Magazin > VIP
42 ogledov

Obsedene z duhom

Za družine bodo še posebno zanimive klovnovske predstave na ljubljanskem Dvornem Žurnal24 main
Na 4. mednarodnem klovnovskem festivalu bodo klovni "na strani žensk".

V četrto leto stopa mednarodni klovnovski festival Klovnbuf, ki bo od 3. do 19. junija gostoval v Ljubljani, Klovnbufova vesela karavana pa bo od 20. junija do 2. septembra smeh sejala tudi po drugih slovenskih krajih.

Če želite sodelovati pri Grajskih norčijah na Ljubljanskem gradu, se do 17. junija prijavite na 
zavodbufeto@gmail.com.

Tematsko se letošnji festival "formira okrog francoskega reka 'cherchez la femme' (dobesedno pomeni 'iščite žensko', med vrsticami pa govori o tem, da ženska tiči v ozadju vsega, op. a.) in je posvečen ženski v klovnadi ter bo poskušal raziskovati fenomen množičnega pojava ustvarjalk na tem področju, ki je bilo vse od časov dvornega norčka pa do sodobnega koncepta klovna filozofa v domeni moških ustvarjalcev", pojasnjuje Brigita Dane iz Zavoda Bufeto, ki organizira prireditev.

Laura Hers | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Klovni, ki odpirajo "žensko vprašanje"
"Izbrane predstave se na klovnovski način poigravajo z večnimi temami, ki jih pripisujemo ženski: ljubezen, družina, eksistenčna vprašanja v svetu socialnih razlik, vprašanja sodobne družbene vloge ženske, ki ni več tradicionalno omejena na gospodinjstvo. Sodobna ženska poskuša pod težo novih odgovornosti, ki ji jih nalaga današnji čas, ohranjati lastnosti, ki so jo definirale v preteklosti (krhkost, čutnost, materinska ljubezen in podobno). Zato še toliko težje poišče svoj notranji jaz in ga izpostavi kot polnopravno človeško bitje, ki se zna postaviti zase in ohranjati svoje dostojanstvo. Letošnji festival tako odpira 'žensko vprašanje' in se jasno postavlja na 'njeno stran'," pove Danetova.

Takšnega cirkusa pa še ne ...
Festival se bo začel s štirimi komičnimi predstavami svetovno priznanih umetnic v Slovenskem mladinskem gledališču, za katere boste morali odrasli odšteti devet evrov, predšolski otroci, šolajoči se in upokojenci pa tri manj. Nadaljeval se bo v brezplačnem duhu na odprtem – na Dvornem trgu, kjer boste lahko pokukali tudi v letno kuhinjo nenavadne gospe Ele Buf, in Ljubljanskem gradu z Grajskimi norčijami, ki bodo med drugim postregle s klovnovskimi predstavami, cirkuškimi nastopi in cirkuško-klovnovskimi delavnicami. Več o festivalu najdete na spletni strani 
Zavodbufeto.com.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.