Magazin > VIP
38885 ogledov

Prekletstvo serije Beverly Hills 90210 zadelo tudi Jennie Garth

Jennie Garth FameFlynet
Pravi, da je diagnoza ne bo ustavila.

Luke Perry je leta 2019 umrl zaradi kapi. Dočakal je le 52 let. Shannen Doherty se že več let bori z rakom, sedaj pa je še Jennie Garth razkrila, da ima neozdravljivo bolezen.

Garth, ki je skupaj s Perryjem in Doherty zaslovela s serijo Beverly Hills 90210, v kateri je igrala Kelly, ima osteoartritis, degenerativno bolezen, ki povzroči obrabo sklepnih hrustancev. 

Prve simptome je 50-letnica občutila pred tremi leti. "Ko sem po daljšem sedenju vstala, sem v kolenih začutila močno bolečino. Temu se je pridružila še togost v prstih in rokah," je povedala. Ko je dobila diagnozo, je bila šokirana. "Pomislila sem, da sem premlada. Ob besedi artritis pomisliš na neokretne starejše ljudi, ki ne morejo več živeti aktivnega življenja."

Garth pravi, da je diagnoza ne bo ustavila. "Gre le za nov in zanimiv vidik staranja. Pri sebi nikoli ne pomisliš na to, da ti bo nekaj preprečilo opravljati vsakodnevne stvari. Če veš, s čim se spopada tvoje telo, obstaja rešitev. Zagotovo ne bom dovolila, da bi me nekaj omejevalo."

Bolezen ponavadi prizadene roke, kolena, hrbtenico in kolke. Osteoartritis ni ozdravljiv, simptome pa je možno omiliti z aktivnim življenjskim stilom in ohranjanjem zdrave telesne teže. "Obdobja poslabšanja simptomov lahko omilimo s protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili, izogibanjem dejavnostim, ki povzročajo bolečine ter opornicami. Na začetku bolezni dolgotrajno izboljšanje lahko dosežemo z injekcijami topnih kortikosteroidov v sklep. Operativno zdravljenje je smiselno v primerih, ko je prisotna izrazita bolečina ali izguba funkcije. Bolnika je treba seznaniti z načini in pričakovanimi izidi operativnega zdravljenja, da se lažje odloči, kdaj želi poseg. Cilj je odpraviti bolečino in izboljšati funkcijo, kar lahko dosežemo z zatrditvijo sklepa (artodezo) v funkcionalnem položaju ali rekonstrukcijo sklepa (artroplastiko). Za obe vrsti posegov obstaja več različnih tehnik. Izbira vrste posega in tehnike je odvisna od sklepa, želja bolnika ter znanja kirurga," piše na strani Kirurgijaroke.si. 

Jennie menda zelo pomaga raztezanje, ne jemlje pa zdravil. Uporabljala naj bi le gel za lajšanje bolečin, je razkril vir. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.