Magazin > VIP
33830 ogledov

Nekdanji španski kralj Juan Carlos je ustrelil brata!

Juan Carlos Profimedia
Kraljeva družina je vse skupaj prikrivala več desetletij.

Juan Carlos, ki je kot kralj Španije vladal od 1975 do njegove abdikacije leta 2014, je pred več kot 65 leti pomotoma ustrelil in ubil svojega mlajšega brata Alfonsa. Strašna nesreča je zaznamovala špansko kraljevo družino, a v novem dokumentarcu so na dan prišle doslej neznane podrobnosti.

Nekdanji kralj Juan Carlos je zadnja leta vzbujal pozornost predvsem zaradi obtožb o korupciji. Leta 2020 je bil obtožen vpletenosti v morebiitni finančni škandal. Špansko in švicarsko pravosodje sta začeli preiskavo podkupnin, ki naj bi jih Španec prejel v zvezi z gradnjo hitre železniške proge v Savdski Arabiji. Preiskava je bila sicer medtem opuščena, vendar nekdanji monarh še naprej živi v izgnanstvu v Abu Dabiju, v Združenih arabskih emiratih.

A najbolj tragičen dogodek v njegovem življenju se je zgodil v mladosti, ko je bil Juan Carlos ravno polnoleten in je po nesreči ustrelil svojega mlajšega brata Alfonsa. Zgodilo se je na veliki četrtek, 29. marca 1956.

Strašen dogodek je kraljevo družino obremenjeval desetletja. Alfonsova smrt je prav tako pustila pečat na tesnem prijatelju Juana Carlosa iz otroštva, Antoniu Erasu, ki je bil v času nesreče prav tako v vili Giralda. V zadnji epizodi tridelnega HBO-jevega dokumentarca Reševanje kralja, ki se domnevno ukvarja s tem, kako je državni aparat že leta poskušal prikriti škandale bivšega regenta - Eraso govori o Veliki noči pred 66 leti, ki se je spremenila v nočno moro "Bil sem tam, ko se je to zgodilo, a v drugi sobi. Vsi smo zbežali, ko smo slišali strel," se spominja. Predvsem don Juan naj bi bil šokiran in izven sebe, ko je videl na tleh ležati svojega 14-letnega sina, ki naj bi umrl na kraju samem. "Dečkov oče, don Juan, je prisilil Juana Carlosa, da je prisegel, da tega ni storil namerno. Za 18-letnega fanta ni bilo lahko," nadaljuje.

Po dogodku nista bili opravljeni ne policijska preiskava in niti obdukcija, vse po don Juanovem ukazu. V takratnih časopisih tudi ni bilo omenjeno najpomembnejše o incidentu: da je bil Juan Carlos tisti, ki je povzročil smrt svojega brata. Govorice so bile, vendar je bilo to v javnosti potrjeno šele nekaj let po tem, ko je Juan Carlos leta 1975 postal španski kralj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.