Magazin > VIP
62 ogledov

"Po obisku Slovenije postaneš prijaznejši"

Peter X Kelly Anže Petkovšek
Peter X. Kelly. Ameriški zvezdniški kuhar, ki čez lužo navdušuje tudi s slovenskimi izdelki.

Pred enim letom so v ZDA predstavili vodko Slovenia vodka, v katero sta denar investirala tudi igralec Bill Murray in legenda baleta Mihail Barišnikov. Projekt so začeli razvijati leta 2009, ko je Slovenijo obiskal priznan ameriški kuhar Peter X. Kelly, ki je bil nad našo državo tako navdušen, da je želel glas o njenih lepotah razširiti po svetu. A ne le s Slovenia vodko, temveč tudi z našimi vini, stoli in kremno rezino ...

"Nisem hotel ustvariti 'še ene vodke'"

Slovenski poslovnež, gospod Emil Gaspari, s katerim sodelujete pri projektu Slovenia vodka, je izjavil, da ste v bistvu že napol Slovenec.
Lahko bi rekel, da sem Slovenec po srcu. Po rodu sem sicer Irec in med Irci in Slovenci vidim veliko podobnosti. Obe državi sta majhni, oba naroda sta zelo ponosna, obe državi imata bogato kulturo … Ko sem prvič prišel v Slovenijo, sem bi nad njo zelo očaran, prav tako moja družina. Vaša država po svetu še ni prepoznavna. Slovenija je tudi zato zanimiva, saj ljudje obožujejo kraje, ki jih lahko odkrivajo. Tako sem tudi jaz odkrival slovenska vina, piransko sol, bučno olje in zdaj tudi vaše pivo. To bi rad delil z drugimi.


Ideja za Slovenia vodko izvira iz vaše navdušenosti nad našo državo in našimi vini. Nam lahko o tem poveste še kaj več?
Šlo je za zares razburljiv projekt. V Slovenijo sem prišel v želji, da bi odkril slovenske vinarje, vinsko kulturo in tradicijo slovenskega vina, in ob tem našel vzhodnoevropsko državo, ki v zgodovini ni poznana po vodki. Gledal sem Alpe, izvire vode – za vodko je kakovost vode namreč zelo pomembna – in polja z ajdo, ki v sebi nosi tradicijo slovenske kuhinje. Ker na svetu ni vodke, ki bi bila narejena iz ajde, sem si rekel, pa poglejmo, ali jo lahko, tako kot vodo iz Julijskih Alp, uporabimo. Steklarna Hrastnik je nato izoblikovala lepo steklenico, ki predstavlja državo. Ta vodka tako na številne načine proslavlja Slovenijo.

Na trgu je veliko vrst vodke. V čem se Slovenia vodka razlikuje od drugih?
Nisem hotel ustvariti "še ene vodke". Morala je biti posebna, zato smo letvico za kakovost postavili zelo visoko. Kot rečeno, ajde še nihče prej ni uporabil v procesu destilacije. Vodki, ki je po definiciji nevtralna žgana pijača, daje bogat okus, ki ga pri drugih vodkah ne boste našli. To je tudi razlog, da je bila že večkrat nagrajena.

Investitor v vodko Bill Murray jo je opisal z naslednjimi besedami: "Nekaj je v tej vodki, kar iz ust izplakne slab okus. Tudi moj glas je po pitju te vodke bolj umirjen. Pijem džin in nekoč sem med pitjem džina odraslega moškega spravil v jok. To se s to vodko ne more zgoditi. Po njej postaneš prijaznejši."
Te besede zelo dobro opisujejo tako vodko kot Slovenijo. Mislim, da po obisku Slovenije postaneš prijaznejši, ker te ljudje tako prevzamejo. Bill je okus dobro ubesedil. Gre za pijačo, v kateri hočeš uživati.

Se spomnite, kaj je bil prvi komentar gospoda Murraya in Mihaila Barišnikova, ki je prav tako investitor, ko sta vodko prvič pokusila?
Za prijatelja sem priredil degustacijo in jima razložil svoj novi projekt. Prvo vprašanje, ki sta mi ga postavila, je bilo: 'Zakaj Slovenija?' In sem jima razložil … Bila sta navdušena in se projektu pridružila. Bill še nikoli prej ni javno podprl nobenega produkta, tudi Mihail ne. V tem projektu pa sta videla nekaj, kar bi lahko bilo zelo zabavno. Konec koncev se vsak rad zabava.

Kako so vodko sprejeli vaši gostje?
Zelo dobro. Kakovost te znamke se takoj okusi.

Išče ljudi z velikim srcem

Hvale in nagrade dežujejo tudi za vaše restavracije. Kaj, menite, v vaših restavracijah vaši gostje najbolj cenijo?
Upam, da poleg dobre kuhinje prepoznajo tudi ravnovesje, ki se razprostira po hiši. Ambient je sproščujoč. Pomembna je vrednost, ki pa ima različne oblike. Ni namreč pomembno, ali obrok stane dva ali 100 evrov. Vse, kar šteje, je izkušnja. Gostom želim dati to vrednost in občutek, da so dobro porabili svoj čas.

V nekem intervjuju ste dejali, da pri svojih sodelavcih iščete prijaznost. Ali to pomeni, da bi prej najeli manj izkušenega, a dobrosrčnega kuharja, kot zelo nadarjenega, a arogantnega kuharja?
V tem primeru bi se vedno odločil za prijazno, a neizkušeno osebo, če bi se le hotela učiti, želela biti del ekipe in prispevati k viziji. Gre namreč za skupno vizijo. To morajo razumeti. Nekdo, s katerim je težko delati, poruši ravnotežje in tudi delovni proces. Zame gostoljubnost pomeni, da je pomemben gost in ne jaz.

