Magazin > VIP
8 ogledov

O Travnovi zamenjavi še razmišljajo

Leta 2008 je Bojan Traven prejel viktorja za posebne dosežke. (Foto: Jure Makove Žurnal24 main
Na Pro Plusu razmišljajo o zamenjavi Bojana Travna, urednika oddaje Svet na Kanalu A. Trdijo, da je Traven sam nakazal, da ni več motiviran, naši viri pa pravijo, da so v ozadju politični pritiski.

Na Pro Plusu se je po naših informacijah vnela vojna med šefoma informativnih oddaj Tomažem Perovičem (24ur) in Bojanom Travnom (Svet na Kanalu A). Šlo naj bi za denar. Medtem ko ga je za ekipo Sveta vse manj, se za 24ur njegov delež povečuje. Slednjim uspeva tudi z novimi načrti, dobili bodo oddajo ob 13. uri, medtem ko Travnu ne želijo odobriti Svetovih Odmevov v poznem večernem terminu. Tako je na Kranjčevi 26 v zadnjih dneh precej vroče krvi.

"Bojan Traven je v nedavnem intervjuju sam nakazal, da ni več motiviran
za tako trdo delo, kot ga zahteva urejanje dnevnoinformativne oddaje. S Svetom imamo razvojne načrte in za to potrebujemo človeka, ki bo za to
motiviran. To je tudi edini in bistveni razlog, za razmišljanje o
morebitni zamenjavi odgovornega urednika. Dokončne odločitve o tem pa še
nismo sprejeli.
" so sporočili s Pro Plusa.

Po naših neuradnih informacijah pa je ozadje politično. Travnov Svet na Kanalu A je za slovensko politiko ena najbolj neprijetnih oddaj. Vojna med njim in Perovičem pa naj bi se vnela, ker je slednji po besedah našega vira s Kranjčeve "iz klana Zares", ki naj bi bil blizu, kot pravijo, "nekdanji partiji". Traven naj bi si prizadeval za neodvisno novinarstvo ne glede na politično barvo oblasti, na Peroviča pa naj bi pritiskali, da naj se ga zaradi ostrine znebi. Trenutno so dober povod za majanje Travnovega stolčka našli v njegovih izjavah za prilogo Vikend.

Vodstvo Pro Plusa naj bi še zlasti ujezila izjava, da je usoda Sveta odvisna od Travna, saj je ta dejal, da bo oddaja na sporedu toliko časa, dokler se bo ljubilo njemu. "Tega ne morem komentirati. Nič ne morem reči, ker sem še vedno tukaj v službi, kakorkoli obračate," nam je na vprašanje, kako komentira namigovanja, odgovoril Traven.

Ni spora, le zdrava konkurenca
Za komentar smo se obrnili tudi na Pro Plus, kjer so nam odgovorili, da med Bojanom Travnom in Tomažem Perovičem ni nobenega spora. "Sta sodelavca in urednika vodilnih informativnih oddaj v svojih terminih. Med njima se je vzpostavila zdrava konkurenca, ki spodbuja napredek, profesionalnost in presežke na obeh straneh. Od tega imajo največjo korist zagotovo gledalci."

O namigovanjih, da se želi Perovič Travna znebiti, ker nanj pritiska Zares, pa odgovarjajo: "Pri sprejemanju programskih odločitev se vsa informativna uredništva v hiši nikoli niso in se tudi ne bodo ozirala po kakršnih koli željah
posameznikov, lobijev in drugih interesnih skupin. Vedno sprejemajo
samostojne odločitve, skladne s profesionalnimi novinarskimi načeli.
Tuje lastništvo to zagotovo olajša. Špekulacije o politični opredeljenosti so za kateregakoli urednika vedno nehvaležne in boleče, a se zavedamo, da se jim v trenutni politično-gospodarski borbi, kljub njihovi neresničnosti, žal, kot
vodilni medij ne moremo izogniti."

Zvesti uredniku
Sicer pa naj bi imel Traven, tako trdijo njegovi najožji sodelavci, njihovo polno podporo, in če bo moral iti Traven, bodo šli z njim, trdijo. Že pred časom naj bi mesto urednika Sveta na Kanalu A ponujali Urošu Slaku, enemu od Travnovih najboljših prijateljev, ki pa je ponudbo zavrnil. "Človeka, ki bi znal napisati napoved kot Traven, v hiši ni," še pravi naš vir.

S Travnovim delom so zadovoljni
Tako kot Slak je tudi vodstvo zadovoljno s Travnovim delom. "Svet je uspešna, gledana oddaja. Bojanu in njegovi ekipi se je uspelo prebiti ob bok uveljavljenima Dnevniku in 24UR."  A kljub temu bodo vodilni s Pro Plusa v primeru spremembe "ustrezno zamenjavo iskali najprej znotraj hiše."  Vsekakor pa so se že odločili, da bodo šli korak naprej. "SVET je oddaja, ki nikoli ni stala na mestu. V kratkem bomo zagotovo uvedli nekaj novosti, vendar še preučujemo različne opcije," so nam še pojasnili s Pro Plusa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.