Magazin > VIP
15080 ogledov

Poslovil se je Demeter Bitenc

Demter Bitenc Saša Despot
Dočakal je starost 95 let.

Umrl je najbolj uspešen slovenski filmski igralec Demeter Bitenc, ki je dočakal 95 let. V začetku tedna je doživel veliko osebno izgubo, umrla je njegova hči Marina.

Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkem igralcu in režiserju Slavku Janu. Leta 1943 je opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame. Po koncu vojne je zaključil še štiri semestre na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani.

V ljubljanski Drami je prvič igral leta 1943 in ostal tam do 1954, po tem je do 1958 igral v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki, za tem pa v Beogradu in SLG Celje.

1948 je bil statist v filmu Na svoji zemlji, leta 1959 pa je pričel filmsko kariero kot stranski igralec - nemški oficir v filmu Dobri stari pianino. Od 1960 je svobodni igralec, saj je po spletu naključij dobil stransko vlogo v nemškem filmu, nato pa še pogodbo za tri filme zahodnonemškega producenta Wolfa C. Hartwiga, ki jih kot član gledališkega ansambla ne bi mogel realizirati.

Do sredine leta 2017 je igral v okoli 80 gledaliških in okoli 230 filmskih vlogah, večinoma v nemških in italijanskih filmih. V kar 45 filmskih vlogah je igral vojaškega oficirja, od tega 40-krat nemškega.

Med drugimi nagradami je 2016 prejel nagrado Žaromet za medijsko legendo leta (nagrado za življenjsko delo).

Preberite intervju, ki smo ga objavili ob njegovi 90-letnici: "Zaklan, obešen in ustreljen dočakal 90 let".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 08:02 23.april 2018.

    Rad je poziral in paradiral v družbi mladih, recimo, lepih pichk, ki jim je bil, tako so bile prepričane, prva stopnica do šoubizniza. Verjetno jih je precej, če so hotele uspeti, šlo najprej skozi njegove "roke".

  • duuudeee 20:45 22.april 2018.

    Poznal sem ga osebno - človek, ki te je vedno nasmejal s svojimi zgodbami in napolnil s svojo mladostno pozitivno energijo, pa čeprav je bil star 95 let. Vsekakor poklon!