Šport > Košarka
23 ogledov

Škandal v NBA: lastnik Clippersov obtožen rasizma

liga NBA komisar Adam Silver odziv na rasizem Donalda Sterlinga EPA Komisar lige Adam Silver.
Portal TMZ je z objavo posnetka, na katerem naj bi domnevno govoril lastnik moštva Los Angeles Clippers Donald Sterling, začel pravi škandal v ZDA, v katerega se je vmešal tudi predsednik Barack Obama.

Barack Obama je zatrdil, da "povsem zaupa" v vodstvo lige NBA, ki je začelo reševati hud škandal s starim znancem Donaldom Sterlingom v glavni vlogi. Lastnik moštva Los Angeles Clippers naj bi namreč v zvočnem posnetku, ki ga je objavil portal TMZ, svojemu dekletu Vanessi Stiviano namenil rasistično opazko.

"Lahko se družiš z njimi (temnopoltimi, op. a.), toda na tekme jih ne vozi. Na svojem Instagramu ne objavljaj več fotografij z Magicom Johnsonom," naj bi Stivianovi zabrusil Sterling, ki se je tako odzval na njeno fotografijo z legendarnim članom mestnih tekmecev Magicom Johnsonom.

Johnson nikoli več na tekmo

Glas na posnetkih naj bi res pripadal kontroverznemu lastniku manj slovite losangeleške ekipe, ki so ga že v preteklosti obtoževali rasizma (ni želel oddajati stanovanj pripadnikom manjšin), toda predsednik Clippersov Andy Roeser mu je vseeno stopil v bran in dejal, da avtentičnost in morebitno prirejanje še nista potrjena.

Poleg Obame, ki je govoril o "neverjetnih žaljivkah", so Sterlinga obsodili tudi zvezdnik Miamija LeBron James, nekdanji košarkar Charles Barkley in sam Johnson, ki je zatrdil, da v Staples Center ne bo več prišel na niti eno tekmo Clippersov, dokler bo njihov predsednik Sterling.

Tožba za 1,3 milijona evrov

Z odzivom je razočaralo tudi vodstvo lige na čelu s komisarjem Adamom Silverjem, ki se še naprej skriva za potrebo po potrjevanju avtentičnosti posnetka. Pojavljajo se namreč govorice, da je 38-letna Stivianova, ki ima mehiške in afroameriške korenine, posnetek portalu poslala kot povračilo za tožbo, ki jo je proti njej podala Sterlingova žena Rochelle, ki trdi, da si je protipravno prisvojila kar 1,3 milijona evrov družinskega premoženja.

Stivianova denarja ne želi vrniti, medtem ko ji je bogati lastnik kluba med drugim podaril tudi ferrarija, dva bentleyja in range roverja ter več kosov nakita, zato jo je žena obtožila, da se le okorišča na tuj račun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.