Magazin > VIP
74208 ogledov

Ob pogledu na bolnega igralca zajokali tudi največji zvezdniki

Cillian Murphy Profimedia
On je bil največje presenečenje večera.

Na nedeljski podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil epski film o očetu atomske bombe Juliusu Robertu Oppenheimerju režiserja Christopherja Nolana. Prejel je nagrado bafta za najboljši film, skupaj pa kar sedem baft, med drugim v kategorijah za najboljšo režijo, najboljšega igralca in najboljšega stranskega igralca.

Za britanskega filmskega ustvarjalca Nolana je bila to prva bafta po nominacijah za filma Izvor in Dunkirk. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je Nolan zahvalil vsem, ki so film podprli z besedami: "Hvala, ker ste se lotili nečesa temačnega." Režiser je namenil priznanje tudi prizadevanjem za mir organizacij za jedrsko razorožitev. Režiser se je prav tako zahvalil zvezdniku filma Cillianu Murphyju, ki si je z upodobitvijo znanstvenika in fizika Oppenheimerja prislužil bafto za glavno moško vlogo. Murphy je o Oppenheimerju dejal, da je "izjemno zapleten lik". Bafto za najboljšega stranskega igralca je dobil Robert Downey Jr. za vlogo vodje Komisije za atomsko energijo Lewisa Straussa v Oppenheimerju. Film je prejel tudi bafte za najboljšo fotografijo, glasbo in montažo.

Emma Stone je bila razglašena za najboljšo igralko, prepričala je z vlogo v filmu Nesrečna bitja režiserja Yorgosa Lanthimosa. Nesrečna bitja so odnesla še pet baft, med drugim za kostumografijo, scenografijo in vizualne učinke. Prejemnica nagrade bafta za žensko stransko vlogo je igralka Da'Vine Joy Randolph, in sicer za vlogo učiteljice v filmu Bartonova akademija režiserja Alexandra Paynea. Nagrado bafta za izvirni scenarij je prejel film Anatomija padca. Film o holokavstu Interesno območje britanskega režiserja Jonathana Glazerja je odnesel bafte za najboljši britanski film, za najboljši film, ki ni posnet v angleškem jeziku, ter za zvok.

Presenečenje večera je bil Michael J Fox

Nagrado za najboljši film je podelil Michael J Fox, ki je zbolel za Parkinsonovo boleznijo. Na oder je prišel v invalidskem vozičku, a vztrajal, da kipec podeli stoje. Njegov prihod so zvezdniki pospremili s stoječimi ovacijami. 

Fox je govoril o čarobnosti filma, ki ljudi združuje. "Filmi lahko spremenijo vaš dan in pogled na svet, včasih celo vaše življenje," je dejal. Na platformi X so se takoj pojavili zapisi do solz ganjenih gledalcev. Igralca so mnogi označili za junaka in veliko legendo.

Foxu so leta 1991 pri 29 letih diagnosticirali Parkinsonovo bolezen. Leta 2000 je ustanovil svojo fundacijo, s katero zbira denar za raziskave. Od takrat zbral že dve milijardi dolarjev.

Komentarjev 8
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:01 20.februar 2024.

    Tega zagotovo ni razumela zena od Michaela Shumaherja, ki se invalidnosti moza sramuje.

  • Kmodri_ 23:35 19.februar 2024.

    Vse spoštovanje M. J. Foxu, ki se junaško spopada z zahrbtno boleznijo! Upa, da bo bodo še za časa njegovega življenja odkrili zdravilo! On si ga vsekakor zasluži ne glede kako bogat je! Pokaza je, da je predvsem človek...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:00 19.februar 2024.

    Volja do življenja je tisto kar šteje! Dejansko je vse v glavi!