Magazin > VIP
29441 ogledov

Nepričakovano se je poslovil naš znani igralec

sveča Epa Simbolična fotografija.
Združenje dramskih umetnikov Slovenije je sporočilo žalostno vest.

V 78. letu starosti je umrl dramski igralec Jože Mraz, član Združenja dramskih umetnikov Slovenije in upokojeni član Mestnega gledališča ljubljanskega. "Pridružujemo se besedam iz utemeljitve Simone Ješelnik ob podelitvi priznanja ZDUS za življenjsko delo, ki ga je Jože Mraz prejel leta 1999, da je bil Jože Mraz igralec, ki je vloge oblikoval z veliko mero tenkočutnosti. Njegove vloge sta odlikovala ostra karakterizacija in smisel za humor in grotesko. Hkrati pa je bila njegova bistvena lastnost tudi disciplinirano podrejanje osnovni zamisli in skupnemu delu. Sam ni bil deležen večjega števila nagrad. Zanimivo pa je, da je kar šest uprizoritev, v katerih je nastopal, prejelo veliko Borštnikovo nagrado. Igralec Jože Mraz je svoje delo vedno opravil predano in s profesionalno natančnostjo, obenem pa je bil tudi odličen kolega in vedno v umetniško podporo mlajšim sodelavce,“ so zapisali na spletni strani zgoraj omenjenega združenja. 


Mraz se je rodil v Stražišču pri Kranju. Kot piše na strani MGL, se je Mraz z Mestnim gledališčem ljubljanskim prvič srečal že leta 1962, ko je še kot študent ljubljanske AGRFT nastopil v vlogi Lisjaka v Vrhunčevem Vrtiljaku igrač. "Na Akademiji je 1963 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Po končanem študiju je leta 1965 opozoril nase z vlogo Popotnika v Cankarjevem, prvem Korunovem, Pohujšanju v dolini šentflorjanski na odru SNG Drame. Svoj prvi stalni angažma pa  je še v istem letu dobil v Mladinskem gledališču v Ljubljani, kjer se je igralsko prekalil in ustvaril več kot štirideset vlog. Nepozabne so predvsem vloga Vilinčka v Minollijevem Vilinčku z lune (1972), vloge v Jovanovićevih Žrtvah mode bum-bum (1975) in vloga Guliverja v Swiftovi in Jesihovi igri Guliver, velik in majhen (1979).“

Zelo pomembno je bilo tudi njegovo sodelovanje z Gledališčem Glej in Primorskim dramskim gledališčem, Mraza pa si bomo zapomnili tudi po njegovem delu na filmu, televiziji in radiu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.