Magazin > VIP
5286 ogledov

Norveško princeso sram, da je bolna

mette-marit Profimedia
Mette-Marit razžira občutek krivde.

Žena norveškega prestolonaslednika Haakona, Mette-Marit, je za podcast "The Kåss Furuseth" televizijskega kanala NRK spregovorila o svojih strahovih in težkih začetkih v službi krone.

47-letnica je Haakona spoznala leta 1999 na nekem glasbenem dogodku, eno leto pozneje sta bila zaročena, leta 2001 pa je princ Mette-Marit, katere mama je delala v banki, oče pa je bil novinar, odpeljal pred oltar.

Za navadno smrtnico so bili začetki v kraljevi družini težki in polni izzivov. Bila je pod ogromnim pritiskom, je povedala voditeljema. "Na kar nekaj življenjskih obdobij, pri tem imam v mislih predvsem najine začetke, še vedno ne morem pomisliti, ne da bi mi bilo slabo,“ je povedala in dodala, da se je na njenih prvih posnetkih v novi vlogi dobro videlo, kako neprijetno se počuti. Zaradi pritiska in vedno večjega zanimanja javnosti se je pri princesi povečal tudi občutek sramu. Ta se je, ko so pri njej odkrili bolezen, še povečal, saj ima občutek, da ne dela dovolj.

Leta 2018 je Mette-Marit dobila diagnozo, da ima neozdravljivo pljučno bolezen – fibrozo (brazgotinjenje pljuč), ki je neozdravljiva in zaradi katere so omejili njene dolžnosti. Pacienti, pri katerih je razvoj hiter, v povprečju živijo le še eno do dve leti. Zdravnika čudi, da se je bolezen pri princesi pojavila tako zgodaj, saj za pljučno fibrozo ponavadi zbolijo starejši. "Ker vzroka za to bolezen ne poznamo, lahko lajšamo le simptome. Za idiopatsko pljučno fibrozo imamo dve zdravili, ki razvoj bolezni upočasnjujeta. Sicer pacientu lahko pomagamo le z dovajanjem kisika, na koncu pa z opiati, ki olajšujejo dihanje. Zadnja rešitev je presaditev pljuč,“ pravi zdravnik Dieter Ukena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.