Magazin > VIP
124 ogledov

Ne nespodobnim povabilom

1/2
Žurnal24 main
Nekdanja miss Hawaiian Tropic Nermina Sijamhodžič je ekskluzivno za zurnal24.si razkrila, zakaj je izgubila lepotni naziv in zaradi kakšnih nespodobnih povabil je dejala, da ima dovolj.
Zakaj ste se odločili za sodelovanje na lepotnem izboru?
Zame je bila to neka nova preizkušnja v življenju. Kot vsaka mlada punca sem si tudi jaz želela zmagati na nekem lepotnem tekmovanju. Moram priznati, da sem si vse skupaj predstavljala malo drugače, da bom nekaj odnesla od tega, ne pa tega, kar se je pač zgodilo. Pričakovala sem mogoče malo več  izkušenj, da bom lahko malo več vlagala v to, da je to neka stopnička v mojem življenju, da bom lahko šla malo dlje, pa se je zgodilo ravno nasprotno.

Kako je potekal izbor (predizbor in finale)? Kako pa bi moral potekati?
V bistvu poteka od predizbora do finala. Vmes je polfinale, od polfinala do finala pa so še manjša ocenjevanja. Kar naporno. Projekt je sicer izpeljan odlično, točno tako, kot mora biti. Kaj se potem zgodi z zmagovalko, je pa drugo vprašanje.

Stvar se je torej zapletla šele na koncu?
Tako je. Ponavadi z zmagovalko.

Kakšne nepravilnosti so se zgodile po koncu tekmovanja?
Predvsem toliko neke energije in časa gre za to. Od četrtka do nedelje jim moraš biti ves čas na voljo. Imam pač svoje zasebno življenje, ki ga imam rada. Za vikend sem rada s fantom ali družino in se s tem pač nisem strinjala, zato je prišlo do velikih trenj med nami.

So bila pravila napisana? Je bilo to sestavljeno v obliki neke pogodbe ali je šlo za ustni dogovor?
V bistvu je bil podpisan neki papir. Sicer samo z moje strani, tako da ne vem, koliko je to pravnomočno. O tem bi lahko še govorili.

Ste poleg pravilnika podpisali še kakšno dodatno pogodbo?
Ne, v bistvu smo podpisali samo ta pravilnik. Saj zaradi tega se mi to zdi malo tako ... To je neka taka točka, o kateri bi se dalo še govoriti, skupaj z njimi.

Se je pravilnik med potekom tekmovanja spreminjal?
Ne, so se ga kar držali. Samo meni pač določeni členi niso bili všeč. Alineje.

Se je med tekmovanjem spreminjala žirija ?
Ta se navadno spreminja. To so pač prejšnje misice in podobno … Včasih se kar vprašam, kako lahko nekdo tak ocenjuje lepoto.


© Anže Petkovšek

 
Kako močno so se razlikovale obljube organizatorjev od dejanskega stanja?
V predtekmovanju sem še delala in tako imela mesečni dohodek. Ko sem zmagala, se mi je vse to porušilo. Nisem imela mesečnega dohodka, nihče mi ni zagotovil, od česa bom živela. Sicer to ni njihova dolžnost, ampak ... od nečesa le moramo živeti. Jaz od tega nisem odnesla ničesar. Pravijo, da si to punca sama naredi, a ni res. Toliko je nekih sponzorskih slikanj in vsega tega, da nikakor ne prideš na vrsto za kak zaslužek. Sicer traja, ampak meni to ni bilo všeč. Jaz sem od nečesa morala živeti.

V obvestilu za javnost je pisalo, da so vam mednarodni lepotni naziv miss Hawaiian Tropic nepreklicno odvzeli. So vam krono odvzeli ali ste se nazivu odpovedali, kot ste sami dejali v izjavi za Žurnal24?
Jaz sem "kršila" pogodbo. "Kršila". Potem je prišlo do tega, da smo imeli sestanek in so mi rekli: "Premisli, kaj hočeš." Teden dni časa sem imela, da sem premislila o tem. Prišla sem do ugotovitve, da nočem več. Rekli so, da mi bodo vse odvzeli, jaz pa sem odgovorila, da mi je tako prav, ker hočem mir. Vse stvari sem vrnila, od avta do zmagovalne obleke, vse.

Česa točno se niste držali?
Prebrala sem nekaj o svoji neurejenosti. Če je jeans neurejenost, potem ne vem, kaj je urejenost. Jeans je seksi, eleganten, je za vse priložnosti. Ampak ne, to vse je bilo skrajno neurejeno za misico. Potem to, da sem hodila na intervjuje … Kako je že pisalo?

