Magazin > VIP
905 ogledov

Škandali norveškega dvora

Norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja se bosta za dva dni ustavila v naši d Žurnal24 main
Kralj, ki je moral zagroziti očetu, princ, ki se je poročil z nekdanjim divjim dekletom, in princesa, ki govori z angeli. To je norveška kraljeva družina.

O Norveški kraljevi družini se v zadnjem času ni pisalo veliko, a temu ni bilo vedno tako. Njeni predstavniki so namreč javnost kar nekajkrat šokirali.

Zaljubljen v hčerko trgovca
Harald V. je na prestol sedel 17. februarja 1991, ko je umrl njegov oče. Harald V., ki je daljni bratranec britanske kraljice, pa ni le kralj Norveške, ampak tudi poglavar luteranske Cerkve in norveških oboroženih sil. Tudi politično je zelo dejaven. Vsak petek vodi sestanke vlade, vsak teden pa se tudi sestane z norveškim premierjem in ministrom za zunanje zadeve. V mlajših letih je bil tudi dober športnik. Z državno ekipo v jadranju je nastopil na treh olimpijskih igrah. Na svetovnih prvenstvih je s svojo ekipo osvojil zlato, srebrno in bronasto medaljo.

V zadnjih letih pa so se kralja lotile zdravstvene težave. Decembra 2003 je zbolel za rakom na mehurju, leta 2005 pa so se začele še težave s srcem.

Poroka šele po devetih letih ljubezni
A bolj kot njegovi športni dosežki je zanimivo njegovo zasebno življenje. Ko je leta 1968 njegov oče kralj Olav oznanil, da se namerava njegov sin poročiti z "navadnim" dekletom, je napoved sprožila veliko politično debato o prihodnosti monarhije. A Haralda tudi grožnje niso omehčale oziroma odvrnile od namere, da bo Sonjo, hčerko trgovca, ki jo je poznal že devet let, peljal pred oltar. Svojemu očetu je dal jasno vedeti, da bo do konca ostal neporočen, če se ne bo smel poročiti s svojo izbranko in to bi pomenilo konec norveške monarhije, saj je bil edini prestolonaslednik. O njuni usodi je na koncu po posvetu z vlado in parlamentarnimi skupinami odločal kralj. Dal jima je svoj blagoslov, tako kot tudi Norvežani, ki so Sonjo takoj sprejeli za svojo bodočo kraljico. Par ima dva otroka, Märtho Louise in princa Haakona. In oba sta jima povzročala sive lase.

Princesa, ki se pogovarja z angeli

M%C3%A4rtha Louise in Ari Behn | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Leta 2002 se je princesa Märtha Louise poročila s kontroverznim pisateljem Arijem Behnom, s katerim ima tri hčerke. Že to je dvignilo veliko prahu, ko pa je oznanila, da bo odprla zasebno šolo, ki bo učence učila, kako se pravilno pogovarjati z angeli (njihov slogan se glasi: "Uporabite angele in lastno moč za ustvarjanje čudežev v svojem življenju."), je v javnosti izbruhnil pravi škandal. Časnik Bergens Tidende jo je pozval, naj se odreče svojemu kraljevemu naslovu, švedski kolumnist Jann Guillou pa ji je priporočil zdravljenje. Javno so jo celo označili za odposlanko iz pekla.

A 39-letna princesa se ni dala motiti. Prepričana je namreč, da ima paranormalne sposobnosti. Že kot otrok, pravi, je spoznala, da zaznava občutke ljudi. Njene izkušnje s konji pa so ji pomagale pri vzpostavitvi komunikacije z angeli. Kraljevi dvor je takoj sporočil, da se od njenega posla oddaljuje.

Princ in divje dekle

Mette-Marit in Haakon | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Jabolko ne pade daleč od drevesa. Tudi princ Haakon je namreč svoje srce poklonil dekletu iz ljudstva. Kar verjetno nikogar ne bi zmotilo, če bi to dekle imelo čisto preteklost. A Mette-Marit je bila vse kaj drugega kot mirno dekle.

Veliko Norvežanov je poroki z njo nasprotovalo, saj je bila Mette-Marit mati samohranilka. Oče njenega sina je zaradi drog sedel v zaporu. V nos jim je šlo tudi dejstvo, da se je bodoča kraljica v mladosti navduševala za rave sceno, ki je bila znana po svojih divjih zabavah, na katerih drog ni manjkalo. A ljubezen je prevladala in Mette-Marit je med Norvežani sedaj zelo priljubljena.

Na začetku je s svojo novo vlogo sicer imela nekaj težav. Med drugim zaradi strahu pred letenjem, zaradi katerega je za hip pozabila na manire in se pred očmi fotografov sprla z možem. V navalu jeze ga je celo udarila po roki. Negativno luč je nanjo vrgel tudi drugi zakon njegovega očeta. Ta se je namreč poročil z nekdanjo striptizeto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.