Magazin > VIP
38 ogledov

Otroci v službi staršev

Mini misice s TV voditeljico Diane Sawyer v šovu Good Morning America. (Univarsa Žurnal24 main
Šovbiznis. Ko starši sanje živijo skozi svoje otroke. Psihologinja opozarja, da to lahko vodi v hude krize in stiske.

 "Ni fer! Ni fer!" se je iz občinstva drla mama enega od nastopajočih v šovu Slovenija ima talent, ko je njenemu sinu žirija sporočila, da ne gre v naslednji krog. Pojav staršev, ki svoje otroke tako strastno podpirajo, v šovbiznisu ni nov. V ZDA so najspornejši šovi malih misic, kjer mame svoje mladoletne hčere vozijo na lepotna tekmovanja, ob porazu pa – zaradi solz obojih – dostikrat težko ločimo, kdo je pravzaprav poražen, mama ali hči.

Otroci brez lastnih želja
Za komentar smo prosili sodelujočega pri šovu, ki ga lahko na Pop TV spremljamo ob nedeljah. "S starši nimam stikov, vidim le njihove otroke oziroma nastopajoče. Kot žirant starše kdaj le slišim iz ozadja," pojasni Branko Čakarmiš, eden od treh žirantov šova Slovenija ima talent. "Staršev, ki želijo sanje živeti skozi svoje otroke, je vedno več, ker je danes vse bolj dostopno. Ko so odraščali sami, so bile te stvari bolj oddaljene in zdaj vidijo priložnost, da svojim otrokom ponudijo, kar so hoteli imeti sami. Težava nastane, ker otroci ne morejo razviti lastnih želja, in to nato vodi v frustracije," pojasni psihologinja Lea Beznik iz centra Platea in doda, da so otroci do pubertete zelo vodljivi in naredijo vse, da bi ugodili staršem: "Posledice pa so lahko zelo hude, saj če v tem niso uspešni, lahko to povzroči težke krize in stiske."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Histeričen jok in "krivica"
Na slovenski estradi je kar nekaj uspešnih tandemov mati-hči, denimo varuhinja pravic gledalcev RTV Slovenija Miša Molk in njena hči, igralka Ula Furlan. Zanimalo nas je, kako gledata na tovrstne nezdrave odnose med materami in hčerami glede na to, da imajo njunega pogosto za zglednega. "Oprostite, ampak pred takimi starši, ki padejo v histeričen jok in kričijo o krivici, ki da se je zgodila njihovemu domačemu talentu, je treba otroke zaščititi. Starši pa naj si ogledajo biografijo Judy Garland, ki je bila slavna, ampak ni se izšlo," je kritična Miša Molk. Njena hči Ula pravi, da se ji zdi podpora staršev do neke mere dobra: "Mama me je denimo podpirala pri glasbi, saj sama ni imela te možnosti. Meja je tam, kjer otrokove želje niso več otrokove, temveč starševe. Denimo mladoletne misice, ki jih forsirajo njihove mame: to se mi zdi sporno, saj bodo deklice samozavest izgubile, namesto da bi jo pridobile."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.