Magazin > VIP
60 ogledov

Slovenki med prejemniki redu Britanskega imperija

Lara Bohinc Žurnal24 main
Oblikovalko Laro Bohinc in dobrodelnico Miloško Nott bo doletela prav posebna čast.

V Veliki Britaniji so objavili seznam ljudi, ki bodo za svoje zasluge prejeli red Britanskega imperija. Med prejemniki sta tudi dve Slovenki, Lady Miloška Nott, ki vodi dobrodelno ustanovo Sklad  za begunce v Sloveniji, in modna oblikovalka Lara Bohinc.

Lady Nott pomagala zgraditi več kot 100 domov

Miloška Nott se je rodila v Mariboru tik pred drugo svetovno vojno in je prišla v Anglijo v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Lady Nott je svojo dobrodelno organizacijo ustanovila leta 1993, v času, ko se je morala Slovenija soočati s številnimi begunci iz Bosne, ki so se vanjo zatekli pred vojno. Sprva je begunskim centrom v Slovenji pomagala z živili in higienskimi ter sanitetnimi potrebščinami. Postopoma pa so njena osrednja skrb postale notranje razseljene osebe v Bosni, popravila in obnova poškodovanih domov in uničenih šol. Miloškina dobrodelna organizacija je do
zdaj pomagala zgraditi prek 100 domov, prenoviti in obnoviti 14 šol in zdravstvenih domov. Za svoje humanitarno delo Lady Nott prejme red OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire).

Bohinčeva talent uporablja tudi za dobrodelnost

Druga prejemnica je v Angliji živeča modna oblikovalka Lara Bohinc. Lara je po študiju industrijskega in grafičnega oblikovanja na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost svoje izobraževanje s pomočjo štipendije britanskega zunanjega ministrstva in slovenskega ministrstva za kulturo Valvasor - Chevening nadaljevala na Royal College of Arts v Londonu. Že leto po zaključku magistrskega študija je prejela nagrado New Generation Design in debitirala na Londonskem tednu mode. Leta 2000 je ustanovila svojo blagovno znamko Lara Bohinc 107. Od takrat pa do danes je postala ena najbolj inovativnih in drznih oblikovalk nakita, obutve in izdelkov za gospodinjstvo v Veliki Britaniji. Njene izdelke nosijo znane osebnosti, med njimi tudi Madonna, Michelle Obama, Roisin Murphy in Kate Moss. Svoje talente pa uporablja tudi za dobrodelne dejavnosti, Sodelovala je na primer v kampanji Push the Envelope Nacionalnega sklada za pismenost (National Literacy Trust). Za prispevek k britanski modni industriji Lara Bohinc prejme red MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.