Magazin > VIP
154 ogledov

Slovenka leta je Jelka Reichman

Jelka Reichman
1/13
mediaspeed
Za Slovenko leta 2011 je bila izbrana akademska slikarka in ilustratorka Jelka Reichman.

Bralci in bralke revija Jana so za Slovenko leta 2011 izbrali akademsko slikarko in ilustratorko Jelko Reichman. Slavnostna prireditev, ki je potekala v znamenju 40. obletnice omenjene revije, se je zgodila v prenovljeni ljubljanski operni hiši. Kandidatke za Slovenko leta 2011 je pred prireditvijo sprejel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, za naziv pa so se letos potegovale: Maja Keuc, mag. Dragica Kraljič, Tina Maze, Vilma Novak, Fanči Perdih, Nataša Pirc Musar, Ruth Podgornik Reš, Jelka Reichman, Majda Struc, Vilma Topolšek, Katja Zabukovec Kerin in Milena Zupančič.

Ilustratorka, polna miline in nežnosti

Jelka Reichman je nedvomno ilustratorka, ki je v slovenske otroške knjige in slikanice vnesla največ miline, topline in nežnosti. Mehki otroški obrazki, igrivi mucki, puhasti medvedki in razkošna narava je le nekaj tipičnih podob iz njenega pravljičnega sveta. Pogled na ilustracije Reichmanove polepša dan tudi odraslim in jih ponese v čas otroštva. Potrebo po izražanju skozi slikanje slikarka in ilustratorka, rojena leta 1939, čuti že od malega. Risanje je zanjo način življenja, karkoli gleda, karkoli jo obdaja, poveže s svojim delom.

Njen talent, plemenitost in želja, da ne bi izgubila otroka v sebi, so vredni vsega občudovanja. In prav to sama rada pogosto poudari: "S svojim delom se tolažim, nisem tako brezskrbna in srečna, kot mnogi menijo. Zatekam se v ta svoj svet, da lahko preživim vsakodnevne tegobe, in iščem čisto lepoto. Zato so mi otroci tako blizu: počutim se kot otrok med otroki in vedno se bom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.