Magazin > VIP
32 ogledov

Postal je sol in poper

Alen Kobilica Alen Kobilica
Septembra na televizijske zaslone prihaja resničnostni šov Slovenski top model. Zmagovalko bo pod okrilje vzela agencija Alena Kobilice, s katerim smo govorili pred začetkom šova.

Alen Kobilica, eden najuspešnejših slovenskih modelov, bo v resničnostnem šovu Slovenski top model pomagal izbirati naslednje veliko ime na slovenski modni sceni. Zmagovalko bo pod okrilje namreč vzela njegova agencija Alen Kobilica Models.

Alen, ki je skoraj popolnoma slep, je z vsako izmed deklet preživel nekaj časa, da jih je prek pogovora dobro spoznal. Pri iskanju njihovega potenciala so mu pomagali tudi drugi člani žirije, Irena Lušičić, Milan Gačanović - Gacho, Petra Windschnurer in Zoran Garevski.

Ameriški top model Zgodovina. Idejna vodja šova, ki se je začel leta 2003 in doživel že 14 edicij, je supermodel in TV voditeljica Tyra Banks, ki je tudi predsednica žirije in producentka oddaje.
Žirija. Kot žirantke so se med drugim zvrstile manekenke Twiggy, Janice Dickinson in Paulina Porizkova, zdaj pa o usodi modelov poleg Banksove in gostujočega člana odločata Voguov urednik André Leon Talley in modni fotograf Nigel Barker.

Vaša modna agencija bo pod okrilje vzela zmagovalko šova Slovenski top model ... Kaj boste zagotovili zmagovalki?
Agencija Alen Kobilica Models bo zmagovalki izkušnjo s Slovenskim top modelom poglobila, podaljšala, skrbela za njen osebnostni razvoj in jo zastopala na mednarodnih trgih. Kako daleč bo dekle prišlo, je odvisno od osebne angažiranosti zmagovalnega dekleta.

Se bo Slovenski top model v čem razlikoval od ameriškega?
Glede na to, da gre za licenčno oddajo, bo vse potekalo po pravilih televizijske mreže CBS. Prišli so tudi k nam, preverili so, da vse poteka, kot bi moralo. Manekenke se bodo že med snemanjem oddaje približale pravemu delu v modni industriji. Srečale se bodo s pravimi naročniki, profesionalnimi fotografi, stilisti, vizažisti, frizerji in seveda pravimi manekenkami.

So tudi vloge sodnikov enake kot v Ameriškem top modelu?
Ja, vloge so enako razdeljene. Gre za identične vloge kot v Ameriškem top modelu.

Torej imate tudi sodnika, ki zna biti pasji?
Imamo, ja. Ampak to nastane sčasoma, različna mnenja se krešejo, kar je čisto v redu. Tudi naši znajo biti pasji (smeh).

Nam lahko namignete, kako boste vpleteni v šov?
Odgovor na to vprašanje bo razkrit jeseni, ko bo oddaja na sporedu TV3.  

Kakšno je vaše mnenje o tovrstnih resničnostnih šovih? Jih podpirate?
Resničnostni šovi so gonilo razvoja televizije. Moda je zanimivo področje za raziskovanje in preizkušanje talentov. Od drugih doslej videnih slovenskih resničnostnih šovov bodo tu akterke oddaje imele priložnost, da od sodelovanja resnično nekaj odnesejo in se že med snemanjem izobražujejo o manekenskem poklicu.

Anoreksični modeli niso "in". Najboljši modeli imajo čvrstost, tonus in obline na pravih mestih.
 

Mislite, da je takšno iskanje modelov pristno? Je takšno dekle lahko uspešno?
Včasih še ni bilo resničnostnih šovov, prav tako ni bilo modnih agencij, ki bi znale upravljati s potencialnimi modeli. Tudi sam sem se preprosto usedel v avto in se odpeljal v Milano. To mi je zagotovo vzelo več časa pri iskanju primerne agencije, kot če bi imel v Sloveniji agencijo z dovolj znanja in izkušenj. Človek se mora na neki način pokazati. Pravila za iskanje modelov ni. Zmagovalka oddaje vsekakor ima možnosti za vstop na tuje trge.

Kakšna dekleta ste izbrali za šov? So kandidatke dosegle vaša pričakovanja?
Imamo zelo strog kriterij, vendar so punce relativno dobre. Sem zelo kritičen, ampak to lahko trdim. Bil sem pozitivno presenečen, pričakovanja so bila več kot izpolnjena. Ali ima zmagovalno dekle v sebi tisto, kar je potrebno, da postane top model, pa bomo odkrili med snemanjem oddaje.

Kako gledate na konkurenčni šov Supermodel Slovenije? V čem se bosta razlikovala?
Končno merilo uspeha in razlikovanja bodo zagotovo gledalci, ki bodo znali prepoznati razliko med licenčno oddajo in produkcijo lokalnega značaja.