"Dajala je izjave za tisk brez naše vednosti in izbirala medije, ki jim je posredovala zgodbe oziroma intervjuje." Izjava Rajka Hrvatiča za Žurnal24.
Zmeraj sem obveščala svoje organizatorje po mailu, kar je moja dolžnost. Če nisem obvestila po mailu, sem poklicala. Zmeraj sem vse obvestila. Tukaj je pač prišlo do nesporazuma. Najbolj pa me je motilo, da so v vse skupaj vpletli moje zasebno življenje, da so vpletli mojega partnerja, češ da z mano manipulira. On ni nič vplival name, še prepričeval me je, naj se odločim pravilno. Odločila sem se sama. Zelo me moti, da so ga vpletli v vse to, saj nima nič s tem. Do "kršenja" pogodbe je prišlo že pred njim.

Kaj točno so vam očitali? Neurejenost …
Dajanje intervjujev. Pika na i je bil trač z Adelom. To je bilo to. To je bila tista pikica na i. Pa to, da se mi ni ljubilo vso noč stati na Severini in sem predčasno odšla. Takoj je bila zaradi tega panika.

Vaša navzočnost na Severininem koncertu je bila pogojena z njihove strani?
To in podobne stvari so bile. Tako večerje kot zasebne stvari. Peljali so me sem, peljali so me tja. Bila sem igračka za vse. Do tega mi pa res ni bilo. Od naziva miss sem pričakovala nekaj čisto drugega, ne pa, da bom hodila sem na večerjico, pa tja na večerjico, pa k tistemu domov, pa k drugemu domov. Hvala lepa. Ne.

Kakšne točno so torej bile vaše obveznosti? Večerje … ?
Vse to je prišlo zraven pozneje. Moje obveznosti so bile, da se pojavljam na dogodkih ter predstavljam naziv in samo sebe. Normalno. To ni problem. Čim pa so se začela pojavljati zasebna kopanja in zasebne večerjice, sem rekla: "Stop, dovolj je."

Lahko kaj več poveste o zasebnih kopanjih?
Ne bomo o imenih. Imela sem tudi eno tako pripombo, da če ne bomo sodelovali zasebno, tudi poslovno ne bomo.

S strani organizatorjev?
Ne bom izpostavljala.

Kolikokrat so vas opozorili? Oni so v izjavi za medije zapisali, da so vas večkrat opozorili in da so zaradi nadaljnjega kršenja nato sprejeli to odločitev.
Prvič so me opozorili že kmalu po prevzemu naziva, drugič je bilo pa v bistvu že to. Vmes so me opozarjali na manjše stvari, kot je ta, da sem rada v jeansu. Jeans je zame "the best". To je bilo pri njih tako narobe, da ...

Na kaj se je nanašalo prvo opozorilo?
Tisto je bilo še zaradi prejšnjega fanta. Ko sem imela še prejšnjega fanta, smo imeli manjše probleme. V bistvu zaradi tega, ker se nisem pojavila tu, nisem želela iti tja … Ampak če se mi nekaj zdi neetično, pač ne bom šla.


© Anže Petkovšek

 
Neetično?
Ja. Neetično. Tam piše neetično, pa uporabljam ta njihov izraz.

Se pravi, v pravilniku piše, da če se vam kaj zdi neetično, da se niste dolžni …
Tako je. Tistega, kar se mi zdi neetično in za kar sama menim, da škoduje meni oziroma "projektu", se mi ni treba udeležiti. Če se mi nekaj zdi neetično, tja ne bom šla.

Z njihove strani pa je bilo implicirano, da če tam in tam morate biti …
Moram biti.

Tudi če se vam kak dogodek zdi neetičen.
Tako.

Kolikšen je bil pri vsem tem vaš finančni vložek? Na internetu se je namreč pojavil zapis nekega dekleta, ki naj bi sodelovalo v predizborih. Zapisala je, da je morala vse stroške kriti sama , organizatorji pa so ji zapovedali, kaj mora obleči.
V bistvu je tako, jaz pa sem se oblačila po lastni volji. Mene nihče ne more prisiliti, naj nekaj nosim. Od minikrilc pa do "topkov", v to me ne more nihče prepričati. Drugače pa si res vse financiraš sam. Od oblekic do goriva, potnih stroškov, odvisno. Šla sem recimo na neko slikanje in mi potnih stroškov niso povrnili. Sicer jih nisem niti iskala, vendar je pravzaprav njihova naloga, da mi povejo, da so potni stroški povrnjeni. Razen mogoče, če smo kje prespali. V Umagu, če je bil tam kakšen izbor, so plačali oni. Sicer pa vse kriješ sam. Jaz sem šla kar v krepak minus.

