Magazin > VIP
89265 ogledov

Rak: Padec Saši Einsiedler verjetno rešil življenje

Saša Einsiedler Facebook
Nekdanja voditeljica o raku.

Saša Einsiedler je novinarki Andreji Comino za revijo Lady zaupala, da je imela ploščatocelični karcinom. Da je bolna, je zdravnik odkril po naključju.

Saša je sredi avgusta padla s kolesa in si poškodovala brado. Na urgenci ji je zdravnik namignil, naj se prijavi na ORL-pregled. En mandelj je bil drugačen ... Pregled je pokazal, da ima raka, ki se je že razširil na nekaj bezgavk. "Sploh nisem mogla verjeti! Kot bi se nekdo malo pohecal z mano. No, po pogovoru z zdravnikom sem ugotovila, da je zadeva precej resna, in zanimivo je, kako so se mi v trenutku obrnile prioritete. Če sem še nekaj trenutkov prej razmišljala o sestankih, o poslu, sem zdaj usmerila vso svojo pozornost v to, da zadevi čim prej pridem do dna in se čim prej pozdravim. Glede na to, da mi je bilo dano pasti s kolesa zato, da so odkrili raka, sem od prvega trenutka verjela, da je to le še en izziv, ki ga moram pač rešiti," pa je Saša povedala za Žurnal24.

Zdraviti se je začela 1. septembra. Imela je 35 obsevanj. "Vsak dan, razen čez vikend. Včasih sem kar dvakrat dnevno šla na Onkoliški inštitut in v kletnih prostorih legla na obsevalno napravo. Čez obraz in vrat so mi pripeli posebno masko, da sem bila čisto pri miru. Med obsevanjem sem skušala čim manj goltati slino, premikati jezik. Bolj, kot sem bila pri miru, bolj natančno je bilo obsevanje, manj škode je bilo storjene ostalemu, zdravemu tkivu."

V tem času je svoje telo podprla tudi z alternativno medicino. Nekaj časa se je prehranjevala vegansko in se izogibala glutenu. 

Saša še vedno čuti posledice obsevanj. Danes težje dalj časa govori, ker nima več svojih žlez slinavk. "Oh, zelo veliko sem naredila zase! Že takoj naslednji dan, ko sem izvedela za diagnozo, je k meni prišel brat Gorazd, ki sodeluje s podjetjem, kjer izdelujejo izdelke iz konoplje. Prišla je tudi prijateljica Alexandra Pi Bachel, coachinja, s katero sva šli naravnost v vzroke nastanka bolezni. Ona je tudi izjemna poznavalka zdrave prehrane in napisala mi je načrt - zjutraj sok iz zelene, potem smutiji, bio pridelana hrana, sok iz kumar ... Naredila sem si napitke iz aloje, jedla prehranske dodatke. Nekaj časa sem morala imeti "plonk listek", da sem se spomnila na vse, kar moram spiti in pojesti. Hvaležna sem tudi Mihaeli Gržin, ki mi je poslala izdelke kozmetike Dermaviduals - tudi zaradi tega se mi na koži skoraj nič ne pozna, da je bila vsak dan "kurjena". Seveda pa je najbolj pomemba stvar, ki sem jo naredila, naravnavanje mojih misli. Hvaležna sem, da sem že pred diagnozo opravila izpit za hipnozo in sem to znanje vsakodnevno uporabljala zase. Res veliko lahko naredimo sami, tudi za to, da je zdravljenje boljše in hitrejše!"

Sedaj je tudi bolj pozorna pri nakupih. "Ja, zdaj sem bolj "bio", ne barvam si več las s kemijo - uporabljam samo še naravno kano. Čistila, kozmetika, predvsem pa hrana, voda, zrak - to mora biti kakor se da čisto. Imam filtre za vodo, živim v naravi, imam spet svoj vrt in ljubeče odnose. Prav tako pa imam tudi novo poslovno vejo, s prijateljico Karmen imava kisikovo komoro za Bežigradom v Ljubljani, v prelepem prostoru, ki sva ga poimenovali VIVAO2. Kisik je življenje in prav te dni bova posneli pričevanja ljudi, kako neskončno jim je pomagalo vdihavanje čistega kisika. Tam delam tudi jaz svoje hipno-transformativne coachinge. Noro, kaj vse se skriva v ljudeh, koliko strahov, žalosti, hrepenenja - pa je največkrat dovolj že eno samo srečanje, da se to spremeni. Ko človek spozna, da je bil tisti stavek starša, ki ti odzvanja vse tvoje življenje in te ovira pri sreči, napredku, rasti, le mimogrede izrečen stavek, ki mu lahko vzameš njegovo moč in ko vidiš solze sreče ljudi, ki se osvobodijo prepričanj, ki jih omejujejo - to je res zmaga."

Komentarjev 11
  • TistoPravo 09:04 22.junij 2021.

    Ja tko je. Ko nas sreča bolezen, gremo si nazaj proti najbolj naravni smeri otroka. Pomagaj si in drugi ti bodo

  • zaneta 22:33 21.junij 2021.

    Ja, reklama a ne. Vsa alternativa, v konopljo sploh ne verjamem..je bolj hmmm..kr neki. Medicina in obsevanja!

  • mirror 18:41 21.junij 2021.

    Tudi Peterle je pred volitvami zmeraj serviral svojo zgodbo o raku.