Alen Kobilica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ste sami še dejavni kot model?
Trenutno se osredotočam na vodenje modne agencije Alen Kobilica Models in sodelovanje pri projektu Slovenski top model. Modnega sveta nisem zapustil in tuji naročniki že čakajo na zeleno luč, ko se bom lahko znova odzval na ponudbe za delo.  

Prepotovali ste ves svet, delali z uspešnimi modeli ... katere izkušnje ne boste nikoli pozabili?
Zagotovo je bila najbolj prepoznavna svetovna kampanja za parfum Aquaman Rochas, med modeli pa za absolutni prestiž velja biti na oglasnih panojih newyorškega Times Squara, kar mi je uspelo z oglasom za svetovno kampanjo za ure Bulova.

Spremljate karieri Jurija Bradača in Maje Kljun? Kaj si mislite o njuni manekenski poti?
Brez komentarja.

Za kateri slovenski model bi lahko rekli, da je res uspešen?
Absolutno Nuša Šenk in Martina Kajfež. Njiju bi izpostavil.

Nekoč ste dejali, da se ne bojite staranja ...
Ja, ko osiviš, postaneš salt and pepper (sol in poper). To je izraz, ki se v tujini uporablja za starejše modele. Takrat se ti odpre več možnosti, v poštev pridejo prestižnejše znamke. Recimo, Mercedes bo vzel zrelejše, bolj izkušene in šarmantne modele, ker se njihove stranke lahko poistovetijo z njimi. Dela je potencialno več, vendar ni veliko modelov, ki se lepo starajo. Tu mislim predvsem na zdrav videz, telesno kondicijo, ne pa toliko na gube, ki so včasih lahko tudi dobrodošle.

S svojim videzom pritegnete veliko pozornosti, ženske se najbrž ves čas lepijo na vas ... kako gledate na to?
Povsod je drugače. Recimo, v Italiji komentirajo. Na cesti te ustavijo, komentirajo, te pohvalijo. Na Vzhodu so zelo zadržani, v Ameriki pa preprosto nimaš miru. Že Goran Ivanišević je nekoč dejal, da se zelo rad vrača na Hrvaško, ker ga tam pustijo pri miru. To je lahko zelo nadležno, da nimaš osebnega prostora, in jaz ga imam rad veliko. Skozi leta mi je uspelo najti poseben repelent, ki odganja … (smeh).

Kako skrbite za svojo postavo?
Kondicijo vzdržujem z različnimi športi, kot so plavanje, tek, kolesarjenje (tandem). Trenutno veliko uporabljam TRX, poseben športni rekvizit s katerim na majhnem prostoru lahko krepim celotno telo, sproščam pa se v wellnes centru.  

Slišala sem, da tudi smučate. Kako vam to uspeva?
Za lažjo predstavo, to je približno tako, kot da bi smučali v popolni megli. Ob sebi moram imeti nekoga, s katerim sem zvočno povezan. Na sebi imam čelado in slušalke, tako da me partner lahko usmerja. Meni je dovolj, da mi pokaže smer in se spustim dol. Si pa vedno v nekem pričakovanju, bolj moraš paziti na teren.

Vaša modna agencija premore kar nekaj uspešnih modelov, kako gledate na njihove uspehe?
V mnogih pogledih se njihovih uspehov veselim še bolj kot lastnih, saj se zavedam, kam jih dobro opravljeno delo lahko popelje.

Kaj mora imeti uspešen model?
Za uspeh niso dovolj samo višina, postava in lepota. Top model oddaja življenjsko energijo, srčnost in voljo do življenja. Znati mora komunicirati, se gibati v pravem okolju in imeti cilj, kam želi.

Heidi Klum je v svojem resničnostnem šovu dejala, da lepota ni pomembna, pomembna je višina in postava. Kaj vi pravite na to?
Telesna višina, postava in zunanja lepota modelom omogočajo, da začnejo delati v modni industriji. Za napredovanje je potrebno več. Manekenke in manekeni se morajo naučiti obvladati svoje telo, izražati čustva in biti mojstri komuniciranja. Najboljši manekeni morajo biti dobri igralci.

Španci so pred leti na tednu mode prepovedali suhe modele. Kako vi gledate na to?
Anoreksični modeli niso "in", ne vem, od kod ta ideja. To so trendi modeli, ki pridejo in tudi hitro odidejo. Najboljši modeli imajo čvrstost, tonus in obline na pravih mestih. Se vam zdijo Giselle Bundchen, Heidi Klum in Tyra Banks morda anoreksične? Seveda ne. Krojijo pa svetovni vrh mode, že dolga leta.

Kaj bi svetovali mladim modelom?
Modni svet je zabaven, navdušujoč, včasih katarzičen in nikoli zaspan. Modeli, ki začenjajo svojo pot, naj bodo predvsem iskreni do samih sebe, naj skrbijo za svoje telo in zdrav duh, saj je prav notranja lepota tista, ki vrhunske modele ločuje od ostalih.

Kakšna je za vas lepa ženska? Kako kot model gledate na lepoto?
Srečna ženska je lepa ženska. Je dama, ki ve, kaj hoče, oddaja pravo energijo in živi svoje sanje. Lepota je minljiva, a volja do življenja je večna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.