Kakšne pritiske ste, če ste jih, doživljali s strani organizatorjev?
Razen omenjenih opozoril in nenehnega klicarjenja, kot da sta mi postala mama in oče.

Govorimo zdaj o zakoncih Šajn?
Nikogar ne bom izpostavljala … drugače pa ja.

Prej, ko sva govorili o kopanju, je bilo zaznati, da je šlo par stvari čez mejo.
Pri meni je šlo kar nekaj stvari čez mejo.

Na primer?
To kopanje, najrazličnejša povabila od teh naših "zvezd", takih in drugačnih povabil. Zelo rada bi povedala, pa ne morem, na žalost me nekaj drži nazaj. Mogoče bom pa nekega dne vse le povedala, če bodo šle provokacije naprej.

Kakšne provokacije?
S strani organizatorjev.

Preko medijev?
Lahko se zmenimo tudi osebno, vendar so šli res daleč. Od tega, da sem ušla z vajeti, do tega, da sem neurejena in da nekdo vpliva name. To me je tako razjezilo, da sploh ne znam povedati. Tako da sem pripravljena iti kar daleč.

Je šlo tukaj za kakršnokoli obliko spolnega nadlegovanja?
Ne bi mogla reči, da je šlo za spolno nadlegovanje. Samo veliko besed je bilo o tem. O tem smo veliko govorili, naj se popravim. Tako pač je.


 © Anže Petkovšek

 
Tudi o tem, da bi bilo za kakšno stvar treba iti s kom v posteljo?
Pa saj vemo, kako se stvari odvijajo.

Se je to dogajalo po osvojitvi naziva ali že med tekmovanjem?
Jaz tega pred zmago nisem začutila. S puncami smo se družile, nikoli nisem … in potem, takoj ko sem zmagala, sem bila kot zmagovalka nekako vedno sama. Morala sem se udeležiti tega, udeležiti onega. Povsod sem hodila sama s svojimi organizatorji in potem sem začutila take stvari. Pa razna povabila, razne besede. Šlo je čez mejo. Vsaj zame.
 
Koliko je bilo teh povabil v dveh mesecih po osvojitvi naziva ?
Številčno? Veš, da nisem več štela.

 

"Kopanja ni bilo"

Za mnenje o nespodobnih povabilih smo vprašali tudi Igorja Šajna, direktorja tekmovanja Miss Hawaiian Tropic, ki nam je dejal, da takih srečanj ni bilo nikoli. "S kom pa naj bi se šla kopat? Za nobenega organizatorja ne vem, da bi se šla Nermina z njim kopat."

Jih je bilo čez dvajset?
Ne, čez dvajset ne bi rekla, jih je bilo pa kar dosti. Nespodobnih povabil.

V izjavi za javnost so organizatorji zapisali, da ne bodo zahtevali odškodnine. Kako je s tem?
Rekli so mi, da ne bodo zahtevali odškodnine. Mislim, da dobro vejo, zakaj. Jaz pa se sama zaenkrat ne bi spuščala v to, dokler ne vidimo, kaj bodo naredili.

Je to povezano z nespodobnimi povabili?
Ne, niti ni povezano s tem. Bolj je povezano z našo pogodbo oziroma pravilnikom.

Z organizatorjem Šajnom ste dogovorjeni, da boste izpeljali eno dobrodelno akcijo.
To je pa tudi nekaj takega. Naj vam povem, da sem, ko sem bila še miss, rekla: "Dajmo izpeljat eno dobrodelno organizacijo, men se zdi to ful fajn." Potem ko se je pa to zgodilo, ko so mi odvzeli naslov, so pa rekli, da to od mene zahtevajo oni. Sem rekla: "Ste prefrigani, joj." Zdaj oni to zahtevajo od mene, v bistvu pa je to moja ideja.
Kdaj boste to izpeljali? Je to na papirju ali gre za ustni dogovor?
Vse to je na papirju. Na koncu, ko sem podpisala zadevo, da zaključujemo z vsem, da sem predala vse in vse, piše tudi, da zahtevajo dobrodelno akcijo za otroke. Sem rekla, tudi prav. Nisem mislila, da bomo šli tako daleč, da bom morala povedati, da je v resnici drugače. Upam pa, da bomo to izpeljali čim prej. Sicer se nič ne slišimo, ker imajo zdaj tudi veliko dela, to vem. Mogoče naslednji teden, ko bodo malo bolj prosti.

Kaj vse ste morali vrniti oziroma kaj vse ste po osvojitvi naziva sploh dobili?
Dobila sem zmagovalno obleko. Lenta in krona sta last organizatorja, tako da jaz tega nisem imela, edino lento sem imela doma. Imela sem sponzorski avto, ki mi je pripadal za pol leta, in sem ga prav tako vrnila. Nekaj manjših stvari sem obdržala. Odejo nekega sponzorja. Za to bom morala še opraviti sponzorsko slikanje, ker imam to stvar. Kaj več pa ni bilo.


