Magazin > VIP
37 ogledov

Ob ognjišču s kraljem popa

Michael Jackson, ki je zaznamoval štiri desetletja popa, je ob svoji smrti 25. j Žurnal24 main
Moonwalk. Sredi aprila izide prvi slovenski prevod avtobiografije Michaela Jacksona.

"Rad bi sedel ob ognju in ljudem pripovedoval zgodbe – jih pripravil do tega, da vidijo slike, jočejo in se smejejo; z nečim tako zavajajoče preprostim, kot so besede, bi jih rad čustveno popeljal kamorkoli ... Brez kostumov, brez ličil, brez vsega, samo ti, tvoj glas in tvoja mogočna sposobnost, da jih popelješ kamorkoli, spremeniš njihova življenja, četudi le za nekaj minut." Tako je zapisal kralj popa Michael Jackson v svoji avtobiografiji Moonwalk, ki je izšla leta 1988, slabo leto po izidu njegovega svetovno megauspešnega albuma Bad.

 

Kadar ni bil na odru, je bil sramežljiv in malce otroški, a ko je stopil na oder, se je spremenil v gospodarja, ki vse prevzame.
Gordy

Po dveh neuspelih poskusih drugih piscev, da bi ubesedili življenjsko pot takrat že 30-letne ikone popa, je Jackson pisanje vzel kar v svoje roke. Po njegovi smrti 25. junija 2009 so knjigo ponatisnili s predgovorom Berryja Gordyja, ustanovitelja založbe Motown, ki je Jacksona komaj desetletnega (skupaj z brati) izstrelila na glasbeno sceno. Sredi aprila bomo avtobiografijo dobili tudi v slovenskem prevodu, s katerim se je za založbo Anu Elara ubadala Petra Žigon.

Michael Jackson | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ena osebnost na odru, druga za njim

Ker "do zdaj očitno nobene založbe ni zanimalo izdati Jacksonovo avtobiografijo", jo dobivamo šele 23 let po izvirniku. To bo zanimivo branje za vse ljubitelje Jacksona, zagotavljajo pri založbi, saj v knjigi med drugim odkrito spregovori o pretresljivi izoliranosti, ki jo prinese slava, prvi ljubezni, plastičnih operacijah, svoji izjemni karieri in pogosto bizarnih govoricah, ki jih je izzval njegov videz.

 

"Da bi se zavaroval, je ustvaril mentalne mehanizme oziroma različne osebnosti na odru, za njim, v sejnih sobah, pri podpisovanju pogodb, načrtovanju poslov in samopromociji. Njegove osebnosti so bile morda protislovne, a njegovo bistvo je bilo vedno popolno, lepo in ljubeče," je o Jacksonovih obrambnih mehanizmih povedal Gordy.

 

Daje pečat vsakemu videospotu

Urednik Dragan Bulič pravi, da je še današnja videoprodukcija osnovana na temeljih, ki jih je postavil Jackson: "V vsakem videospotu na MTV vidim njegov pečat, s tem, da ga nihče ni dosegel niti po glasbeni niti po scenaristični plati. Če omenimo današnje največje temnopolte zaslužkarje v ZDA, mislim, da mu nihče ne seže niti do kolen, kaj šele kaj višje. Ker pač nihče ne zna peti, ne more peti, se šlepajo na posnete ritme. Jackson ni le znal peti, bil je tudi skladatelj in predvsem perfekcionist, tudi v živo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.