Magazin > VIP
13 ogledov

Pedofilija končno ujela Polanskega

Organizatorji festivala v Zürichu so bili nad novico o aretaciji šokirani, a bod Žurnal24 main
Režiser Polanski, ki so ga aretirali zaradi 31 let starega primera pedofilije, se bo verjetno upiral izročitvi ZDA. Vse skupaj želi po treh desetletjih pozabiti tudi njegova žrtev.

Organizatorji filmskega festivala v Zürichu so sporočili, da so v soboto ostali brez svoje glavne zvezde, saj so z  oskarjem nagrajenega filmskega režiserja Romana Polanskega aretirali zaradi pedofilije na podlagi 31 let starega naloga, medtem ko je potoval v Švico po nagrado za življenjsko delo.

76-letni Roman Polanski je v preteklosti priznal, da je imel leta 1977 spolne odnose s 13-letnim dekletom, a je nato še pred obsodbo zbežal v Francijo, ki ga ni nikoli izročila ZDA. Obtožen je bil šestih kaznivih dejanj, za kar bi bil lahko obsojen na dosmrtni zapor, poroča BBC.

 

Roman Polanski

Režiser poljsko-francoskega rodu je režiral takšne mojstrovine, kot so Rosemaryjin otrok in Kitajska četrt, med njegove zadnje uspehe pa spada tudi Pianist.

Tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva Guido Balmer je potrdil aretacijo režiserja in sporočil, da bodo poljskega režiserja pridržali do izročitve ZDA, da pa se lahko "na več instancah" pritoži na odločitev. Oblasti pa morajo tudi še preveriti, ali so izpolnjeni pogoji za izročitev, kar lahko traja nekaj dni.

Sodniki vztrajajo

S pridobitvijo francoskega državljanstva se je režiser zaščitil pred izročitvijo ZDA. Švica pa ima, v nasprotju s Francijo, z ZDA sklenjeno meddržavno pogodbo o izročitvi.

Odvetnik režiserja je lani v ZDA vložil predlog za opustitev pregona, a je sodišče maja predlog zavrnilo. Polanski je sicer že leta 1977 pred prebegom v Evropo v preiskavi priznal odnos s 13-letnico.

Sodnik naj bi bil za dogovor
Polanski je vsa leta zatrjeval, da je danes že pokojni sodnik, ki je vodil prvi postopek zoper njega, pristal na dogovor, s katerim bi se slavni režiser izognil sojenju, a si je kasneje premislil.

Režiserjeva žrtev, takrat 13-letna Samantha Geimer, je sicer že večkrat predlagala, naj sodne oblasti umaknejo vse obtožbe zoper Polanskega. Kot razlog za to je navedla, da stalno javno objavljanje podrobnosti škodi njej in njeni družini. Vztrajanje pravosodnih oblasti, da se mora Polanski osebno javiti, pa je označila za "kruto šalo". 

Omamil jo je
Polanski je obtožen, da je leta 1977 na domu igralca Jacka Nicholsona, ki ga takrat ni bilo doma, s šampanjcem in tabletami omamil Geimerjevo, nato pa z njo izvedel različne spolne akte, ki jih je tudi fotografiral. Nicholsonova takratna spremljevalka Anjelica Huston je bila takrat prisotna in je dejala, da Geimerjeva nikakor ni bila videti kot 13-letnica, temveč bi ji zlahka prisodil 25 let, poroča CNN.

Ni prišel niti po oskarja
Polanski že 30 let ni stopil na ameriška tla. Iz strahu, da bi ga izročili ZDA, se je celo izogibal snemanjem filmov v Veliki Britaniji, ko je leta 2002 prejel oskarja za režijo za film Pianist, pa ga je v njegovem imenu sprejel igralec Harrison Ford.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.