Magazin > VIP
2382 ogledov

Prevajalka nove knjige pomotoma razkrila kraljeva rasista, šokirani boste

archie Profimedia
Ne Anne ne Camilla ... Ta dva člana kraljeve družine naj bi skrbelo, kakšna bo Archiejeva polt.

Ime Saskia Peeters si bodo člani britanske kraljeve družine zapomnili. Gre za nizozemsko prevajalko nove knjige novinarja Omida Scobieja, Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival (Končnica: znotraj kraljeve družine in boj monarhije za preživetje), ki se mora sedaj braniti obtožb, da je naredila veliko napako.

V nizozemski različici knjige so namreč razkrili, katera dva člana kraljeve družine je zaskrbelo zaradi Archiejeve polti. Da so v kraljevi družini rasisti, sta Meghan in Harry povedala v intervjuju za Oprah Winfrey. Par je takrat le namignil, da to nista bila kraljica in njen mož, za koga gre, pa nista povedala.

Če gre verjeti nizozemskemu prevodu, sta to bila kralj Karel in Kate! Omid Scobie je zanikal, da je v knjigi omenil imeni, v angleški različici tega razkritja res ni, Peeters pa se brani, da si tega ni izmislila. "Kot prevajalka prevajam, kar je pred mano. Ime sta bili napisani. Nisem ju dodala. Naredila sem to, za kar so me plačali - knjigo iz angleščine prevedla v nizozemščino," je povedala in dodala, da jo je škandal zelo razburil. Scobie še naprej trdi, da gre za napako v prevodu. "Ne razumem, zakaj to trdi," je na to povedala Peeters, ki velja za izkušeno prevajalko.

Z nizozemskih prodajnih polic so morali zaradi "napake" umakniti 5000 izvodov knjige.

Mnogi prevajalci so se postavili na stran Peeters. "Ne zdi se mi verjetno, da bi prevajalec omenil podatke, ki jih ne bi bilo v angleškem prevodu. Še zlasti ne takrat, ko gre za tako občutljivo temo. To nima smisla. Kot prevajalec prevajaš to, kar je pred teboj. Mislim, da so uporabili različico, v kateri sta bili imeni," je dejal Paul Janse, ki vodi prevajalsko agencijo. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.