Magazin > VIP
100 ogledov

Odnesel ga je dopust

Traven s seboj ne bo vzel Kerčmarjeve. (Foto: Borut Cvetko/Mediaspeed) Žurnal24 main
Odpuščen. Gregor Trebušak po razrešitvi urednika Bojana Travna rešil novinarje oddaje Svet na Kanalu A.

Bojan Traven je po naših informacijah v ponedeljek pozno zvečer moral nepreklicno izprazniti uredniško pisarno oddaje Svet na Kanalu A, menda predvsem zaradi neprimernega in neprofesionalnega odnosa do podrejenih novinarjev.

"Razlogi za prekinitev pogodbe z Bojanom Travnom so povezani z njegovimi osebnostnimi lastnostmi,"  
uradno pojasnjujejo na Pro Plusu. Vir blizu te komercialne medijske hiše dodaja, da naj bi "vodstvo Pro Plusa pridobilo celo

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

posneti dokaz, kako zdaj že nekdanji urednik oddaje brez razloga nadira svoje sodelavce".

Razmišljali o ukinitvi Sveta

Travnovo mizo je včeraj zasedel voditelj Sveta Gregor Trebušak. Neuradni viri razkrivajo, da naj bi bilo urednikovanje najprej ponujeno drugemu voditelju Urošu Slaku, a je položaj na dopoldanskem sestanku vodstva z novinarji oddaje zavrnil z odpovedjo. "Odpoved sem dal samo iz enega, bistvenega razloga. Mislim, da je Bojan Traven dobil odpoved, ker je javno povedal, kako vidi stvari znotraj hiše," pravi Slak. "Ostro zanikamo poseganje v svobodo izražanja," pa trdijo na Pro Plusu.

Po Slakovi zavrnitvi naj bi vodilni na Pro Plusu celo razmišljali, da bi oddajo preprosto ukinili, če urednikovanja ne bi želel prevzeti niti Trebušak. "To nalogo je prevzel le v skrbi za novinarje, ki ustvarjajo oddajo in bi sicer mnogi pristali na cesti," pravi naš vir.

Tudi brez Travna rekord

Traven naj bi bil z vodstvom Pro Plusa v slabih odnosih že nekaj mesecev, vrelišče pa naj bi položaj dosegel po samozavestnem Travnovem intervjuju za Delovo prilogo Vikend.

O menjavi urednika naj bi vodilni začeli razmišljati, ko naj bi oddaja med njegovim večtedenskim dopustom v Latinski Ameriki januarja dosegla

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

rekordno gledanost, česar nam na Pro Plusu niso potrdili. Priznavajo pa, da si je na začetku januarja dve oddaji ogledalo največ gledalcev do zdaj. "V času, ko je Traven odšel na dopust, je postalo jasno, da oddaja lahko dosega rekordno gledanost – tudi če on ne urednikuje," za konec dodaja naš vir.

Za Travnom tožba Ultre

Kršitve. "Kot urednik je novinarsko svobodo in uredniško neodvisnost pogosto izrabil, ignoriral temeljna načela novinarske etike, kršil svobodo do zasebnosti in na druge nedovoljene načine posegal v osebnostne pravice posameznikov. To so večkrat prepoznala številna sodišča, za kar je Pro Plus plačal nemalo odškodnin in denarnih kazni," trdijo Travnovi bivši delodajalci. Njihove navedbe potrjujejo tudi na ljubljanskem sodišču, kjer Travna čakata še dve odškodninski tožbi. Zaradi domneve žaljive obdolžitve pa ga zasebno kazensko preganja tudi zagorsko podjetje Ultra; zoper na primer urednike dnevnoinformativnega programa Pop TV ali državne RTV pa na tem sodišču ni vloženih nobenih civilnih tožb ali kazenskih obtožnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.