Magazin > VIP
909 ogledov

"Nisem si mislila, da bom vzgajala štiri otroke"

Alenka Vidic Milan Tomažin
Alenka Vidic je bila nekoč prepoznavni obraz oddaje Ekstra magazin, zdaj pa je že vrsto let uspešna ženska, ki učinkovito usklajuje delo pri svoji agenciji s poklicem mama.

Pet let smo jo lahko občudovali kot voditeljico priljubljene oddaje Ekstra magazin, po tem pa se je poslovila od malih ekranov in postala soustanoviteljica agencije za odnose z javnostmi. Alenka je od takrat zgradila uspešno kariero in veliko družino, ki šteje kar štiri otroke. Pred nekaj meseci je rodila dvojčka Nika in Izaka, a na porodniškem dopustu ne bo zdržala prav dolgo, saj želi ves čas ohranjati stik z delom.

Koliko časa je že, odkar ste se poslovili od televizije?
Pred malo več kot sedmimi leti sem se popolnoma osredotočila na delo v odnosih z javnostmi, ki sem jih začela odkrivati že v času dela na televiziji.

Ali kaj pogrešate vodenje, televizijo in novinarsko delo?
To je bilo res zabavno obdobje. Takrat sem študirala in tak odnos sem tudi imela do televizije – delo sem jemala zelo resno, kot sem to vedno počela, vendar sem si takrat rekla, da je to samo študentsko delo, ker se dolgoročno nisem videla v tej karieri. Sem pa dobila ogromno znanja, izkušenj in prijateljev, zato se tem petim letom ne bi nikoli odpovedala.

Bi se ob dobri ponudbi kdaj vrnili nazaj?
Ne predstavljam si ponudbe, ki bi me premamila, da zapustim poslovni svet (smeh).

Že nekaj časa ste na čelu agencije Propiar, kako se počutite v tem svetu?
Odlično. Gre za svet, kjer nikoli ni dolgčas in kjer nikoli ne moreš zaspati, ker je tu vedno nek projekt, ki te zasvoji, potiska naprej in zahteva, da se ves čas učiš. Ravno zdaj denimo s svojo nekdanjo televizijsko kolegico Anjo K. Tomažin pripravljava nov projekt v sklopu agencije - Procoaching, kjer s posebnim modelom komunikacijskega coachinga skrbiva za preobrazbo posameznikov na področju komuniciranja. To je področje, kjer imava z Anjo ogromno izkušenj in kjer obe uživava, ker imava res dobre rezultate za naročnike.
Kaj vam pomeni vaše delo?
Poleg družine je to eden od pomembnejših delov mojega življenja. To pa zato, ker v tem res uživam in ker sem se tu resnično našla.

Kako usklajujete kariero in poklic mama?
Sčasoma postaneš mojster kombiniranja, predvsem pa z Rokom (partnerjem, op. a.) drživa skupaj in se ne braniva pomoči najine družine. Mislim, da je pomembno predvsem to, da znaš ločevati ta dva svetova in ju ohranjati v ravnovesju. Ko smo skupaj, se trudim, da smo res kvalitetno skupaj, in ko sem v službi, sem popolnoma osredotočena na delo.

Skupaj vzgajata že štiri otroke, kako vama to uspeva, imata kakšen nasvet, skrivnost?
Starševstvo zna človeka popolnoma preplaviti in to postane ves tvoj svet. Ugotovila sem, da je zame najbolj pomembno, da v prvi vrsti ne pozabim nase in si privoščim tudi čas zase, prav tako pa je pomembno negovati zvezo. Zakaj? Ker, ko si zadovoljen sam s seboj in v razmerju, si odličen starš.

Kaj je najtežje pri poklicu mama?
Samo tisti del, ko si nemočen, ko otroku ne moreš pomagati ali pa mu odvzeti bolečine. Vse ostalo človek racionalizira.

Menda ste se na delo vrnili že tri mesece po porodu?
Pri Levu (prvem sinu, op. a.) sva se z Rokom odločila, da si malo razdeliva porodniško, kar se je izkazalo za odlično potezo, ker sem za vsaj nekaj ur na teden ohranila stik z delom in podjetjem, to je bil moj čas. Tokrat bova pa še videla (smeh).

Ste si od nekdaj želeli tako velike družine?
Nikoli si nisem predstavljala, da bom sovzgajala štiri otroke, zdaj pa si ne predstavljam, da bi bilo drugače. Super je, naporno, a hkrati zelo lepo.

Vi ste očitno dokaz, da je lahko imeti oboje - uspešno kariero in družino. Kaj bi svetovali ženskam, ki mislijo, da se to ne da?
Seveda se da. Vse se da, če se hoče. Gre počasneje, ne moreš delovati v istem tempu, a ni nobenega razloga, da se odpoveš enemu ali drugemu delu življenja, ker se ne izključujeta. Pomembno je, da imaš partnerja, ki te pri tem podpre, in voljo, da moraš včasih "doktorirati" iz kombiniranja. Moraš pa biti prizanesljiv do sebe in predvsem uživati na obeh področjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.