Magazin > VIP
15 ogledov

Se je Carla znebila ministrice?

V začetku januarja, ko se je pet dni po porodu vrnila v službo, vsekakor ni bila Žurnal24 main
Iz francoske vlade je odšla najbolj znana mati samohranilka, pravosodna ministrica Rachidi Dati. Mediji ob tem že namigujejo, da naj bi jo iz Elizejske palače izrinila Sarkozyjeva soproga.

V začetku januarja je vsa Evropa govorila o Rachidi Dati, ker se je pet dni po porodu vrnila v službo in ker ni znano, kdo je oče njenega prvega otroka. Zdaj o 43-letni glamurozni najbolj znani materi samohranilnilki v Franciji Rachidi Dati spet govorimo, ker se je francoski predsednik Nicholas Sarkozy očitno odločil, da jo umakne iz vlade, v kateri je pravosodna ministrica. Sarkozy je presenetil vse in šokiral francosko politično elito, ko je neznano nekdanjo sodnico Datijevo, ki je arabskega rodu, leta 2007 imenoval za pravosodno ministrico. Hitro so se pojavila namigovanja o tem, da jo je imenoval zato, ker jo je on zelo dobro poznal.

Zapleteno osebno življenje

Kot njen prihod v vlado je tudi njen napovedani odhod sprožil veliko ugibanj. Najbolj znana mati samohranilka je postala, ker se je tako hitro, samo pet dni po porodu, vrnila v službo, in ker ni hotela razkriti, kdo je oče njene hčerke Zohre, rekoč, da je njeno osebno življenje preveč zapleteno. V Franciji so prepričani, da je Zohrin oče zelo znan moški, ˝osumljencev˝ pa je več, od Sarkozyjevega brata do nekdanjega španskega premierja.

Pohvale in kritike

Njena odločitev, da se vrne v službo samo pet dni po porodu, je vseeno razdelila Francijo. Nekateri so jo hvalili kot superžensko, ki lahko združuje materinstvo in zahtevno službo, drugi so jo kritizirali: izdala naj bi vse tiste, ki so se bojevali za porodniško. Nedelavnosti ji ni mogoče očitati, čeprav je priznala, da se je tako hitro vrnila v službo, da je ne bi zrinili na stranski tir. Točno to se je zdaj zgodilo, saj bo - po uradni različici - zapustila vlado malo pred volitvami za Evropski parlament, na katerih bo kandidirala za Sarkozyjevo stranko UMP. Nihče ji ne verjame, da se je sama odločila za odhod iz vlade.

Francoska prva dama naj bi si želela znebiti nekdanje ministrice Dati. © AP

 
Naprimerna naj bi bila za ministrico
Tisti, ki pozorno spremljajo francosko notranjo politiko vedo, da so jo že lani kritizirali zaradi domnevno slabega vodenja pravosodnega ministrstva, zadnje čase pa, da se je na ministrskem položaju povampirila – postala naj bi zapravljiva, ošabna do svojega osebja in groba do sodnikov, ki je ne marajo. V Franciji so ji tudi očitali, da kot neporočena ženska in po novem še mati samohranilka, ni dovolj odgovorna za tako pomemben položaj kot je položaj pravosodne ministrice, čeprav je sama dejala, da ne želi biti nikomur vzornica.

Ljubosumje prve dame

Rachida Dati je prva oseba, rojena v severni Afriki in muslimanske vere, ki se ji je uspelo prebiti do ministrskega položaja v Franciji. Bila je drugi otrok od dvanajstih otrok maroškega očeta – delavca in nepismene alžirske matere. Žalostno bi bilo, če se njena zgodba izjemnega uspeha končuje zaradi še ene ˝priljubljene teorije˝ francoskih medijev, po kateri je za njen odhod iz vlade poskrbela ljubosumna prva dama Carla Bruni , ki naj bi ob enem izmed obiskov glamurozne lepe ministrice v Elizejski palači pokazala proti spalnici francoskega prvega para in ji dejala, da se moti, če misli, da bo tam kdaj delala družbo njenemu možu. Tudi to, da ima prijatelje s prejšnjo prvo damo, ji ni koristilo. Najbolj žalostno bi bilo, če bi bila žrtev očitno precej usklajene politične kampanje, ki bi proti njej vodila francoska pravosodna in družbena elito zaradi ena ali več njenih drugačnosti, pa naj gre za lepoto ali glamur, poreklo ali vero, spol ali status neporočene matere samohranilke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.