Magazin > VIP
25 ogledov

Prvorojenka Williama in Kate bo lahko kraljica

princ William, Kate Middleton EPA
Velika Britanija je po tristo letih končno spremenila zastarele zakone o kraljevi družini, ki je veleval, da lahko krono nosi le moški naslednik.

Voditelji vseh držav Skupnosti narodov so s kraljico na čelu spremenili zakon, da lahko na prestol sede le moški potomec. Ženska je krono do zdaj lahko podedovala le v primeru, če kralj ni imel moških potomcev. Tako je bilo v primeru kraljice Elizabete II. Od zdaj naprej imajo hčerke enako pravico kot sinovi. Hkrati so umaknili tudi prepoved, da se monarh ne sme poročiti s katoličanom.

Ob oznanitvi te velike spremembe je britanski premier David Cameron poudaril, da bo spremenjeni zakon začel veljati pri potomcih princa Charlesa, kar pomeni, da nasledstvo ostaja nespremenjeno in ne velja za preteklost. "Če to poenostavim: če se bo princu Williamu in njegovi ženi Catherine najprej rodila hčerka, bo ta punčka nekega dne postala naša kraljica," je pojasnil Cameron. Ta hčerka bo imela prednost pred mlajšimi brati.

Takšen zakon velja tudi na Švedskem, kjer je prva v vrsti za prestol princesa Victoria. Spremembo zakona so sprejeli ravno ob njenem rojstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.