 © Anže Petkovšek

 
V vso zgodbo je bil vpleten tudi vaš sedanji partner. Gospod Rajko Hrvatič je za Žurnal24 izjavil: "Že njen prejšnji fant je hotel biti vedno zraven, kar seveda ne gre. Odkar je z Adelom, pa mislim, da manipulira z njo." Dajmo razčistiti. Je Adel kakorkoli vplival na vas?
Ne. On je bil zelo nevtralen. Prepričeval me je: "Nermina, pametno se odloči." Ni hotel vplivati na moje odločitve, tako kot jaz ne vplivam na njegove poslovne odločitve. Nima se časa ukvarjati še z eno misico. Midva sva se ujela na popolnoma drugačen način. Meni pa tudi ni bila prioriteta v življenju biti samo misica in nič drugega. Mislila sem, da to poteka malo drugače. Večkrat me je prepričeval, naj dobro premislim. Imela sem en teden časa in sem premišljevala samo o tem, saj on ni vplival name. Šli so malo predaleč, da so ga vpletli v to zgodbo. Gospod Rajko Hrvatič je to izjavil popolnoma neutemeljeno.

Zakaj so ga po vašem mnenju sploh vpletli?
Zakaj? Na nekoga je pač treba zvaliti krivdo. Po mojem niso navajeni, da jih nekdo kar zavrne, kar tako. Nekoga je pač treba vplesti in so našli Adela. Res nima nič s tem. Jaz res ne vem, zakaj so šli v to.

To je bila za vas kaplja čez rob?
Par kapelj čez rob (smeh).

Kaj menite o svoji naslednici in o tem, kako je prišla do naslova?
Konec koncev sem bila jaz tista, ki sem zmagala. Ona je dobila ta naslov. Punca je v redu in ji privoščim. Verjamem, da bo veliko naredila. Midve sva se med tekmovanjem zelo razumeli in bili stalno skupaj, tudi v sobah smo skupaj spali. Imeli smo se lepo. Punca je v redu in vem, da bodo iz nje lahko naredili marsikaj. Mogoče je malo mlajša in še ne pozna kakšnih stvari. Pridna je, lepa je, postavna je, visoka je. Veliko bo naredila.

Imate kakšen nasvet zanjo?
Malo sva se že pogovarjali, saj ve veliko stvari. Saj bo pazila.


© Anže Petkovšek

 
Kaj menite o Šajnu in Hrvatiču?
Kaj menim? Jaz v bistvu gospoda Hrvatiča ne poznam. Videla sem ga dvakrat v življenju, dvakrat sem govorila z njim. Kakega mnenja na žalost nimam. O gospodu Šajnu predvsem pozitivno. Zelo spodbuja, da si priden, da vložiš čim več truda. Ko sem prišla na predtekmovanje, sem bila nevedna. Nisem znala nič od nič, niti nastopati na odru. On me je vsega naučil, on me je tega naučil. Tega se zavedam. Ampak kar sledi po zmagi, tisto pa delajo napačno.

Če bo treba na dan privleči vse tisto, kar je danes ostalo za tančico skrivnosti, kakšne dokaze imate?
O, dovolj trdne. Papirji, črno na belem je dovolj trden dokaz, da dokažem svoje. Če bodo šli še naprej, pa še brskat v moje zasebno življenje in drezat, bom tudi jaz drezala naprej.

Imate dokaze, ki bi potrdili tista nespodobna povabila?
To je zelo težko dokazovati. Vsak bo seveda to zanikal. Jaz nisem imela poleg nikogar, ki bi to potrdil. Zelo težko kaj takega dokažeš, tako da pustimo to.

Se bojite kakšnih posledic?
To pa ne. Res ne.

Se boste še kdaj udeležili lepotnih izborov?
Mislim, da je bilo dovolj. Ne. To je pustilo v meni toliko gorja. Č e bi vedela, če bi mi zagotovili, da bo res potekalo tako, tako in tako, da se lahko o marsičem odločim sama, potem bi mogoče rekla: Zakaj pa ne." To je še ena izkušnja v življenju in je res odskočna deska za naprej. Dobiš neko medijsko prepoznavnost in to ti omogoča veliko stvari.

Kako naprej?
Predvsem se bom zaposlila, končno. Da začnem živeti normalno. Preselila se bom ven iz Ljubljane. Kaj me še čaka? Nič. Predvsem kariero voziti naprej.

Kje vas bomo lahko videli?
Še vedno se nagibam k manekenstvu. To je še vedno tisto, kar mi je všeč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.