Začeli ste kot pomivalec posode, zdaj pa ste lastnik izjemno uspešnih restavracij. Kaj je potrebno za uspeh?
Potrebna je strast. Denar ne sme biti ovira. Če je vaš cilj obogateti, gastronomija ni posel za vas. Zelo sem srečen, da sem že 30 let del te industrije. Nikoli mi ni bil pomemben zaslužek. Če bi mi bil, bi se stvari lotil drugače.

Kuhanja ste se naučili sami. Le nekaj let pozneje, pri 23 letih, pa ste že odprli svojo prvo restavracijo. Kako se spominjate tistega časa?
Bilo je težko. Veliko sem se naučil, tudi ponižnosti. Spominjam se dneva, ko sem postregel prvim gostom. Brat, ki je bil natakar, mi je povedal, da jim je bila jed zelo všeč. Nad tem sem bil presenečen. Ni je stvari, ki se je ne bi bilo možno naučiti. Za vse obstajajo knjige. Jaz na primer nisem hodil v kuharsko šolo, ampak sem študiral ekonomijo. Pomembno je, da se naučiš, kako se učiti in se nato celo življenje izobraževati …

V vaši družini je bilo 12 otrok. Kako je to vplivalo na vas in vašo izbiro poklica?
Čeprav nismo imeli veliko hrane, je ta v moji družini vedno igrala zelo pomembno vlogo. Ob vsaki posebni priložnosti, ob praznikih ali obletnicah, se je vse vrtelo okoli vprašanja, kaj bo prišlo na mizo. To me je vodilo, ko sem si kot študent poiskal delo. Začel sem kot pomivalec in se počasi prebijal naprej, saj sem želel nositi metuljček in osrečiti ljudi. To je v velikih družinah, tako kot v gastronomiji, najpomembnejše. Dober gostinec je nekdo, ki je najbolj vesel takrat, kadar so gostje srečni. Odvetniki, zdravniki morajo včasih na rezultate svojega dela počakati, kuharji pa jih vidimo takoj.

Ali v svojih restavracijah uporabljate kakšen recept svoje matere?
Ne. Bila je obupna kuharica; dobra oseba, a obupna kuharica. Sam sem se moral naučiti kuhati, da bi preživel (smeh).

Prisega na slovensko kakovost

Kako so vam všeč tradicionalne slovenske jedi?
Obožujem jih. Ko potujem po svetu, rad odkrivam in raziskujem tradicionalne jedi. Všeč pa mi je tudi sodobni pristop k slovenskim tradicionalnim jedem, ker je ta kuhinja podobna moji. Tudi sam poskušam tradicionalne jedi dvigniti na višjo raven.

Ste pokusili katero slovensko jed, ki bi jo postregli v svojih restavracijah?
V mojih restavracijah lahko že nekaj let naročite slovensko jed, in sicer kremno rezino. Radi jo pokusijo Slovenci, ki pridejo k meni, in gostje, ki še niso bili v Sloveniji, saj je zelo okusna.

Strežete tudi naša vina. Katere znamke?
Vina vinarstva Batič, Santomas, Tilia, Vina Koper …

Katero je najbolj priljubljeno?
Rdeča vina Santomas in tudi rose kleti Batič. Slednji spada tudi med moja najljubša vina. Všeč so mi tudi bela vina Tilie. Tudi refošk je nekaj posebnega. Vina Vina Koper so odlična.

Uporabljate tudi našo sol in bučno olje, v svoji restavraciji imate stole, ki so bili narejeni v Sloveniji.
Da. Stoli so dokaz, kako kakovostna je slovenska izdelava. Lahko bi jih kupil v New Jerseyju, a jih nisem, saj sem želel kakovost. Piranska sol je tudi nekaj posebnega, saj je nežna in čista.

Slišala sem, da ste oboževalec našega kuharskega mojstra Janeza Bratovža.
Definitivno. On je eden izmed najboljših kuharjev na svetu. Zelo nadarjen, zato se mlajša generacija po njem zgleduje. Srečen sem, da sem imel priložnost z njim delati.

Bi mu uspelo v New Yorku?
Zagotovo.

Aprila boste vodili tečaje zdrave kuhinje. Kaj bo glavno sporočilo teh tečajev?
Tečaje bomo organizirali v sodelovanju z bolnišnico Hudson Valley Hospital Center. Posadili smo organski vrt in zgradili kuhinjo, v katero bomo povabili otroke in jih naučili, kako v vrtu najti korenček, ga olupiti, razrezati, skuhati, speči … Radi bi jih naučili, da jim ni treba odpreti škatle s piškoti, da bi pojedli nekaj okusnega. Sodelovali bomo tudi z zdravniki. Bolnike, ki imajo na primer koronarno ali sladkorno bolezen, bomo podučili, kako si pripraviti zdrave jedi. Ta projekt me zelo veseli. Pomembno mi je, da družbi, ki mi je omogočila uspeh, nekaj povrnem.

Še zadnje vprašanje. Kaj bi morala v hladilniku imeti vsaka gospodinja?
Svežo zelenjavo, čebulo, zeleno, por. To so osnove. Temu lahko nato dodate košček ribe ali mesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.