Magazin > VIP
21 ogledov

Odzivi na ime malega princa

william kate Reuters
Britanska javnost in tisk sta danes soglasno zaploskala princu Williamu in njegovi soprogi Kate, ki sta svojemu prvorojencu nadela ime George Alexander Louis.

Ime po oceni večine izraža "kraljevsko avtoriteto". Manj navdušeni so Američani, ki, sodeč po raziskavi, imena George (Jurij) ne ocenjujejo kot posebej privlačnega.

Ime tretjega v vrsti za britanski prestol danes zavzema naslovnice večjih britanskih časnikov. "Otrok uradno poimenovan George Alexander Louis Cambriški," piše časnik The Sun. Daily Mirror je zapisal: "Boy George", The Guardian pa je pod fotografijo otroka zapisal: "Deček po imenu George: Kraljevi par izbral ime, primerno za kralja."

The Daily Telegraph je ocenil, da je dečku usojeno postati kralj Jurij VII., pri čemer v komentarju dodaja, da je v odločitvi o imenu težko najti kakršnokoli napako. "Izraža kraljevsko avtoriteto, trdnost in britanskost," meni časnik.

Tudi ime Alexander, ki pomeni "zaščitnik ljudi", mediji ocenjujejo kot zelo primerno, tretje ime Louis, čeprav "eksotično", pa je po oceni Daily Telegrapha primeren poklon bratrancu kraljice Elizabete II., lordu Louisu Mountbattenu, ki je bil ubit v bombnem napadu Irske republikanske armade leta 1979.

"Za privržence Ethelreda, Rufusa ali Canuteja pa še vedno ostane naslednja generacija," tiste, ki so morda razočarani nad imenom, tolaži časnik.

Tudi The Times opozarja na zgodovinski pomen imena George, pri čemer pa hkrati ocenjuje, da sta William in Kate stopila v korak s časom. "V času vladanja kraljice se je država spremenila. Britanci so bolj čustveni, manj zadržani, manj hierarhični in posledično manj spoštljivi," navaja časnik. "Vsekakor je videti, da sta vojvoda in vojvodinja Cambriška zadovoljna z Britanijo, katere kralj in kraljica bosta nekega dne," ocenjuje The Times.

George premalo privlačno ime

Manj prisrčno pa so odločitev o imenu sprejeli v ZDA. Ameriški psiholog Albert Mehrabian z Univerze California v Los Angelesu, ki je opravil raziskavo o privlačnosti posameznih imen,meni, da bi se lahko William in Kate domislila česa boljšega.

Ime George so sodelujoči v Mehrabianovi raziskavi po privlačnosti ocenili s 36 točkami od skupaj 100 možnih. James, na primer, je ime, ki si je zaslužilo najvišjo oceno –100.

George po izsledkih raziskave sicer izraža etičnost in skrb, slabše pa se odreže pri izražanju moškosti, uspeha in tudi zabavnosti.

To je bilo dolga stoletja zelo priljubljeno ime v ZDA, od 40. let prejšnjega stoletja pa je začelo izgubljati svoj čar. Nazadnje je zasedalo komaj 166. mesto med imeni, ki jih starši najpogosteje dajo svojim otrokom.

Leta 2012 so bila sicer v ZDA najbolj priljubljena imena za otroke Jacob, Mason in Ethan za dečke ter Sophia, Emma in Isabella za deklice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.