Magazin > VIP
173273 ogledov

Smrt in samomor pretresla Denisa Avdića

Denis Avdić Instagram
Čeprav je vajen tragičnih zgodb, se ga je ta močno dotaknila.

Radijski voditelj Denis Avdić z nestrpnostjo pričakuje letošnji radijski maraton Radia 1, ko bo s pomočjo sodelavcev ponovno zbiral denar za ljudi, ki potrebujejo finančno pomoč. V pogovoru nam je med drugim zaupal, katera izmed številnih žalostnih življenjskih zgodb ljudi, ki potrebujejo pomoč, se je še prav posebej dotaknila tudi njega.

Kdaj ste se odločili, da s svojim jutranjim šovom ne želite le zabavati, ampak tudi pomagati pomoči potrebnim in kaj je bil povod?

To je bilo pred osmimi leti. Rekli smo si, kaj ko bi naredili kaj dobrodelnega. Ideja o tem je padla v prostorih radia, kasneje smo se o tem malo pogovorili in na koncu izpeljali. Osnovna ideja je bila, da bi delali 28 ur v dobrodelne namene. Nismo imeli prav posebnih pričakovanj, a smo že prvo leto zbrali okoli 30.000 evrov, kar se nam je zdelo takrat precej. Res se nam je zdelo to fenomenalno, da nam je uspelo zbrati toliko denarja. Predvsem nam je bilo všeč, da smo lahko s tem zneskom pomagali kar nekaj družinam. Zato smo se odločili, da bomo s tem nadaljevali. V zadnjih dveh letih smo zbrali več kot milijon evrov letno.

Nedavno ste v studiu gostili Anito Ogulin, poslušalka Stanka pa je v eter zaupala, kako jo je zadnji trenutek odvrnila od samomora. V studiu so tekle solze, katera pa je tista zgodba, ko ste jokali vi?

Ne morem izpostaviti samo ene zgodbe, saj jih je bilo v vsem tem času že veliko. V lanskem letu se spomnim dveh bratov, ki sta ostala brez staršev. Mama jima je umrla, oče pa storil samomor. Z njima smo govorili na maratonu v času, ko staršev niti še nista pokopala. Veliko je zgodb, ki jih poslušalci niso slišali, to so zgodbe, ki ostajajo v ozadju zaradi tega, ker se ljudje ne želijo izpostaviti. Pomembno je, da se ljudje izpostavijo, da povedo svoje tragične zgodbe. Tako jih ljudje lahko dejansko slišijo in vedo, komu lahko pomagajo. Bolje je, da jih slišijo neposredno od ljudi, kot pa, da bi jim te zgodbe nekdo zgolj posredoval. Ja, je težko to poslušati, a se mi zdi, da je potrebno.

Pomoči potrebnih je verjetno več kot zbranega denarja, kako se odločate, komu ga boste podelili?

Kdorkoli, ki potrebuje pomoč, lahko pošlje pošto na naš elektronski naslov. Prijavijo se lahko posamezniki, družine, lahko pa tudi nekdo drug prijavi nekoga, za katerega meni, da potrebuje pomoč. Lažje je povedati po radiu celi Sloveniji, da potrebuješ pomoč, kot to povedati sebi. Najtežje je to priznati sebi. Zato apeliramo tudi na ljudi, če poznajo koga, ki potrebuje pomoč, ga kar prijavite. Ob zaključku vse prošnje pregledamo, začnemo s preverjanjem, z razgovori s posamezniki, družinami … Sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Moste Polje, lokalnimi centri za socialno delo, če je potrebno tudi s sosedi in drugimi.

Kaj lahko pričakujemo od letošnjega dobrodelnega maratona, pripravljate poslušalcem in gostom kaj posebnega?

Ja, letos je nekaj posebnega koncert, ki smo ga pripravili na Kongresnem trgu 22. decembra ob 19 uri. Na koncertu bodo med drugimi nastopili: hrvaška skupina Vatra, Flirt, Miran Rudan in pa malo nostalgije po dolgem času s skupino California. Maraton se začne 22. decembra ob 5 uri in konča 23. decembra ob 9 uri.

 

Komentarjev 1
  • drecos123 10:08 14.december 2022.

    kar naj dajo posranci na vladi saj so pokradli miljone