkancija, ampak se ne sekiram. Je pa res, da sem bila vedno rada lepo urejena, čeprav denarja nisem nikoli imela. Vedno sem gledala, da sem kupila nekaj, česar nima vsak. Nikoli nisem bila razgaljena, čeprav so me nekateri kritizirali, da sem bila prvič zelo razgaljena v tisti moji oblekici, čeprav sem imela šal. Sem pa nosila kratka krila, ne pretirano mini, ampak imam še zdaj rada kratke oblekice, ker trdim, da če si lepo urejen in imaš lepo postavo, zakaj je ne bi pokazal. Leta niso pomembna, važno je, da si sam sebi všeč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.