Magazin > VIP
272 ogledov

Nizozemska dobila kralja!

nizozemska
1/32
Reuters
Nizozemska kraljica Beatrix je prestol prepustila svojemu sinu Willemu-Alexandru, ki bo na leto zaslužil 825 tisoč evrov.

Z miško se popelji na številke.

V cerkev Nieuwe Kirk, kjer je popoldne potekal drugi del inavguracije, so najprej vstopile princese Amalia, Alexia in Ariane. Sledila je nekdanja kraljica Beatrix, čisto na koncu pa sta prispela še Willem-Alexander in njegova Máxima.

V cerkvi so bili tudi predstavniki spodnjega in zgornjega doma parlamenta. Kralj je v govoru med drugim poudaril, da bo Nizozemsko s ponosom predstavljal. Kot je povedal, se bo trudil za vzpostavitev zaupanja med državljani in državo.

"Svojim dolžnostim si se popolnoma posvetila. Bila pa si tudi hčerka, žena, mati in glava družine. Vsem nalogam si bila kos. /... / Nikoli nikomur nisi odrekla pomoči. Tudi v težkih časih si nas vse podpirala, in to na zelo ljubeč način. /…/ S pomočjo mojega očeta si razvila svoj slog vladanja. Nikoli se nisi odločila za najenostavnejšo pot. / …/ Sedaj stopam po tvoji poti. Natančno vem, kaj je moja naloga. Nihče pa ne ve, kaj bo prinesla prihodnost. A kamorkoli me bo pot ponesla, tvojo toplino in modrost bom na svoji poti ves čas nosil s sabo. Vem, da govorim v imenu mnogih v naši kraljevini, ko bi se ti rad zahvalil za vsa čudovita leta, ko si nam služila kot kraljica," pa se je novi kralj še enkrat zahvalil svoji materi in zaprisegel, da bo služil ustavi in jo varoval. "Da bi mi vsemogočni Bog pomagal," je prisegel Willem-Alexander.

Sledil je govor predsednika senata Freda de Graafa, ki je osebno nagovoril tudi novo nizozemsko prestolonaslednico, 9-letno Amalio. Vseh 225 članov parlamenta je nato kralju obljubilo zvestobo. Celotna dvorana je nato po vzkliku "živel kralj" trikrat enoglasno vzkliknila "hura". Množica pred cerkvijo pa je vzklikala: "Naj živi kralj!"

Kraljica se je prestolu odpovedala ob 10.08

Nizozemci so novega kralja dobili na kraljičin dan, ki ga danes praznujejo.

Kraljičina abdikacija je potekala zjutraj v Mojzesovi dvorani kraljeve palače v Amsterdamu. Poleg članov kraljeve družine so dogodku prisostvovali predsednik senata in predsednik poslanske zbornice. Direktor kraljičinega kabineta je prebral abdikacijski dokument, ki ga je nato kraljica podpisala. Beatrix od tega trenutka dalje ni več kraljica, ampak le princesa (Od svojih podanikov se je poslovila včeraj.). Nizozemska je dobila novega kralja in novo prestolonaslednico (9-letna Catharina-Amalia). "Danes se bom umaknila novi generaciji," je izjavila Beatrix. 

Novi kralj Willem-Alexander, njegova kraljica in princesa Beatrix so nato stopili na balkon kraljeve palače in pozdravili množico.

"Srečna sem. Veselim se, da vam lahko predstavim novega kralja Willema-Alexandra,“ je Beatrix ljudstvu predstavila njihovega novega vladarja. Novi kralj se je svoji materi, ki solz ni skrivala, zahvalil za 33 let vdanega dela, Nizozemcem po vsem svetu pa za zaupanje in podporo.

Kraljica je zelo hitro in nepričakovano izginila z balkona in slavo prepustila mladi generacijo. Kot poročajo, je to storila zato, ker so jo prevzela čustva. Tudi vse tri hčerke novega kralja so balkon hitro zapustile. Zunaj je bilo namreč le sedem stopinj, zato so se hitro zatekle nazaj v palačo.

Kraljeva družina se je nato za nekaj časa umaknila in se pogostila z žemljicami in juho.

Kralja ne okronajo

Nizozemskega monarha nikoli ne okronajo, saj nimajo nacionalne cerkve in zato tudi ne klerika, ki bi izvedel kronanje. So pa pred Willema-Alexandra med zaprisego položili krono, žezlo in kroglo. Novi kralj je med ceremonijo nosil plašč, ki ga za tovrstne slovesnosti uporabljajo že od leta 1815. V zadnjih stotih letih so ga sicer popravljali in spreminjali že najmanj dvakrat, saj so na prestol sedle tudi ženske.

Pričakuje se, da bo Willem-Alexander, strokovnjak za upravljanje z vodnimi viri, sproščen kralj. Nizozemci so nad njim navdušeni, še bolj pa nad svojo novo kraljico, za katero pravijo, da je najlepša na svetu.

Nekaj statistike

Dogodek spremlja 1100 novinarjev. 677 jih prihaja iz tujine, od tega 33 iz Argentine, domovine nove kraljice.

Danes je na delu 10 tisoč policistov, od teh 300 iz Amsterdama.

Menjava monarha stane 5 milijonov evrov.

Na cestah Amsterdama je 21 kilometrov ograje.

V mestu je 15 mest, kjer nudijo prvo pomoč.

Polminuten oglas na nizozemski javni televiziji danes stane 45 tisoč evrov.

Dogajanje spremlja 160 kamer, 13 reportažnih avtomobilov, helikopter in letalo.

Po mestu je razdeljenih 900 zastavic v čast novemu kralju.

Mesto so okrasili z 2,5 kilometra blaga.

V cerkvi bo 300 glasbenikov in 2400 gostov. Med njimi je 2045 povabljencev. Med gosti je tudi 30 učencev in 3 učitelji in treh različnih osnovnih šol.

Med slavnimi gosti je japonska princesa Masako. Gre za prvo princesino potovanje v tujino v desetih letih. Po protokolu so na ceremonijo povabili le prestolonaslednike in prestolonaslednice. Kot novi kralj moral Willem-Alexander namreč najprej pozdraviti vladarje drugih držav.

Sicer so se v avtobusih pripeljali tudi britanski princ Charles in Camilla, monaški knez Albert, nekdanji sekretar ZN Kofi Annan, norveški princ Haakon in njegova žena Mette-Marit, špansk prestolonaslednik Felipe in princesa Letizia, danski princ Frederik s soprogo Mary, švedska prestolonaslednica Victoria in njen mož Daniel ...

Kraljevi družini bodo po selitvi v dvorec „Schloss Huis ten Bosch“ na voljo 300 služabnikov.

Kralj bo na leto zaslužil 825 tisoč evrov. Gre za neobdavčen denar. Njegova naloga: predstavljati državo, združevanje parlamentarcev in potrjevanje zakonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.