Magazin > VIP
20 ogledov

Sieno pljuvali in zmerjali

Siena Miller
1/6
Reuters
Včeraj je pred komisijo, ki preiskuje afero prisluškovanja novinarjev britanskega tabloida News of the World, med drugimi nastopila tudi Siena Miller, ki je spregovorila o takratnem dogajanju in svojih občutjih.

Igralka je komisiji povedala, da ji je neprestano sledilo deset ali 15 moških. Da bi izzvali njen odziv, naj bi jo celo pljuvali in jo zmerjali. "Ujela sem se v pravo mrežo nadzora," je dejala Siena Miller, ki je bila tudi žrtev telefonskega prisluškovanja. Po njenih besedah so v javnost pogosto pricurljale podrobnosti, ki so jih vedeli le njeni najbližji, zato je slednje obtoževala, da prodajajo zgodbe o njej.

Joanne K. Rowling, avtorica Harryja Potterja in ena najbolj znanih pisateljic na svetu, pa je v svojem pričanju dejala, da se je zaradi pretirane pozornosti, ki so ji jo posvečali mediji, počutila ogroženo. "Občasno sem se počutila kot talka," je poudarila in dejala, da novinarji in fotografi niso zasledovali le nje, temveč tudi njene otroke. Tako je nekoč v šolski torbi svoje hčerke, ki je takrat obiskovala prvi razred osnovne šole, zagledala novinarjevo pismo.

Pred komisijo je govoril tudi nekdanji šef formule 1 Max Mosley. News of the World je leta 2008 objavil zgodbo s fotografijami o njegovih sadomazohističnih spolnih igricah s prostitutkami, zaradi česar je Mosley kljub svarilom proti tabloidu vložil tožbo. Časnik mu je moral plačati 60 tisoč funtov odškodnine, saj je sodišče razsodilo, da je s to zgodbo posegel v njegovo zasebnost.

Afera je izbruhnila v začetku julija, ko so na dan prišle informacije, da je News of the World vdiral v telefone znanih oseb in politikov, pa tudi žrtev ugrabitev ter svojcev ubitih vojakov in žrtev terorističnih napadov. Razkritja so zatresla temelje medijskega imperija Ruperta Murdocha in sprožila kritiko glede odnosa med mediji, politiki in policijo. Tabloid News of the World je julija zaradi afere prenehal izhajati. Obenem je afera v Veliki Britaniji sprožila javno preiskavo o standardih v medijih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.