Magazin > VIP
215 ogledov

Planinšek v operacijsko pripeljal sina

Franci Planinšek Mediaspeed.net
Franci Planinšek se je po petindvajsetih letih moral posloviti od delovnega mesta v ljubljanskem kliničnem centru.

Estetskega kirurga Francija Planinška so, po tem ko je operaciji prisostvoval njegov najstniški sin Jakob, odpustili. "Po pravnih aktih se mora delavca najprej opozoriti na neko kršitev in v primeru, da jo ponovi, ga vržete iz službe. Tožba? Ali so sploh vredni, da se z njimi ukvarjam še naprej? Res sem v operacijsko sobo pripeljal sina, ki pa ni otrok, to je odrasel in talentiran fant, ki je višji od mene. Ali je pomembno, ali je polnoleten ali ne? Imaš tudi nekoga, ki je talentiran, pa vseeno igra klavir, čeprav ni polnoleten," je povedal Planinšek. Po njegovih besedah, je šlo za manjši operativni poseg, šivanje kože. Pacient za Jakobovo prisotnost ni vedel, a Franc zagotavlja, da je bilo vse po protokolu, sterilno in da je sin v operacijski le sedel.

"V operacijski blok lahko pridejo tudi novinarji, snemalci, vodovodarji … kdorkoli ima tam kaj opraviti. Ali mislite, da pacienti vedo, kadar vstopite novinarji? Nekdo mora za to odgovarjati in to sem bil jaz. Ni bil ne prvi ne zadnji otrok, ki je stopil v operacijsko sobo. Ker je šlo za mojega sina, so to izbrali kot razlog za odpust. Mlada podrast mora posekati stara drevesa, da imajo občutek, da lahko zrastejo in dobijo svoj kos svetlobe. V svojem času sem opravil 72 estetskih posegov, kar jim je šlo zelo v nos in sem se moral zagovarjati tudi na oddelku za gospodarski kriminal. Tudi takrat je šlo za podtikanja, to je tradicija Kliničnega centra. 25 let sem učil vse specializante. Jaz sem človek, ki najpogosteje predava v tujini in to je tisto, kar jim gre na ku***. Ravnokar sem bil povabljen v New York, kjer me spremlja tudi sin, kljub temu, da še ni polnoleten," je povedal Planinšek, prisotnost sina pa zagovarja z njegovo nadarjenostjo: "Veste, gre za otroka, ki je res talentiran. On je otrok modne oblikovalke in plastičnega kirurga in občutek za dimenzije mu je bil položen v zibko. Če bo šel po mojih stopinjah, mu bom vsekakor stal ob strani. A Jakob ve, kaj se dogaja in se mu je vse skupaj zagnusilo. Če že, ga bom na šolanje moral poslati v tujino, saj mu tukaj s tem imenom ne bo za preživeti. Požrli bi se, če bi gor prišel še nekdo, ki mu je ime Franc Planinšek, no Jakob Franc Planinšek. Nikoli mu ne bi uspelo, če bi kandidiral na kliniki. Če bo šel po tej poti, bo ata naredil vse, da mu bodo vrata odprta na katero koli kliniko, na Klinični center pa verjetno ne. Za vsem tem pa stoji le ena stvar, da so se me hoteli znebiti ob prvi priložnosti. Je pa res, da nisem najbolj prijazen sodelavec, saj vse povem neposredno."

A pravila naj bi bila jasna, so nam odgovorili z ljubljanskega Kliničnega centra. V operacijsko sobo sme le osebje, ki skrbi za pacienta: "V ravnanju gospoda Planinška so bile ugotovljene hujše kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja in zato mu je bila na podlagi 110. člena Zakona o delovnih razmerjih izredno odpovedana pogodba o zaposlitvi. V operacijsko sobo imajo dostop zaposleni v UKCL razporejeni na delovišča v operacijski sobi."

Osebje, ki dela v operacijskih sobah, mora imeti opravljeno ustrezno specialistično usposabljanje. Posamezniki, ki se usposabljajo, ali ki sodelujejo kot opazovalci, se morajo ustrezno nadzirati, piše v pravilniku za vstop v operacijske sobe, ki se ga morajo držati vsi zaposleni v UKC Ljubljana.

Komentarjev 12
  • feferon 15:10 09.december 2013.

    Hotel je videti. če ima sin želodec za take operacije, nekdo mora njegovo delo nadaljevat...Sicer pa plastični kirurgi niso slabi! Pomagali so že veliko otrokom s prirojenimi zajčjimi ustnicami, po raznih opeklinah, ugrizih itd.

  • zic 12:17 08.december 2013.

    vedno je tako, da je potrebno sposobnega umaknit, da lahko barabe delujejo...povsod je tako,v zdravstvu, šolstvu pa tudi v športu!!!

  • primorka 22:41 07.december 2013.

    Na njegovo mesto pa bojo zaposlili kakšnega šalabajzarja,ki bo delal samo škodo !!!Tam v UKC so sami lopovi, ki kradejo z vseh strani, zato pa nimajo nobenih stvari poštimanih !!!