Magazin > VIP
189 ogledov

Pop TV vplivnejši od nacionalke

Tomaž Perovič
1/10
Žurnal24 main
Najvplivnejših 10. Kdo kroji slovensko televizijsko sceno? Z insajderji smo sestavili lestvico.

TV. Žurnalovo uredništvo in zunanji sodelavci, med katere smo uvrstili izbrane novinarje in urednike konkurenčnih časopisov, nacionalne in komercialnih televizij – torej tiste, ki najbolj poznajo razmere (moči) na TV –, smo sestavili lestvico najvplivnejših televizijcev. Sodelujoči so izbirali med vsemi, ki imajo kakršenkoli vpliv na slovensko televizijsko sceno, vključena sta tako informativni kot razvedrilni program.

Verodostojna komisija
Realna slika. Da bi sestavili karseda realno lestvico, smo sodelujočim že v začetku ponudili anonimnost, saj smo presodili, da bodo tako podajali bolj iskrene odgovore oziroma neobremenjeno sestavili svojo lestvico. Imena članov žirije, ki jo je tokrat sestavljalo 17 poznavalcev in insajderjev, hranimo v uredništvu.

1. Tomaž Perovič: Ustvaril je oddajo 24 ur na Pop TV in po številu gledalcev premagal nacionalkin TV Dnevnik, ki je na tem področju kraljeval desetletja. Danes je direktor informativnega in športnega programa na Pro plusu.

2. Pavel Vrabec: Generalni direktor Pro Plusa se je poptevejcem pridružil leta 1996 kot direktor trženja. Pred tem je soustvarjal legendarni Radio Ga-Ga s Sašem Hribarjem, vodil pa je tudi marketing in prodajo na nekoč priljubljenem komercialnem radiu Gama MM. Funkcijo generalnega direktorja je prevzel leta 2009, hkrati pa je tudi predsednik upravnega odbora Slovenske oglaševalske zbornice.


3. Branko Čakarmiš: Programski direktor na Pro plusu, zadnji dve sezoni tudi član žirije v šovu Slovenija ima talent. Na Žurnalovi lestvici najvplivnejših v glasbeni industriji se je predvsem zaradi šova talentov povzpel na 13. mesto. Funkcijo programskega direktorja je prevzel februarja 2009, ko je zamenjal Gorazda Slaka – ta je bil namreč premeščen na slovaško televizijo TV Markiza, kjer je prevzel funkcijo izvršnega direktorja. Za šov Slovenija ima talent pa bi lahko rekli, da je v njem s svojim strogim pogledom in ostrim jezikom prevzel kritično vlogo Simona Cowella, ki ga poznamo iz britanske različice talentov.

 

4. Janez Lombergar: Direktor TV Slovenija je to funkcijo prevzel 1. marca. V svoji 30-letni zgodovini na RTVS je bil med drugim urednik v izobraževalni redakciji. Med letoma 1992 in 1995 je bil glavni urednik televizijskih programov, v obdobju 1995–2002 pa programski direktor TVS.

 

5. Slavko Bobovnik: TV voditelj, ki mu zaradi preudarnega, a odločnega sloga gledalci najbolj verjamejo. Trenutno vodi Odmeve, letos nagrajene s strokovnim viktorjem za informativno oddajo. Sam pa je viktorja za najboljšega voditelja v informativni oddaji prejel že trikrat. Te dni na novo, bolj informativno televizijsko pot uvaja Igorja E. Berganta, ki bo postal eden od novih voditeljev Odmevov. Bobovnik velja za ikono nacionalke, sledi pa načelu, da se je treba za vse teme dobro pripraviti, saj gledalci ne odpuščajo.

 

6. Uroš Slak in Bojan Traven: Voditeljsko-novinarski duo, ki je s Pop TV oziroma Kanala A presedlal na nacionalko in ustvaril oddajo Pogledi Slovenije. Bojan Traven je ustvaril oddajo Svet, ki ji je tudi urednikoval, Uroš Slak pa si je ime ustvaril z oddajo Trenja na Pop TV. Ta je postala sinonim za živahno politično polemiziranje, ki preizkuša meje. Slak je sicer tudi življenjski sopotnik voditeljice 24 ur Petre Kerčmar.

 

7. Vanja Vardjan: Odgovorni urednik razvedrilnega programa na TV Slovenija. Ima zadnjo besedo pri projektih, kot je nacionalkin paradni dogodek Ema. To funkcijo je opravljal že leta 2004, ko je nasledil Mišo Molk.

 

8. Miša Molk: Prva dama slovenske televizije je danes varuhinja pravic gledalcev TV Slovenija. Njeno mnenje šteje tako znotraj kot zunaj RTV. Lani se je šušljalo, da je bila med kandidatkami za generalno direktorico.

 

9. Bojan Krajnc: Avtor oddaj Hri-bar in Tistega lepega popoldneva (TLP) je bil tudi urednik in voditelj Studia City in prvi urednik slovenske različice revije Playboy. Letos bo lansiral animirano satirično oddajo Hribovci.

 

10. Marko Filli: Generalni direktor RTV Slovenija je to funkcijo prevzel letos, pred tem je bil šef tehnike in razvoja – 41-letni Koprčan je na RTV Slovenija že 26 let, po izobrazbi pa je magister elektrotehnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.