Magazin > VIP
71 ogledov

"Šov bi lahko zlomil vsakogar"

Vesna POP-TV-2
Vesna Krajnc si je morala po šovu Kmetija išče lastnika poiskati zdravniško pomoč. Na Pro Plusu vedeli za njeno preteklost. Bi jo morali zavrniti?

Vesna Kranjc je sotekmovalce in gledalce resničnostnega šova Kmetija šokirala s svojo žalostno preteklostjo. Kot je povedala, izhaja iz nasilne družine, pri 12 letih je bil posiljena, za sabo ima tudi več poskusov samomora. Čeprav je sodelovanje v šovu označila za "eno najlepših obdobij v življenju", v katerem se je tudi "osebnostno razvijala", pa je na koncu zaradi dolgotrajnega poslušanja obtožb ljudi, ki jim je sčasoma začela verjeti, "klecnila pod pritiskom". Po šovu si je morala zato poiskati zdravniško pomoč. "Nekateri temu procesu, v katerem sem se znašla, pravijo psihiatrično zdravljenje, jaz to sprejemam kot brušenje svoje duše," je Vesna zapisala v pismu javnosti.

Pri izboru sodeluje psiholog

Pri Pop TV smo se pozanimali, kako poteka izbor kandidatov in ali so vedeli za Vesnine rane iz preteklosti. Kot so nam razložili, kandidate v sodelovanju z ekipo strokovnjakov izbira komisija Pop TV. Pri izboru, pravijo, je pomembnih več elementov, med njimi tudi značaj, vizija, motivacija in življenjske zgodbe. "Pri izboru kandidatov za resničnostni šov Kmetija išče lastnika smo tako kot vsako leto tudi tokrat sodelovali z ekipo strokovnjakov, psihologov. Na podlagi njihovega strokovnega mnenja, ki kaže na to, kdo od prijavljenih kandidatov je primeren za sodelovanje, sestavimo nabor tekmovalcev. S kandidati vedno opravimo temeljite razgovore kot tudi psihološke teste, na podlagi katerih presodimo, ali je kandidat kos zahtevam, ki jih takšen šov postavlja. Vsak kandidat opravi tudi individualen posvet s psihologom, poleg tega pa se s potencialnimi tekmovalci predhodno tudi sami temeljito posvetujemo. Končna odločitev pa pripada kandidatu samemu. Pri Pro Plusu k produkciji in rekrutaciji vedno pristopimo korektno in odgovorno. Tako imajo tekmovalci možnost stika s psihologom tudi med samo produkcijo," so sporočili s Pro Plusa.

"To bi se lahko zgodilo tudi človeku brez travm"

"Jaz Pop TV ne bi obsojal, seveda pa lahko to vzamejo kot šolo za naprej, da bodo v prihodnje še previdnejši pri izbiri kandidatov. Osebe s travmatično preteklostjo zagotovo niso rizične osebe za v resničnostni šov, saj so mnogi sposobni popolne družbene integracije. Seveda pa so v šovu stresni trenutki, ki lahko do zloma pripeljejo tudi ljudi, ki nikoli niso imeli psihičnih težav. Kar se je zgodilo Vesni, bi se lahko zgodilo tudi človeku brez travm, ki pa bi ga zlomila nerealna pričakovanja in razočaranje ob neuspehu," je na vprašanje, ali bi moral biti Pro Plus pri izboru previdnejši, odgovoril primarij Gorazd Vojteh Mrevlje, dr. med., s Psihiatrične klinike Ljubljana. Kot je še povedal, bi bil šov za Vesno lahko tudi zelo pozitivna izkušnja in del rehabilitacije. "Zagotovo je Pop TV s tem, ko je tekmovalcem zagotovil psihologa, storil dovolj. Vendar je zopet odvisno, na kakšen način je bil ta psiholog na razpolago. Možno, da je Vesna svoje težave zamolčala, za popolno analizo človeka pa so zagotovo potrebni daljši pogovori in težko bi psihologi stoodstotno predvideli, ali je neka oseba dovolj močna za v šov ali ne," še dodaja Mrevlje.

Mož Matej njeni udeležbi v šovu ni nasprotoval

Podobnega mnenja kot Mrevlje je tudi Matej Franc, Vesnin mož. "Če sam ne bi bil prepričan v njeno trdno voljo in pozitivnost, če ne bi bil prepričan, da lahko zdrži pritisk, bi njeni udeležbi nasprotoval," pravi Franc in zagotavlja, da Pro Plus "ničesar ni prepustil naključju". "Vsi tekmovalci so prešli več testiranj. Za vsakega so bili prepričani, da je dovolj psihično stabilna oseba, da bo zdržal pritisk šova. Tudi Vesna ga je zdržala do predzadnjega dne. Veliko ljudi, ki se obešajo na psihične težave, v takih razmerah ne bi zdržalo niti tri tedne," pravi Franc.

Komentarjev 4
  • PIKO5 18:51 15.december 2011.

    Finalista " kmetja išče novega lastnika" bi pomnenju večine Slovencev morala biti VESNA in DARKO. Samo že dolgo v Sloveniji vrednote "POŠTENOST, DELAVNOST, ODKRITOSRČNOST" ne veljajo več. VESNA JE BILA VSE SKOZI MOJ FAVORIT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • zlatane 14:50 15.december 2011.

    epilog je bil načrtovan skrbno z izbiro nastopajočih v šovu, brez izgovorov že 1x prosim, saj pravite da pri tem sodelujejo psihologi. vesnino trpljenje ste dobro prodali, za kar se ne strinjam

  • Jurij Krapež 11:24 15.december 2011.

    https://www.facebook.com/groups/104317253021513/