Magazin > VIP
32 ogledov

Princ Edward prvič v Sloveniji

princ Edward
1/3
EPA
V sredo bo britanski princ Edward prvič obiskal Slovenijo. Spremljala ga bo soproga Sophie.

Princ Edward se je rodil leta 1964. Je tretji sin in najmlajši (četrti) otrok kraljice Elizabete II. Ko se je rodil, je bil tretji v vrsti za prestol, po rojstvu dveh otrok vsakemu od njegovih bratov pa je sedaj sedmi v vrsti. Ima dva starejša brata in sestro, princa Charlesa in Andrewja ter princeso Anno.

V zgodnjih letih ga je poučevala zasebna učiteljica v Buckinghamski palači, pri sedmih letih je začel obiskovati šolo. Ker ni imel ravno briljantnih ocen, poleg tega pa je eno leto preživel v tujini, kjer je delal kot inštruktor, je njegov vpis na univerzo v Cambridgu sprožil kar nekaj prahu. Po končani univerzi se je pridružil marincem, veliko časa pa je posvetil tudi gledališču, nad katerim se je navdušil med šolanjem.

Svojo bodočo ženo Sophie Rhys-Jones je spoznal leta 1994. Pet let kasneje sta najavila zaroko in se istega leta tudi poročila. Imata dva otroka, lady Louise Windsor in Jamesa Viscount Severna. Družina živi v Surreyu. S svojo soprogo princ opravlja veliko kraljevih dolžnosti v imenu kraljice, zaradi očetove starosti pa je prevzel tudi nekaj njegovih zadolžitev.

Edini kraljičin otrok, ki še ni bil pri nas

Kot rečeno, gre za prvi obisk princa Edwarda in grofice Sophie v Sloveniji. Kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Philip sta Slovenijo obiskala leta 2008, princ Charles leta 1998, princ Andrew leta 2007, kraljeva princesa Anne pa leta 1996.

Podelil bo zlata priznanja

Grof in grofica Wesseška prihajata na obisk na povabilo britanskega veleposlanika v Sloveniji Andrewa Pagea. Srečala se bosta s premierko Alenko Bratušek, predsednikom republike Borutom Pahorjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Princ Edward bo nastopil kot častni govorec na poslovnem zajtrku na temo podjetništva mladih, ki ga pripravlja britansko-slovenska gospodarska zbornica v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom. Skupaj s predsednikom Pahorjem pa bo princ tudi podelil zlata priznanja udeležencem Mednarodnega priznanja za mlade - MEPI, programa za spodbujanje dosežkov mladih. Edward je namreč predsednik sveta organizacije Duke of Edinburgh's Award, ki jo v Sloveniji poznamo pod imenom MEPI. Njen ustanovitelj je princ Philip, ki je ob obisku leta 2008 sam podelil nagrade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.