Magazin > VIP
869 ogledov

Raay toži še Šaleharja

scena20.11.07, miha salehar, novinar na rtv slovenija, foto:mediaspeed Mediaspeed.net
Potem ko je Raay zaradi žaljive obdolžitve tožil pevko Katarino Malo, toži še radijskega voditelja Miho Šaleharja.

Glasbenik Aleš Vovk - Raay se je odločil še za eno tožbo. Potem ko je zaradi žaljive obdolžitve sprožil tožbo proti pevki Katji Verderber, bolj znani kot Katarina Mala, zaradi kaznivega dejanja razžalitve toži še radijskega voditelja Miho Šaleharja.

"Miho Šaleharja zasebno tožim zaradi kaznivega dejanja razžalitve po 2. in 1. odstavku 158. člena KZ-1. Obdolženec me je razžalil, dejanje je bilo storjeno po radiu, s tem da je na radijskem programu Val 202 v oddaji Latrina 202: prvonovembrski pregled rumenega tiska (dne 1. 11. 2013) izjavil stvari, ki predstavljajo negativno vrednostno sodbo o meni," je svojo odločitev pojasnil Raay.

"Ne vidim razloga, da bi bil užaljen"

Šaleharju se tožba zdi brezvezna. "Če nekdo v satirični oddaji na satiričen način ocenjuje nekaj, kar nekdo z namenom daje oceno javnosti, mislim, da je to brezveze. Raay je eden od neštetih, ki so v oddaji Latrina omenjeni na podoben način. Tukaj ne gre za osebno lastnost, na katero ne bi imel vpliva. Če meni ni všeč njegova pričeska, glasba ali poslovna praksa in se o tem javno izrečem, ne vidim razloga, da bi bil kdo zaradi tega užaljen," je povedal voditelj, Raay pa nam je na Šaleharjevo razmišljanje pojasnil: "Izjava Mihe Šaleharja, da imam dovolj zgovorno frizuro in nasmeh za sto evrov, da nam je jasno, da bi uglasbil lasten iztrebek, če bi ga lahko potem na SAZAS pr'javu, je zelo ostra, surova in brezobzirna in je povprečno razumen poslušalec ne more razumeti na noben drug način kot sramotitev in zasmehovanje mene, iz nje pa ni mogoče razbrati nič drugega kot namen zaničevanja.“

"Sašo Hribar bi moral biti zaprt od leta 1989"

Na vprašanje, ali se mu zdi, da bo tožbo Raay dobil, Šalehar odgovarja: "Pojma nimam, potem bi moral biti Sašo Hribar zaprt že od leta 1991 ali 1989." Raay pa na enako vprašanje pove: "Zaradi občutljive tematike več o tem trenutno ne želim razpravljati."

Ni nobene zveze z osnovnim namenom satire

Je pa na vprašanje, kaj želi doseči s tožbo, Raay odgovoril: "Osebno se mi zdi, da se prepogosto dogaja, da z izgovorom, da gre za kritiko v ostrejši obliki ali celo 'satiričnost', različne osebe povzročijo razžalitev in zaničevanje. Kar pa nima več nobene zveze z osnovnim namenom satire ali kritike. Upam, da se v prihodnosti stvari spremenijo in ljudje postanejo bolj pozorni na to, sicer pa je postopek v začetni fazi in več o tem ne bi želel govoriti."

Ali namerava Raay vložiti tožbo še proti komu drugemu? "Moja državljanska pravica je, da lahko stvari urejam po pravni poti. V obdobju, odkar sem postal eden uspešnejših ustvarjalcev na svojem področju, se okoli v zvezi z mojim ustvarjanjem govori marsikaj, kar nima zveze z resnico ali pa gre za izkrivljeno resnico, ki mi povzroča škodo. Prav tako imam dovolj zaničevanja, razžalitev in podobnega. Upam, da tožbe še proti komu drugemu ne bo treba vložiti," odgovarja.

Komentarjev 5
  • maresem 18:47 07.april 2014.

    Kdo pa je to... neki raaj?! A nima imena in priimka?!

  • moder 18:30 07.april 2014.

    roko na srce, Salehar zanicuje vse po vrsti, tudi drzavljane, ki mu zvesto izplacujejo preplacano placo, da se on norcuje iz folka, ko ga klice v njegove oddaje. npr. toplovod...

  • DasAuto 14:42 07.april 2014.

    ko bi boljšo glasbo pisal, se noben ne bi norca iz njega delal. naj premisli, kje trati čas, slo sodišča so že tako prepolna podobnih bedarij.